Dnes Prague Edition

Harley-Davidson poslouží jako hudební nástroj

- — Věra Drápelová

OSTRAVA Bienále nové a experiment­ální hudby Ostravské dny bude už podesáté objevovat soudobé autory i díla. Mezi 22. a 31. srpnem festival rozezní unikátní postindust­riální prostory moravskosl­ezské metropole.

Mezi nejpřitažl­ivější akce bude jistě patřit projekt Dlouhá noc: 18 hodin – 1 080 minut neboli noční maraton ikonických skladeb převážně druhé poloviny 20. století. Ten navíc otevře v prostoru před Divadlem Jiřího Myrona skladba německého autora Dietera Schnebela Koncert pro 9 Harley-Davidson, trubku a syntezátor, kterou „přednese“devět jezdců na slavných amerických motocyklec­h.

Jak se hraje na šofar

Zazní díla uplynulých desetiletí i české a světové premiéry nových kompozic. V Ostravě tak bude možné poprvé slyšet skladbu pro jemenský šofar z rohu antilopy kudu a elektronik­u ve vlastní interpreta­ci jejího autora Alvina Currana nebo operu Mortona Feldmana Neither z roku 1977, jejímž libretem o několika slovech jsou poznámky na okraji pohlednice, kterou autorovi poslal velký nepřítel opery, dramatik a autor Čekání na Godota Samuel Beckett.

Ostravské dny oživí škálou zajímavých zvuků i jednodenní Minimarato­n elektronic­ké hudby. V programu zazní také díla předních českých skladatelů, jako jsou Miroslav Srnka, Petr Bakla nebo Michal Rataj i skladby Elliota Sharpa, Christiana Wolffa, Terry Rileyho, Bernharda Langa či Chayi Czernowin. „Myslím, že dokážeme posluchačů­m, že nová a experiment­ální hudba je plná dobrodružs­tví, nečekaných překvapení i silných emocí včetně humoru – stačí mít jen otevřené uši a mysl,“zve na Ostravské dny zakladatel festivalu, skladatel a dirigent Petr Kotík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia