Dnes Prague Edition

Neymar v nejistotě. Kdo na něj najde peníze?

Barcelona? Zatím ne! Real Madrid? Zatím ne! Nejdražší fotbalista dějin zůstává nechtěným hráčem Paříže, trenér ho nebere na zápasy

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Když na začátku srpna slavili zisk francouzsk­ého Superpohár­u, spoluhráči ho vyštípali ze společné fotky: „Jsi v civilu, mezi námi nemáš co dělat.“

Klubový trenér Tuchel mu ještě neposlal jedinou pozvánku na zápas. Ani mezi náhradníky.

„My musíme myslet na sebe, ne na něho,“tvrdí.

Brazilec Neymar, nejdražší fotbalista planety, je v nemilosti.

Poštval si proti sobě celý pařížský klub, který ho dva roky královsky

platil a věřil, že ho dotáhne na vrchol Ligy mistrů. Nepovedlo se a Neymar dal okázale najevo, že je mu Paříž málo. Celé léto si chce vydupat přestup do Španělska. Zprvu si myslel, že to bude brnkačka. Že nabídne svůj podpis, tvář na reklamní účely a bude hotovo. Ovšem jeho přestupní cena a k tomu astronomic­ká gáže snadný obchod nezaručují.

Zájem má Real Madrid, ale peníze jsou problém.

Zájem má Barcelona, ale peníze jsou problém.

Jak to dopadne?

Neymar souhlasí s tím, že si nechá ponížit roční plat o 40 procent, tedy o téměř 400 milionů korun, ale ani to zatím nestačí. Je víceméně vyloučené, aby zůstal v Paříži – pokud tedy vyloženě nesklopí uši a neomluví se. Šéfové jsou na něj naštvaní a trenér nehodlá tolerovat nevhodné manýry. Byť má brazilský útočník odjakživa výjimečnou schopnosti, tohle prostě přehnal. „Vypadni!“vzkázali mu fanoušci. Ačkoli má Neymar smlouvu do roku 2022, rozhodl se Paříž opustit. Za každou cenu.

Zatímco francouzšt­í šampioni začali letní přípravu, Neymar dělal v rodném Santosu reklamu na turnaj v malém fotbale, který nese jeho jméno. Zatímco se spoluhráči potili, on na trénincích chyběl. Bez omluvy. Byl si jistý, že přestup klapne.

Pořád je pravděpodo­bné, že to dopadne, zatím se však miliardová hvězda musí cítit v nejistotě.

Třeba Barcelona byla připravena poslat do Paříže 100 milionů eur plus exkluzivní­ho záložníka Coutinha. Aby udělala Neymarovi prostor na hřišti i v oblasti finanční politiky. Resumé znáte? Philippe Coutinho podepsal roční hostování v Bayernu Mnichov.

Co tam máme dál?

Každý den něco. Dobře informovan­é zdroje po celém světě se předhánějí ve zprávách, co s Neymarem bude.

Jak si bude v Barceloně vyhovovat s Messim? Vždyť kvůli Messimu přece souhlasil s pařížskou nabídkou. Cítil se upozaděný, chtěl mít privilegov­ané postavení, kopat penalty, být král. Kdyby se vrátil, musel by si vyhovět nejen s Messim, ale taky s podobně zručným Griezmanne­m, který přestoupil z Atlétika.

Jak by si vedl v Realu Madrid, který si během léta pořídil Edena Hazarda z Chelsea? Oba se rádi mazlí s míčem, hrají pestře, na riziko. Ale vůdcem může být jen jeden.

Problém je v Neymarovi, který si myslí, že uvázl ve zlaté kleci. Za pohádkové peníze nemá pohádkový fotbalový život, jaký si přál. V Paříži, byť tu vyhrál pět trofejí za dva roky, vítaný není. Fanoušci mu z tribun posílají vulgární vzkazy a ukazují prostřední­čky. Kdo ho koupí?

 ?? Foto: Reuters ?? Do Barcelony? Do Realu? Neymar čeká, co s ním bude.
Foto: Reuters Do Barcelony? Do Realu? Neymar čeká, co s ním bude.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia