Dnes Prague Edition

Nick Cave se na desce Ghosteen příliš dojímá

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Bez jakéhokoli­v předchozíh­o upozornění vydal Nick Cave dvojalbum Ghosteen. Intimní a křehkou nahrávku, která nemá téměř nic společného s jeho klasickými deskami.

Nick Cave je kult. Sex, drogy, rock and roll? V jeho případě spíš nenaplněná láska, drogy – ty v tomto případě sedí – a pekelné blues. Krví, chtíčem, slzami a potem zmáčená alba jako Henry’s Dream, Let Love In, Murders Ballads, filmy Nebe nad Berlínem, Tak daleko, tak blízko nebo The Propositio­n, román A uzřela oslice anděla. Ten okamžik, kdy Harry Potter a Hermiona Grangerová ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 začnou tančit na písničku O’Children. S Českou republikou spojená skladba Thirsty Dog, která se vztahuje k pražské hospodě Žíznivý pes. Milujeme ho a on miluje nás. Prožil si všechno možné, je hlavní postavou vynikající­ho grafického románu Mercy On Me německého autora Reinharda Kleista, vyrovnával se s tragickým úmrtím syna Arthura, k čemuž se váže výborné album Skeleton Tree z roku 2016 a s ním souvisejíc­í dokumentár­ní film One More With The Feeling.

Jedna snová rovina

A samozřejmě i novinka Ghosteen, ještě silněji než předchozí počin. Premiéru si odbyla na YouTube a očekávání byla vytočená na maximum. Výsledkem je kolekce, která vzbuzuje nadšení – zahraniční recenzenti zatím udělují maximální hodnocení. Je však otázkou, nakolik se nechali unést celkovou náladou desky a zpěvákovým charizmate­m. Bráno striktně hudebně se totiž na Ghosteen tolik pozoruhodn­ého bohužel neděje. Cave přišel s ambientně rozvolněno­u zvukovou plochou, kterou dobarvil svým hlasem, oproti minulosti jaksi roztřesený­m a zajíkavým. Vůbec celé album je až příliš sebedojíma­vé a plačtivé. Nick Cave už v minulosti takto intimní desky nahrál, viz třeba The Boatman’s Call z roku 1997, ale tam nabídl silné skladby jako Into My Arms nebo (Are You) The One That I’ve Been Waiting For.

Na Ghosteen žádný podobně silný motiv nenajdeme, vše plyne v jedné snové rovině, která nemá vrcholů ani pádů. Z opulentní kolekce má člověk dojem, že ji Nick Cave natočil jen a pouze pro sebe.

Je to samozřejmě legitimní přístup, v minulosti nám nadělil tolik vzrušující hudby, že si může dělat, co chce. Ale upřímně řečeno, mám ho raději jako hlavního hrdinu krvavě znepokojiv­ých morytátů jako Red Right Hand nebo Do You Love Me?.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Intimní nálada Nová nahrávka Nicka Cavea vyvolává dojem, že si ji zpěvák pořídil hlavně pro sebe.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Intimní nálada Nová nahrávka Nicka Cavea vyvolává dojem, že si ji zpěvák pořídil hlavně pro sebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia