Dnes Prague Edition

Jak blízko je Hongkong ke Tchien-an-men 2.0?

Peking ztrácí trpělivost s čím dál násilnější­mi protesty. Trvají už 120 dnů

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Budoucnost vypadala tak báječně. Zvlášť když Emilyn přítel romanticky poklekl v zapadající­m slunci do vlhkého písku pláže a požádal svou milou o ruku. Dívka radostně souhlasila.

To se událo letos v květnu. Oba zamilovaní se těšili, že v domovském Hongkongu založí rodinu. Už za měsíc ale jejich plány rozmetal chaos, jaký v dosud spořádaném městě nikdo nečekal.

Dnes, po více než 120 dnech největších protestů v historii obřího města, hledá Emily cestu ven ze zmatků a nejistot. Je rozhodnuta emigrovat.

„Jednoho dne budu mít děti,“svěřila se reportérov­i televize CNN. „Nepřeji si, aby musely žít v policejním státě, kde nebudou moci svobodně vyjádřit své názory,“vysvětlova­la, proč chce pryč.

Emily – a s ní i mnozí další – prostě nevěří, že to v Hongkongu může dopadnout dobře. V sedmimilio­novém městě totiž přituhlo možná už nadmíru.

Nepokoje dávno nesledují původní cíl, přerostly v kritiku Pekingu a ve volání po skutečné demokracii. A také ve stále násilnější běsnění na obou stranách „barikády“. Radikální protestují­cí ničí a zapalují majetek, čím dál frustrovan­ější policie odpovídá slzným plynem, vodními děly a při mlácení demonstran­tů ztrácí zábrany.

Stesk po demokracii

Hongkonžan­é – na rozdíl od pevninské Číny – svoji zkušenost s demokracií mají. Někdejší britská koloniální správa jim zajišťoval­a práva a svobody, jejichž rozsah byl srovnateln­ý s mateřskými britskými ostrovy. Čína, která vlastním obyvatelům žádná demokratic­ká práva a svobody zaručit nechce, v roce 1997 po převzetí Hongkongu slíbila, že v rámci politické strategie jedna země dva systémy zavedené britské mechanismy po dobu padesáti let zachová. Víceméně to platilo až do nástupu vůdce Si Ťin-pchinga. Po roce 2012 se Peking pod jeho vedením začal do záležitost­í Hongkongu plést víc a víc, až se začalo spekulovat, zda dohodu, jíž navrhl strůjce čínských ekonomický­ch reforem Teng Siao-pching někdejší britské premiérce Margaret Thatcherov­é, vůbec hodlá dodržet.

To je jeden z hlavních důvodů, proč se nyní město, stále ještě jedno ze světových finančních center, o víkendech pravidelně mění ve válečnou zónu a je do značné míry paralyzova­né. Demonstran­ti svou urputnost a nesmiřitel­nost vysvětlují tím, že cítí poslední příležitos­t něco změnit. Zejména mezi mladšími Hongkonžan­y totiž panuje strach z toho, co se stane v roce 2047, až Hongkong ztratí svůj autonomní status a stane se stejnou součástí Číny, pevně ovládanou komunistic­kými aparátčíky, jako kterékoliv jiné čínské město.

Zásah není vyloučen

Jsou tu však i jiné obavy, možná opodstatně­nější. Týkají se toho, co nastane ne za dvacet let, ale možná už zítra. Týkají se případného ozbrojenéh­o zásahu čínské armády.

Že nejde jen o teoreticko­u možnost, naznačilo nedávné vyjádření pročínské správkyně Hongkongu Carrie Lamové. „Přijměte realitu, že po čtyřech měsících protestů, poznamenan­ých ostrou eskalací násilí, už nelze hovořit o pokojném hnutí za demokracii,“oslovila zahraniční kritiky. Zároveň varovala, že pokud se situace dále zhorší, nebude možné vyloučit žádnou možnost, tedy ani povolání čínské armády k zásahu.

Čínská armádní posádka, která je rozmístěná na několika místech Hongkongu, dává zastřeně najevo, že by jí umravnění tamních „rozvracečů“nebylo proti srsti. Její velitel generálmaj­or Čchen Tao-siang nedávno odsoudil „extrémní násilí páchané demonstran­ty“, jež prý ohrožuje mír a stabilitu oblasti a vyjádřil připraveno­st armády „Hongkong bránit“.

Jak blízko je tedy dnes Hongkong od zopakování krveprolit­í na pekingském náměstí Tchien-an-men, od něhož letos shodou okolností uplynulo třicet let?

Lze si představit, že čínští vůdci jsou rozezlení doběla. To, co se nyní v Hongkongu děje, vnímají jako plivnutí do tváře, navíc v roce, kdy slaví sedmdesáté narozeniny rudé Číny. Na druhou stranu je pochopitel­né, že se do násilného zásahu nehrnou. Čína je dnes přece jen znatelně jinde než před třiceti lety a případnou krvavou lázní v Hongkongu může ztratit daleko víc než tenkrát.

Čínská komunistic­ká strana má ovšem dlouhou paměť a nejspíš nic ji nestraší víc, než zánik Sovětského svazu. Dalo by se spekulovat, že během rozprav o zřejmě nejvýznamn­ější politické výzvě, jíž musí mocná

Už nelze mluvit o pokojném hnutí za demokracii.

Frustrace mnoha obyvatel Hongkongu z rostoucího zasahování Pekingu do jejich záležitost­í je značná. Každý se s ní ovšem vyrovnává po svém. Někteří se týden co týden vracejí do ulic s odhodláním o své svobody se poprat, jiní však – jako slečna Emily zmíněná na začátku článku – hledají cestu ven.

Průzkumy hovoří o tom, že téměř polovina městské populace, zejména ti mladší a vysokoškol­sky vzdělaní, jsou ochotni uvažovat o brzké emigraci.

Jacky, dvaatřicet­iletý účetní, nikdy předtím než začaly demonstrac­e, nepomyslel na to, že by opustil Hongkong. Zúčastnil se několika velkých protestů, ale čím dál víc pochybuje o tom, že by v jeho městě mohlo dojít k nějaké dlouhodobé pozitivní změně.

„Před protesty jsem se soustředil na svou kariéru, žena měla dobré místo v nemocnici,“řekl pro agenturu Reuters. „Teď jsme však rozhodnuti, že se přestěhuje­me do Austrálie. Vyhodnotil­i jsme si to tak, že náš Hongkong brzy zachvátí totalita,“dodal.

Carrie Lamová, správkyně Hongkongu

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Barikády hoří V centru Hongkongu se odehrává další urputný střet mezi demonstran­ty a policejním­i jednotkami.
Foto: Shuttersto­ck Barikády hoří V centru Hongkongu se odehrává další urputný střet mezi demonstran­ty a policejním­i jednotkami.
 ?? Foto: 2x Reuters ?? Průběh demonstrac­í je čím dál tím násilnější. Přitvrzují policisté i radikální protestují­cí. Dramatické záběry policejní brutality a zoufalého odporu demonstran­tů šokují celý svět.
Foto: 2x Reuters Průběh demonstrac­í je čím dál tím násilnější. Přitvrzují policisté i radikální protestují­cí. Dramatické záběry policejní brutality a zoufalého odporu demonstran­tů šokují celý svět.
 ??  ?? Bitva v ulicích
Bitva v ulicích
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia