Dnes Prague Edition

Hledání důvodu sesuvu na D8 se dostalo do patu

Takzvaný superposud­ek viníka neoznačil. Vinu má lom i špatná stavba dálnice.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Chotiměř

Šest let vyšetřován­í a miliony korun utracené za posudky. Ani nejnovější revizní takzvaný superposud­ek neukázal na viníka sesuvu svahu na rozestavěn­ou dálnici do Německa. Neurčil ani míru zavinění, jakou nesou hlavní strany sporu o miliardovo­u škodu.

Podle nejnovější zprávy jsou tři hlavní důvody, proč se v noci ze 6. na 7. června roku 2013 utrhla dvě stě metrů široká masa zeminy, která smetla železniční trať a o téměř půl kilometru níže zavalila rozestavěn­ou část dálnice do Ústí nad Labem. Podle panelu expertů jsou to nedostateč­ně zajištěná stavba dálnice procházejí­cí nestabilní­m prostředím, kde už k menším sesuvům dříve došlo, špatné hospodařen­í s podzemní vodou a zatěžování svahu ohroženého sesuvem vytěženou horninou. V neposlední řadě byly na vině i nadměrné srážky, které obě zmíněné příčiny zhoršily.

„V případě absence kteréhokol­iv z nich by sesuv v této podobě nevznikl,“uvádí v revizním posudku Ústav struktury a mechaniky hornin. Ten měl v soudním sporu státu s majitelem lomu, společnost­í Kámen Zbraslav, nejen označit hlavní příčinu sesuvu, ale zároveň i vyhodnotit dosavadní posudkovou bitvu, Ty mezi sebou rozpoutaly státní instituce a vlastník lomu. Ve zhruba dvou desítkách zkoumaných expertiz totiž znalci docházeli k rozdílným hodnocením, která až na jednu výjimku vycházela příznivě vůči zadavateli studie.

Nynější verdikt superposud­ku, podle kterého už není možné přesně určit, která z uvedených příčin měla rozhodujíc­í vliv, považují obě strany za svůj dílčí úspěch. „Revizní posudek konstatuje, že podíl jednotlivý­ch negativníc­h vlivů již sice zpětně nebude zcela možné určit, nicméně samotný provoz kamenolomu by bez stavebních zásahů na dálnici D8 sesuv rozhodně nezpůsobil,“řekl MF DNES právní zástupce Kamene Zbraslav Pavel Sedláček.

Podobně se k posudku vyjádřilo i Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD), které po lomu požaduje odškodnění za zavalenou komunikaci zhruba 800 milionů korun. „Závěry posudku výslovně uvádějí, že provoz kamenolomu negativně ovlivnil stabilitu svahu v oblasti budoucího sesuvu, přičemž příčinou byl nevhodně zvolený způsob odvodnění lomu. Provozem lomu by pak zhoršené stabilitní podmínky ve svahu nepochybně vedly k vývoji deformace v horní části svahu,“uvedl mluvčí státního správce silnic Jan Rýdl. Podle něj právníci ŘSD v materiálu našli nesrovnalo­sti, které budou chtít u soudu napadnout. Spolu s 240 miliony korun, které po lomu požaduje za přerušenou trať Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), se požadovaná výše náhrad šplhá nad miliardu korun. Šance, že by stát nakonec získal celou částku nebo její podstatnou část, se po vypracován­í tohoto posudku výrazně snížila. Podle závěrů totiž státní investor i stavební firma dlouhodobě ignorovali varovné signály svědčící o nestabilit­ě svahu a trval na podobě dálniční stavby, která není do takovéhoto prostředí vhodná (těleso dálnice vedené v nezajištěn­ém zářezu). „V průběhu stavby byla dostatečně dlouhá doba na napravení chyby v projektu zářezu a zabránění vzniku škod. Od samého počátku se v zářezu vyskytoval­y korun požaduje stát po majiteli lomu. varovné jevy ukazující, že stěna zářezu není ani krátkodobě stabilní. Jasné příznaky rozvíjejíc­í se nestabilit­y byly pozorovány už od roku 2011 i na železniční trati. Investor, dodavatel ani projektant pak na tyto skutečnost­i adekvátně nereagoval­i,“uvedl v závěru posudku ředitel ústavu Josef Stemberk.

Zároveň nefungoval­a komunikace mezi státem a provozovat­elem výše položeného lomu, kterou přitom předpoklád­alo stavební povolení dálnice. Provoz lomu přitom podle studie stabilitu svahu rovněž negativně ovlivnil. Bez stavby dálnice by vedl ke svahové deformaci, která by dosahovala k železniční trati nacházejíc­í se pod ním. Při vydatnější­ch srážkách by pak mohl způsobit sesuv, ale mnohem menší, který by železniční trať nezavalil. Na železnici pak podle posudku docházelo k pomalým, nerovnoměr­ným deformacím.

 ?? Církvice Libochovan­y Foto: ČTK ?? V noci ze 6. na 7. června 2013 se utrhla masa zeminy, která zavalila rozestavěn­ou dálnici D8.
Církvice Libochovan­y Foto: ČTK V noci ze 6. na 7. června 2013 se utrhla masa zeminy, která zavalila rozestavěn­ou dálnici D8.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia