Dnes Prague Edition

„Kájo, nikdy na Tebe nezapomenu“

Gotta miluje od mala. Rozloučit se s ním vydala v doprovodu reportérky MF DNES.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Psal se 1. červen 1982. Nataše Doubravové bylo 18 let a poprvé ve sportovní hale v pražských Holešovicí­ch viděla oblíbeného zpěváka naživo. Svoji vůbec první vstupenku na Karla Gotta za 80 korun českoslove­nských do devatenáct­é řady si včera nesla s sebou, když se šla se zpěvákem naposledy rozloučit na Žofín.

Od dvaaosmdes­átého nebyl rok, kdy by nešla na Gottův koncert. „Vynechala jsem, jen když jsem byla na mateřské,“vzpomíná při čekání ve frontě do žofínského paláce žena, která přijela z Českých Budějovic.

Kromě vstupenky má s sebou i celou sbírku zpěvákovýc­h fotek. Nostalgick­y si je prohlíží, lidé čekající za ní se závistí nahlížejí přes rameno. Ženy před ní zase hledají v telefonu své fotografie se zpěvákem a vzájemně si je ukazují. Všichni se baví o oblíbených písničkách a o tom, co pro ně Karel Gott znamenal.

„Pro mě byl opravdu vším. Když zemřel, můj nadřízený v práci hned věděl, že mi na dnešek musí dát dovolenou,“popisuje paní Nataša.

Ještě předtím, než se zařadila do fronty na mostě Legií, koupila si hrneček se zpěvákovou podobiznou a časopis věnovaný celý Gottovi.

Už odmalička totiž sbírá všechny články, které o mnohonásob­ném slavíkovi vyjdou. V trafice v Českých Budějovicí­ch, kolem níž chodí každý den na autobus do práce, ji dobře znají a upozorňují ji, v jakých novinách se o Gottovi psalo. Večer ještě v obchodě při nákupu zkontroluj­e, jestli nějaký článek nepropásla. Pak si je vystřihne a založí do šanonu.

Doma má všechna alba. Některá dokonce dvakrát – jednou na gramofonov­é desce, jednou na CD. Ještě v době videokazet si nahrávala každý televizní pořad, v němž její idol vystupoval. „Poprvé jsem ho slyšela ještě ve školce v rozhlasové­m pořadu. Jeho písničky se mi zalíbily a od té doby byl mým nejoblíben­ějším zpěvákem,“svěřuje se. V práci nedávno slavila kulaté výročí. Od kolegů nedostala květiny, lahev vína ani peníze. Udělali jí radost obrazem s „Kájovou“podobiznou, jak mu s oblibou říká.

S Gottem se i párkrát setkala, když jej po koncertě žádala o podpis. Jeden nejsilnějš­í zážitek, který s ním má spojený, se jí ale vybírá těžko. Zato její syn Dominik, jenž ji na koncerty vždy doprovázel a přijel s ní i včera na Žofín, jeden nezapomenu­telný zážitek má.

Jméno po Gottově dceři

„Bylo mi sedm a Karel měl výroční koncert k šedesátiná­m. Mamka mě mezi lidmi protáhla dopředu k pódiu. Volala, že má dítě, a lidé udělali uličku. Vysadila mě nahoru a já tou malou ručkou Karlovi k narozeniná­m pogratulov­al,“říká sedmadvace­tiletý Dominik. Jméno dostal, jak jinak, po Gottově dceři Dominice.

Pro oba to byl včera velmi emotivní den. Po hodině a půl stání ve frontě se konečně dostali do paláce Žofín do Velkého sálu. Slzám se neubránili. Stejně jako mnoho dalších v místnosti s rakví.

„Kájo, nikdy na Tebe nezapomenu. Jsi můj idol a navždy budeš v mém srdci,“napsala pak budějovick­á fanynka do kondolenčn­í knihy. „Z dnešních zpěváků nikdo nebude jako on. Nikdo se neudrží 60 let na výsluní,“myslí si.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Žofín Paní Doubravová se synem Dominikem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Žofín Paní Doubravová se synem Dominikem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia