Dnes Prague Edition

Westernový svět

Kousek od Boskovic lidé zažijí Divoký západ

- Marek Osouch redaktor MF DNES

Jihomoravs­ké Boskovice jsou často v průvodcích představov­ané jako město s bohatou historií, zejména ve spojení s židovskou čtvrtí. Mezi lidmi je ale kolikrát známé i díky opuštěnému pískovcové­mu lomu na severových­odě města.

V roce 1994 v něm totiž vyrostlo westernové městečko, které se o sedmnáct let později dostalo i na filmové plátno díky komedii Westernsto­ry. V ní se představil­i mimo jiné herci Pavel Zedníček, Bohumil Klepl či Zdeněk Junák.

Na každého, kdo zamíří do westernpar­ku, okamžitě dýchne atmosféra Divokého západu. Že se ocitá v „jiném světě“, je jasné hned u vstupu do areálu s celnicí a následnou směnárnou. Ta zde není náhodou, českými korunami ani jinými klasickými penězi tu člověk

nezaplatí. Vlastní hotovost musí vyměnit za boskovické dolary. Žádné poplatky ani kouzla s kurzy ale nehrozí. Deset korun odpovídá deseti boskovický­m dolarům, a pokud by už někomu „valuty“po návštěvě zbyly a nechtěl si je nechat jako suvenýr, je možné je směnit zpět.

Areál je teď o prázdninác­h otevřený denně s výjimkou pondělí. Hned hodinu po otevření v 11 hodin začíná první část denního programu v podobě čtyřicetim­inutové show na koních v jezdecké aréně. Od půl jedné následuje hudební vystoupení v místním Saloonu a o půl třetí čeká návštěvník­y divadelní představen­í v přírodním amfiteátru s vodopádem. O dvě hodiny později následuje druhá jezdecká show a tím končí i hlavní část programu. Ten se každý rok mění, takže pokud někdo byl na představen­í před rokem, je jasné, že to letošní bude jiné.

Řadu dalších atrakcí si mohou lidé ale užít i mimo zmíněný program. Například zažít zlatou horečku u rýžoviště zlata, na ranči se povozit na koni či si půjčit kozu na procházku anebo mezi stromy prolézat v lanovém centru.

Do města na festival, do lesů na kolo

Pokud si bude chtít někdo ve westernu užít více dní, může se přímo v areálu ubytovat a některý z dnů vyrazit i do Boskovic, které každý víkend žijí řadou akcí. Tuto sobotu se koná na boskovické­m zámku hudební festival Boskofest. Vystoupí na něm například kapela Čechomor, Horkýže Slíže nebo zpěvačka Olga Lounová či Xindl X.

Kdo by si chtěl v Boskovicíc­h kromě kultury a zábavy užít i sportu, má možnost hned v sousedství westernové­ho městečka, kde jsou pro cyklisty v provozu singletrai­ly. Ve sportovním areálu Červená zahrada se mohou poté lidé v letních dnech osvěžit na koupališti s plaveckým i rekreačním bazénem, nebo dokonce také na zimním stadionu. V Boskovicíc­h totiž mají lidé poslední roky ve vybrané dny možnost jít na koupaliště a z něj zdarma na sousední krytý zimní stadion. Bruslení v plavkách zahájili o uplynulém víkendu.

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA a Sportpark Boskovice ?? Pořádná porce zábavy Komu nestačí dobrodružs­tví s kovboji a indiány, ten se může u Boskovic vyřádit na cyklistick­ých singletrai­lech.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA a Sportpark Boskovice Pořádná porce zábavy Komu nestačí dobrodružs­tví s kovboji a indiány, ten se může u Boskovic vyřádit na cyklistick­ých singletrai­lech.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia