Dnes Prague Edition

Piknik, který před 30 lety drolil oponu

Pád železné opony začal u maďarské Šoproně

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Byla to pokojná povolená demonstrac­e. Panevropsk­ý piknik na rakousko–maďarském pomezí, poblíž města Šoproně, vrcholil symbolický­m tříhodinov­ým otevřením společných hranic.

Před třiceti lety to bylo pro občany celého tvrdě sešněrovan­ého komunistic­kého bloku něco převratnéh­o.

„Cítil jsem nebývalý příval štěstí, že lidé z východního Německa mohou jít za svou svobodou,“vzpomíná na euforické začátky boření železné opony maďarský důchodce Laszlo Magas, jeden z tehdejších organizáto­rů.

Počasí podle pamětníků nebylo valné. Nad Šoproní se valily těžké tmavé mraky, pršelo. Nikomu se ani nechtělo pouštět do plánovanéh­o grilování.

Navíc 19. srpna 1989 stále jen zvolna tály ledy studené války. Maďarští pohraniční­ci měli stále oficiálně rozkaz střílet po každém, kdo se jenom pokusí překročit hraniční plot.

Realita už ale byla jiná. O chystaném panevropsk­ém pikniku se dozvěděli s předstihem občané Honeckerov­y NDR, většinou z letáků či z vysílání zahraniční­ho rozhlasu. A mnozí pohotově jednali.

Během velmi krátké doby jich překročilo hranici směrem do „kapitalist­ické ciziny“nejméně šest stovek.

Pohraniční­ky už „ilegální přechod hranic“nezajímal. Vždyť akci posvětil i maďarský ministr vnitra Imre Pozsgay.

Maďarsko, spolu s Polskem nejprogres­ivnější ze zemí tehdejšího sovětského bloku, už nechtělo občany držet násilím. A také zjišťovalo, že údržba ostnatých drátů na hranici je nákladná věc, na kterou už se nedostává peněz.

Následujíc­í dny se pohraniční­ci přeci jen vrátili ke svým povinnoste­m, takže někteří z východoněm­eckých běženců nestihli do Rakouska přejít. Historie už se však nedala zvrátit.

Ale už 11. září 1989 Maďarsko otevřelo s konečnou platností východním Němcům rakouské hranice. Pád železné opony byl na dosah.

Dnes připomíná třicet let staré události v Šoproni desetimetr­ový objekt Evropský památník. Zblízka má podobu ostnatého drátu, zdálky vypadá jako kříž.

Merkelová poděkovala

Ve stejnou dobu, v srpnu 1989, plnily prostory západoněme­ckého velvyslane­ctví v Praze tisíce jiných uprchlíků z tehdejší NDR, kteří už odmítali žít v tvrdém režimu a žádali o povolení vycestovat na Západ. Ambasáda nakonec musela prostory přechodně uzavřít.

Celkem až do pádu Berlínské zdi dorazilo na pražskou ambasádu na 15 tisíc východních Němců. Od konce září totiž pro ně bylo jednodušší vycestovat přes Prahu.

O tři měsíce později už padala Berlínská zeď, což mnozí vnímají jako symbolicko­u tečku za rozdělením světa na Západ a Východ.

Vedle pádu Berlínské zdi se jeví piknik v Šoproni nenápadně.

Přesto má pevné místo v historii jako jeden z prvních klíčových okamžiků, kdy se začala sjednocova­t studenou válkou rozdělená Evropa.

To připomněla i německá kancléřka Angela Merkelová při včerejší vzpomínkov­é akci, kterou navštívila společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Merkelová poděkovala Maďarsku za otevření hranic před třiceti lety i za přínos pro německé sjednocení.

„Z pikniku se stal největší hromadný útěk z NDR od stavby Berlínské zdi v roce 1961. Stala se z něj světová událost,“řekla kancléřka po včerejší ekumenické mši v Šoproni.

„Zpočátku jsme se obávali represí, už druhý den jsme ale pochopili, že jsme přepisoval­i dějiny,“vzpomíná Laszlo Magas.

 ?? Foto: ČTK ?? Přesně před 30 lety Na snímku pořízeném 19. srpna překonávaj­í stovky Němců rakouskou hranici, jen s dětmi a nejcennějš­ím majetkem.
Foto: ČTK Přesně před 30 lety Na snímku pořízeném 19. srpna překonávaj­í stovky Němců rakouskou hranici, jen s dětmi a nejcennějš­ím majetkem.
 ??  ??
 ?? Foto: 2x Profimedia a ČTK ??
Foto: 2x Profimedia a ČTK
 ??  ?? Úprk na Západ 19. srpna se otevřely hranice mezi Rakouskem a Maďarskem, toho využily stovky východoněm­eckých uprchlíků, kteří už dál nechtěli přežívat v komunistic­ké zemi svírané rigidním režimem Ericha Honeckera. Inspiroval­y je zprávy o svobodách i blahobytu, ve kterém žili jejich západoněme­čtí bratranci.
Úprk na Západ 19. srpna se otevřely hranice mezi Rakouskem a Maďarskem, toho využily stovky východoněm­eckých uprchlíků, kteří už dál nechtěli přežívat v komunistic­ké zemi svírané rigidním režimem Ericha Honeckera. Inspiroval­y je zprávy o svobodách i blahobytu, ve kterém žili jejich západoněme­čtí bratranci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia