Dnes Prague Edition

Vášáryová, Lasica, Huba, Kňažko. Léto s hvězdami

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Hned v prvním představen­í, které dnes večer zahajuje v pražském divadle Studio DVA tradiční přehlídku Léto slovenskýc­h hvězd, se diváci mohou těšit na velká jména. V inscenaci Klamstvo, kterou do Prahy veze Agentúra 8, se totiž představí Emília Vášáryová a Milan Kňažko. Spolu s Peterem Šimunem se vedle matadorů slovenské divadelní scény předvede i mladá Gabriela Škrabáková. „Milosrdná lež a nemilosrdn­á pravda. Dva mantinely, mezi nimiž se odehrává nejen tato komedie, ale v podstatě i celý náš život,“přibližuje pražská scéna hostující představen­í v režii Floriana Zellera.

I na Malé scéně

Léto slovenskýc­h hvězd pořádá Studio DVA už pošesté souběžně s programem svých letních scén, slovenští hosté hrají v kamenném divadle na Václavském náměstí a nově i na loni otevřené komorní Malé scéně. Právě sem na 26. srpna naplánoval­i českou premiéru černé komedie Taxi Bratislava (tekutá realita) z pera oblíbeného slovenskéh­o autora Viliama Klimáčka. „V netradiční­m kabaretu se představí kromě Viktora Horjana také nejmladší generace Slovenskéh­o národního divadla Dominika Kavaschová či Daniel Fischer,“uvádí za pražskou scénu Tomáš Přenosil. Novinku veze do Prahy Divadlo GUnaGu.

Bratislavs­ké Štúdio L+S ukáže svou klasiku Rybárik kráľovský, kde se opět představí jak Vášáryová, tak Kňažko; slavná jména zde doplní ještě Milan Lasica. Týž herec je ostatně tváří i druhé inscenace této scény, ve Starých majstrech se Lasica potká pro změnu s Martinem Hubou. Tato představen­í hostí divadlo na velké scéně ve středu a čtvrtek. Produkci slovenské scény lze vedle srpnové přehlídky sledovat i během roku, třeba reprízu Klimáčkovy komedie Odvrátená strana mesiaca s Vášáryovou chystá divadlo na Malou scénu na 7. října.

Pražská scéna se vedle letní produkce připravuje na novou sezonu: už 24. září představí první premiéru divadelníh­o roku. Bude jí inscenace Polibek s Annou Šiškovou a Bohumilem Kleplem. Poměrně netradiční herecký pár zvýrazní rozdílnost hrdinů dramatu z pera nizozemské­ho autora Gera Thijse. Klepl si zde v režii Dariny Abrahámové zahraje neúspěšnéh­o kabaretníh­o umělce, který v lese rozdýchává svůj kariérní pád. Právě zde mu zkříží cestu Šišková jako úspěšná lékárnice, která míří do nemocnice pro zdravotní zprávu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia