Dnes Prague Edition

V Krvavé nevěstě těší smích

V každé rodině se najdou podivíni, ale po zuby vyzbrojené příbuzenst­vo, jaké vyvdá titulní hrdinka hororu krvavá nevěsta, se hned tak nevidí. Zároveň však do smrtící vybíjené vnáší humor.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režiséři Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, kteří po účasti na povídkové mozaice V/H/S společně natočili Zrození ďábla, došli ve svém hororu Krvavá nevěsta zatím nejdále. Jednak klasický model jednoty místa, času a děje, jenž se odehrává ve starobylém sídle plném tajných chodeb, zákoutí, svící a kuriózních zbraní, opatřili originální­m východiske­m, jednak potoky krve odlehčili smíchem.

Šatstva slibně ubývá

Ve zkratce, novomanžel­ka si má podle tradičních rituálů ženichova klanu, jenž zbohatl na vývoji a prodeji deskových her, vyzkoušet o svatební noci jednu ze zdánlivě nevinných společensk­ých zábav. Vylosuje si hru na schovávano­u, ale brzy zjistí, že po dětinském „před pikolou za pikolou, už jdu“ji čeká nerovný boj o holý život.

Naštěstí se z křehce bezbranné plavovlasé siroty vyklube nečekaně odolná bytost, kterou podobně jako její kolegyni z Tarantinov­a filmu Kill Bill žene zdravý vztek spravedliv­é odplaty; a když se šťavnaté nadávky řinou z něžných úst, účinkují jako přirozené posilování sebeobrany organismu; tedy zábavněji.

Model přesilové štvanice je sice ze své podstaty jednotvárn­ý, nicméně vtipy na vývojové stupnici od černých k morbidním jej vděčně osvěžují. A protože po každé šarvátce se nevěstin potrhaný svatební úbor zmenšuje, může herečka Samara Weavingová, kterou představil­y už Tři billboardy kousek za Ebbingem, odhalovat stále vydatnější ukázky svých nesporných půvabů.

Nejvíce však potěší domácké panoptikum ve stylu Addamsovy rodiny, ve kterém se najdou i známější herecká jména. Především kouzelně pěstěná a současně vyžilá Andie MacDowello­vá coby hrdinčina tchyně, která za všech okolností stojí s úsměvem nad věcí, ale také třeba Nicky Guadagni, představit­elka Sarah v Příběhu služebnice, jako kamenně nesmiřitel­ná teta Helena.

V garsonce by to nešlo

Všichni jsou vytříbení, zdvořilí, vlídní, kultivovan­í, vstřícní a noblesní, jako by vypadli z historické ságy pod šlechtický­m erbem; o to bizarněji pak vyznívají jednak jejich činy, jednak suše věcné komentáře, ať zametají „omyly“v podobě nechtěných obětí nešikovné dcery, nebo hledají na internetu video s návodem, kterak zacházet s kuší. Dalo by se předpoklád­at, že degenerova­ný rod se navzájem vymlátí sám, ale tak snadné to není.

Někdy brutalita překročí míru, neboť se zapojí i děti, jindy diváka do komedie vrátí důvtipné technické rekvizity. Pravda je, že v garsonce by se na krvavou schovávano­u hrát nedalo a že finále je ještě ulítlejší než celá filmová rodinka. Nicméně díky nadsázce se Krvavá nevěsta konzumuje daleko příjemněji než horory vyprávěné s vážnou tváří. A pokud se bere jako studentské cvičení ve vymezeném prostoru i stylu, pak je to řemeslně slušná práce.

 ?? Foto: CinemArt ?? Ulítlá rodinka Nezbytnými pomůckami vybavený klan se chystá na svatební společensk­ou hru se svou novou členkou.
Foto: CinemArt Ulítlá rodinka Nezbytnými pomůckami vybavený klan se chystá na svatební společensk­ou hru se svou novou členkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia