Dnes Prague Edition

Poslední sbohem

Desetitisí­ce obdivovate­lů se přišly poklonit legendární­mu umělci Karlu Gottovi

- Reportéři MF DNES

Václav Janouš, Robert Oppelt

Více než čtyřicet tisíc lidí se včera přišlo důstojně rozloučit se zpěvákem Karlem Gottem. Před palácem Žofín, kde se rozloučení konalo, postávali lidé už od čtvrtečníh­o odpoledne.

Už když stoupali po červeném koberci do sálu Žofína, zmocňoval se jich svíravý pocit. Na stěně visí Gottova černobílá fotografie a okolo kytice, kterým dominují svěšené bílé květy kal. Přede dveřmi do sálu je věnec a na stuze název poslední Gottovy písně nazpívané s dcerou Charlotte Ellou – Srdce nehasnou. Okolo rakve stojí na třicet věnců, po bocích pak vojáci jako čestná stráž.

Největší kytici poslala zpěvákovi jeho žena Ivana. Její srdce z rudých růží doprovázel­y věnce od prezidenta, premiéra a parlamentu.

Muži s bílými rukavicemi berou od lidí další a další květiny a rozprostír­ají je na pódiu. Ač máte na poklonění se Mistrovi jen deset vteřin, dost na to, aby vám do očí vlétly slzy.

„Bylo to pro mě strašně důležité a stálo mi to za to, stát deset hodin ve frontě kvůli deseti vteřinám. Pro mě nezapomenu­telným,“vysvětluje fanoušek Jaroslav Trnka z Příbrami, který přijel do Prahy už ve čtvrtek v deset hodin večer.

Část lidí už při vstupu do sálu plakala, dvojice se držely za ruce a většinu návštěvník­ů emočně srazila zejména hudba z reprobeden. Zpíval tu Mistr. „V podstatě jsem doprovázel manželku, která Karla Gotta milovala a byla snad na každém koncertu či vystoupení v okolí. Nečekal jsem to, ale i mně to vehnalo slzy do očí a nedalo se tomu bránit,“popsal Tomáš Břicháček, padesátile­tý urostlý Brňan, který se dostal dovnitř sálu už ráno v devět hodin. Chlap jako hora, který se do kondolenčn­í knihy zmohl napsat jediné – Karle, děkujeme.

Kdo se chtěl na Žofíně zapsat do kondolenčn­í knihy a zanechat v ní třeba vzpomínku na setkání se zpěvákem, musel si vystát další frontu. Většina lidí nakonec neodolala a pořídila si snímek nebo selfíčko u Gottova portrétu. Selfíčka u rakve dovolena nebyla.

Na Žofín se přišly rozloučit i známé tváře. Fotografov­é zachytili třeba herce Martina Dejdara nebo zpěváky Janka Ledeckého a Yvettu Simonovou.

Více známých tváří přijde zítra na rozloučení do katedrály. Na zádušní mši pozvala rodina tisíc hostů včetně prezidenta Zemana.

Čekalo se déle než dvě hodiny

Nejvíce lidí se se zlatým slavíkem přišlo rozloučit už dopoledne, kdy lidé čekali déle než dvě hodiny. Fronta se od Žofína táhla kolem Národního divadla přes most Legií až na Smíchov. Přes poledne se fronta zkrátila do poloviny mostu a odpoledne a vpodvečer se její konec zase vrátil až na Smíchov.

O čekající ve frontě se po celý den starali dobrovolní­ci Českého červeného kříže. Zájemcům ve frontě rozlili do kelímků stovky litrů čaje.

Praha nasadila do ulic stovku policistů a třicítku strážníků, a to včetně jízdních jednotek na koních, situaci shora sledoval policejní vrtulník. Jediný incident museli policisté řešit hned ráno. Po otevření smuteční místnosti policie vyvedla z fronty na Slovanském ostrově opilého muže.

Věnce a tisíce květin

Desetitisí­ce květin, které lidé pokládali u rakve na Žofíně, organizáto­ři už během včerejšího večera museli začít převážet do Kinského zahrady, kde je další pietní místo.

Rodina zatím nezveřejni­la, kdy bude Karel Gott pohřben. S největší pravděpodo­bností se bude jednat o soukromý obřad. Jeho ostatky by mohly být uloženy do hrobu rodičů v Újezdě u Svatého Kříže na Rokycansku nebo na některém z pražských hřbitovů. Rodina také může s případným uložením urny počkat, až opadne zájem médií.

Praha nasadila do ulic stovku policistů a třicítku strážníků.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? V záplavě květů Smuteční síň v pražském paláci Žofín, kam se včera lidé celý den chodili poklonit ostatkům Karla Gotta.
Foto: Dan Materna, MAFRA V záplavě květů Smuteční síň v pražském paláci Žofín, kam se včera lidé celý den chodili poklonit ostatkům Karla Gotta.
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Deset vteřin Smuteční kytice ve velkém sále Žofína pokryly připravené stoly. U katafalku mohl každý setrvat deset vteřin.
Foto: Dan Materna, MAFRA Deset vteřin Smuteční kytice ve velkém sále Žofína pokryly připravené stoly. U katafalku mohl každý setrvat deset vteřin.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Emoce Málokdo z příznivců Karla Gotta skrýval dojetí. Jeho písně je provázely celý život.
Foto: Dan Materna, MAFRA Emoce Málokdo z příznivců Karla Gotta skrýval dojetí. Jeho písně je provázely celý život.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Díky Fanoušci se s Mistrem loučili převážně květinovým­i dary. Nechyběly ovšem ani fotografie, svíčky či plyšáci.
Foto: Dan Materna, MAFRA Díky Fanoušci se s Mistrem loučili převážně květinovým­i dary. Nechyběly ovšem ani fotografie, svíčky či plyšáci.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Navždy U rakve s ostatky ve Velkém sále paláce Žofín dominovalo srdce z rudých růží od Ivany Gottové.
Foto: Dan Materna, MAFRA Navždy U rakve s ostatky ve Velkém sále paláce Žofín dominovalo srdce z rudých růží od Ivany Gottové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia