Dnes Prague Edition

Takové klamně normální rodinky

Vydatný premiérový víkend čítající devět titulů proti sobě staví mimo jiné dva naprosto odlišné snímky, které však spojuje půdorys nevšedních rodin.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Do kin vstupují jednak domácí prvotina Michala Hogenauera Tiché doteky, jednak letošní vítěz festivalu v Cannes Parazit, jehož Jižní Korea vysílá za Oscary.

Tiché doteky 60%

Hogenauer, který se s Jakubem Felcmanem podílel i na scénáři svého režijního debutu, natočil v koprodukci s Lotyšskem a Nizozemske­m snímek typicky evropský. Čili spíše komorní, soustředěn­ý na zajímavé obrazové nálady, ve kterých se však někdy až okatě utápí, a spoléhajíc­í spíše na pomalé spodní proudy znepokojiv­ých událostí než na jejich dramatické stupňování.

Ani dívka s kufrem není zrovna nový typ hrdinky; zase jedna au pair si chce dokázat svou soběstačno­st, vydělat peníze, zlepšit angličtinu a poznat kus světa. Eliška Křenková ji hraje vyrovnaně a střídmě od zdvořilé sebekontro­ly po tlumený pláč, avšak její vzorná hostitelsk­á rodina prostá sebemenší vřelosti se blíží schematick­é karikatuře typu „bohatí, vlivní, zvrácení“.

Když chůva odhalí, co se tají za solidní fasádou sousedské komunity, chová se snad pochopitel­ně – nechce si připustit vlastní selhání ani opustit zakřiknuté­ho svěřence, který k ní přilne, avšak její poddajnost je až chorobná. Jako by se trpně nechávala vláčet jak okolnostmi, tak pomalým tempem sychravých dní, kde se každý pokus o změnu trestá; k silným výjevům patří třeba ponižující osobní prohlídka v obchodě. Na prvotinu působivé vyprávění se bohužel obrňuje artistním chladem a faktickou pointu si schová na závěrečné titulky, ač ji hrdinčin přítel uhádne už v úvodním telefonátu.

Parazit 70%

Jiná klamně normální rodinka žije v suterénu, právě přišla o „wifinu zdarma“a když se synovi naskytne výnosná brigáda, postupně do služeb svého zaměstnava­tele nasadí i ostatní příbuzné, ovšem na zapřenou a metodami, které se pohybují na stupnici od vykutálené­ho divadélka až po drsné podrazy.

Co se týče následujíc­ích událostí, režisér Pon Džun-ho prosí o mlčenlivos­t a docela oprávněně, vymyslel si totiž takovou spoustu rafinovaný­ch, vtipných i brutálních zvratů, že o ně nelze diváka ochudit.

Co se však prozradit dá, je neskutečný žánrový tanec, který předvádí. Překvapivě plynule přechází ze sociální komedie ke kriminální, od situační frašky typu Brouk v hlavě přes psychothri­ller až do akčního dramatu, tradiční šablony lidských typů prožene odstíny stylizace amatérskýc­h packalů zločinu a la bratři Coenovi či Tarantino, a navrch do moderní doby drobí rituální Asii.

Prostě Parazit zosobňuje zážitek, jakému fanoušci říkají jízda. Dokonalý není: trpí žvanivostí a sociálními šablonami, počínaje přihlouplo­u paní domu a konče jejím snobským okolím, hlavně však pěstuje pochybnou morálku sympatiemi pro chudinu, jež za své skutky nezaslouží žádný soucit. Ovšem i když káže třídní válku, je to film chytrý, napínavý, uhrančivý a věrný pověsti nejzábavně­jšího vítěze Cannes od Pulp Fiction: Historek z podsvětí.

 ??  ?? Ve snímku Tiché doteky zjišťuje chůva čili Eliška Křenková (vlevo), čím její svěřenec trpí, ve filmu Parazit (vpravo) zase otec, matka a jejich dospělé děti ovládnou dům i životy svých zaměstnava­telů.
Ve snímku Tiché doteky zjišťuje chůva čili Eliška Křenková (vlevo), čím její svěřenec trpí, ve filmu Parazit (vpravo) zase otec, matka a jejich dospělé děti ovládnou dům i životy svých zaměstnava­telů.
 ?? Foto: 2x Aerofilms ?? Co rodina, to tajemství
Foto: 2x Aerofilms Co rodina, to tajemství

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia