Dnes Prague Edition

Senzace! Česko – – Anglie 2:1

Chápete to? Češi porazili Anglii. A vítězný gól vstřelil... Jakýsi Zdeněk Ondrášek z Blatné. Cože?!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Nejlepší výkon za poslední roky. Nadšený, obětavý, aktivní. Bravo! Česko versus Anglie 2:1. Šokující výsledek vejde do kronik. „Ještě se mi tomu nechce věřit. Kluci hráli naprosto skvěle. Zasloužili si to,“dojatě prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý.

Jen bezbřehý optimista by to čekal. Stadion v Edenu, který se bohužel nepodařilo vyprodat, skákal radostí. Ještě dlouho po utkání tleskal hrdinům. Jen sektor vášnivých fanoušků z Anglie mlčel. Proč? Protože velikánský favorit, který už se viděl na mistrovstv­í Evropy, prohrál.

Prohrál po 43 zápasech. A prohrál zaslouženě. Kvalifikač­ní dostihy se okamžitě ocitly v úplně jiné situaci. Pokud Češi ve zbývajícíc­h dvou zápasech nic výrazného nepokazí, posedmé za sebou postoupí na Euro.

Kdo by si to myslel, když na jaře dostali výprask 0:5 ve Wembley?

A hlavně před měsícem, když ostudně padli v Kosovu? Z bahna se reprezenta­ce zvedla k perfektním­u představen­í. Vždyť Angličané rozdávali příděly na počkání. Udivovali rychlostí, góly i suverenito­u. I včera začali ideálně. Vedli po pár minutách, nebot vracející se Masopust seknul Sterlinga a kapitán Kane snadno proměnil penaltu. Taky vás napadlo, že by se tenhle večer mohl proměnit v noční můru?

Tým kouče Šilhavého se nevzdal. Vzdoroval osudu. Ukázal to nejlepší, co umí. Možná i víc. „Klíčové bylo, že nás první gól nepoložil,“kývl kapitán Vladimír Darida.

Červené dresy v některých fázích létaly po hřišti jako splašené, jindy zase šikovně kombinoval­y na obranné půlce. Taky se sluší poděkovat brankáři Vaclíkovi za tři parádní zákroky. Nicméně Češi kráčeli za senzací odvážně a odhodlaně.

Pokud v listopadu nezkazí dvojzápas s Kosovem (v Plzni) a v Bulharsku, postoupí na šampionát. Nejhůř ze druhého místa ve skupiny. To by byla paráda.

„Kéž by. Teď prostě nesmíme zklamat,“řekl vůdce Darida.

Pondělní přátelák se Severním Irskem se jeví jako ideální možnost, jak nechat odpočinout základní sestavu. Trenér Šilhavý nasadil tým, kterému věří. Nově – a pouze z nouze – nastoupil jen stoper Brabec, který vyrovnal. V 9. minutě si naběhl na Janktův rohový kop a posunul míč do sítě. Levým kolenem!

To jsou paradoxy. Na stadionu Slavie velebili fotbalistu, kterého vychovala Sparta a který teď nosí kapitánsko­u pásku v Plzni...

„Moc nám ten gól pomohl. Hned jsme si dokázali, že můžeme s Anglií hrát,“reagoval Jakub Brabec.

Češi hráli výborně, válčili chytře, rychle i s úsilím. Nesložil je bleskový gól z hloupé penalty. Dokázali vtipně a relativně dlouho kombinovat. Angličany předskakov­ali v soubojích, vyhrávali hlavičky, včas dostupoval­i. Víc stříleli, kopali víc rohů, prostě si zasloužili uspět. Většina hráčů podala nadprůměrn­ý výkon. Středopola­ři Darida, Souček a Král se parádně doplňovali, nebezpečný byl útočník Schick, na kraji neúnavně kmitali Jankto, Coufal i Bořil, stopeři Brabec s Čelůstkou si celkem snadno poradili s bombarďáke­m Kanem. A Masopust odčinil úvodní chybu. V 85. minutě z pravé strany odcentrova­l a náhradník Ondrášek pravou placírkou trefil úžasnou výhru.

Kdo? Zdeněk Ondrášek, třicátník z Blatné.

S vytetovano­u kobrou na zádech. Při svém debutu v národním debutu.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Nečekaný hrdina Zdeněk Ondrášek nastoupil v reprezenta­ci poprvé a hned se trefil. Česko porazilo Anglii 2:1.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Nečekaný hrdina Zdeněk Ondrášek nastoupil v reprezenta­ci poprvé a hned se trefil. Česko porazilo Anglii 2:1.
 ??  ?? Vítězství! Pět minut před koncem vstřelil Zdeněk Ondrášek vítězný gól Anglii. Foto: Michal Šula, MAFRA
Vítězství! Pět minut před koncem vstřelil Zdeněk Ondrášek vítězný gól Anglii. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia