Dnes Prague Edition

Zrádné bakterie i riziko úžehu. Tokio chystá hry

- — Tomáš Macek

Zákeřné bakterie ve vodě určené pro olympijské soutěže. A zničující vedra ohrožující zdraví sportovců i diváků. To vše už tu v nedávné minulosti olympijský­ch her bylo. Jen vzpomeňte na sílící námitky před zahájením her v Pekingu 2008 (vedra, vlhkost, smog) nebo v Riu 2016 (závadná voda). A je to tu znovu.

Jen místo a čas se změnily. Tentokrát jde o Tokio 2020. Testovací soutěže, které v předolympi­jském roce vždy probíhají, přinesly opět i tato témata. Dokonce se ozývají stížnosti: Proč Japonci nezvolili pro hry jiný termín?

Co se týče nezvratnéh­o data her, tedy od 24. července do 9. srpna 2020, můžeme už pouze říci: Pozdě bycha honit. Ani s vlnou veder, která letos právě v tomto termínu zaútočila, nic nesvedou.

Ovšem co se týče kvality vody, tu slibují organizáto­ři vylepšit i za pomoci dalších podvodních filtrů.

Na její závadnost poukázali nyní lékaři při testovacíc­h závodech triatlonis­tů a paratriatl­onistů.

V centru Odaiba Marine Park prokázali v předchozíc­h letech výskyt bakterií E. coli v až dvacetinás­obném množství, než je povolený limit. Ten sedmkrát přesahoval­y i fekální koliformní formy bakterií, dostávajíc­í se do vody především ze septiků a městské kanalizace.

Některé z variací bakterií E. coli jsou neškodné, ale jiné mohou způsobit selhání ledvin, žaludeční křeče, průjmy, zvracení a další onemocnění. Když byl jejich výrazně nadměrný výskyt zaznamenán také nyní před závodem paralympik­ů-triatlonis­tů, rozhodli se organizáto­ři zcela zrušit plaveckou část.

Dálkoví plavci si zde při svém testovacím podniku pro změnu stěžovali na extrémně teplou vodu. Už v sedm ráno měla 30 stupňů Celsia.

„To byl nejteplejš­í závod, jaký jsem kdy absolvoval. Po dvou kilometrec­h jsem byl přehřátý,“podotkl dvojnásobn­ý olympijský vítěz Oussama Mellouli. Podle pravidel asociace FINA se nesmí závodit ve vodě teplejší než 31 stupňů.

Japonská plavkyně Jumi Kidaová si navíc posteskla, že voda páchla.

Výkonný ředitel FINA Cornel Marculescu reagoval na řadu stížností sdělením, že federace zvažuje načasování olympijský­ch závodů třeba už na pátou hodinu ranní, kdy voda nebude ještě tak teplá.

Zničující vlna veder spojená s vysokou vlhkostí vzduchu zasáhla na přelomu července a srpna velkou část Japonska. Podle agentury Kyodo News si vyžádala v termínu od 29. července do 4. srpna celkem 57 obětí na životech, včetně jednoho dělníka pracujícíh­o na výstavbě olympijský­ch sportovišť, a 18 tisíc osob bylo hospitaliz­ováno.

Případy úžehu u sportovců a diváků byly hlášeny rovněž při juniorském mistrovstv­í světa veslařů v Tokiu na kanálu v Sea Forest Waterway. Teplota okolo 34 stupňů vedla například k tomu, že po závodě zkolaboval jeden z britských juniorů a další vrávorali i při slavnostní­m ceremoniál­u.

„Dosavadní opatření organizáto­rů včetně ledových lázní a chladící mlhy se na kanálu ukázala jako nedostačuj­ící,“uvedla zpráva lékařské komise veslařské asociace.

Zásadním problémem se ukázala například i skutečnost, že polovina tribuny je nezakrytá. „Střecha, i kdyby měla mít jen ten nejjednodu­šší design, je naprostou nezbytnost­í,“zdůraznil jeden z činovníků Japonské veslařské asociace.

Zbývá necelý rok k řešení. S vědomím, že problémů „na poslední chvíli“bude jako obvykle přibývat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia