Dnes Prague Edition

Pozvaná je celá vláda, přijede i Pellegrini

Sobotní mše za Gotta v Chrámu svatého Víta se zúčastní většina ministrů, expreziden­t i známí umělci

- — Ondřej Leinert

Zamíří-li zítra televizní kamery do jedné z lavic Chrámu svatého Víta, může to vypadat jako na zasedání vlády. Mezi téměř tisícovkou hostů, kteří se zúčastní sobotní mše za Karla Gotta, mají být kromě prezidenta a premiéra totiž také předsedové Senátu, Sněmovny a ministři.

Pozvaní jsou všichni členové vlády Andreje Babiše a skoro všichni také potvrdili účast. Omluvil se do této chvíle jen ministr zemědělstv­í Miroslav Toman z ČSSD, kterého na obřad nepustí zdravotní důvody.

Původně někteří členové vlády zvažovali, že by dorazili i dnes na Žofín. Po informacíc­h o tom, kolik lidí se na poslední rozloučení s Gottem chystá a že hrozí, že se všichni ani nedostanou dovnitř, však ministři usoudili, že by účast politiků nebyla zcela šťastná.

Z podobných důvodů tak místo plánovanéh­o Žofína dorazí do Svatého Víta i slovenský velvyslane­c Peter Weiss, který bude doprovázet premiéra Petera Pellegrini­ho a šéfa slovenskéh­o parlamentu Andreje Danka.

Čaputová dorazí v pondělí

Naopak slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová, která měla už dříve domluvenou cestu do Prahy na pondělí, kdy se koná Forum 2000, na sobotní obřad nedorazí. Poklonit se chce Gottovi o dva dny později, kdy se hodlá také zúčastnit pohřbu herečky a signatářky Charty 77 Vlasty Chramostov­é.

Právě ohledně rozloučení s Chramostov­ou se minulou neděli odehrála výměna názorů mezi předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským a prezidente­m Milošem Zemanem. Rychetský poznamenal, že pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to Vlasta Chramostov­á. Zeman mu na to vzkázal, aby se nepletl do politiky.

Také Rychetský figuruje mezi pozvanými na sobotní mši za Gotta, podle informací MF DNES se však nezúčastní.

„Pan předseda pozvání od paní Gottové obdržel, nicméně se bohužel musel omluvit, neboť už před delší dobou přislíbil účast na konferenci, a obřad proto nestihne,“vysvětluje mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Celkem je na sobotní poslední mši za Gotta pozváno přes 900 hostů. Určitě dorazí bývalý prezident Václav Klaus a vdova po další bývalé hlavě státu Dagmar Havlová. Chybět nebudou známé tváře showbyznys­u jako Lucie Bílá, Hana Zagorová nebo Michal David.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia