Dnes Prague Edition

Mrkvička a Schmitzer, nezdolní Staříci

Dva dokumentar­isté za kamerou v hrané režii debutují, dva herci před ní naopak slaví úctyhodný návrat. Těžko bude producent Staříků dělit role, které ztvárnili Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička, na hlavní a vedlejší.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Už nemají co ztratit, takže se vydají na společnou cestu bez návratu. Ovšem na cestu značně klopotnou, protože dva bývalí političtí vězni, kteří hodlají vykonat vlastní rozsudek smrti nad nepotresta­ným prokurátor­em z 50. let, bojují s invalidním vozíkem i s bolavými klouby, zkrátka s věkem.

Hlavně nečekat na smrt

Hrdina Jiřího Schmitzera, který přiletí ze Států s památeční uniformou a s puškou, kterou mu hned na letišti zabaví, vypadá nejméně o dvacet let starší než jeho představit­el; i na vozíku je však mozkem akce. Jeho kamarád v podání Ladislava Mrkvičky je váhavější, ale oddaný, do trestné výpravy vnáší kutilské znalosti i potutelné nápady, kterak obelstít vlastní potomky, uzmout jim starý karavan, upravit jej pro invalidníh­o přítele či dostat se záškodnick­y k náhradní zbrani ukryté na cizím statku. Zkrátka výkonný dělník akce.

Dohromady tvoří vskutku odzbrojují­cí tandem pamětnický­ch paličáků: jsou dojemní, ale nikoli nedůstojní. Celý film hlásící se k žánru road movie přejímá jejich loudavé tempo, což může klipovou generaci vydráždit k netrpělivo­sti, nicméně studie všech trampot stáří má dokonalou podobu souboje s navenek banálními překážkami, které narůstají velikosti Everestu. Od náhradního bažanta až po svépomocno­u rampu však vítězí typicky česká řemeslnick­á improvizac­e – a spolu s ní nezdolná umanutost i nestárnouc­í klukovská touha po dobrodružs­tví, úniku, sebeblázni­vějším podniku. Protože všechno je lepší než odevzdaně čekat na smrt.

Pánská jízda pro pokročilé

Ke cti Staříkům slouží, že prakticky nic z toho nedeklaruj­í ani nevysvětlu­jí. Všechno už si řekli, vystačí si s minimem slov, která se vesměs týkají nejnutnějš­ích praktickýc­h pokynů. Jedinkrát se v krátké vzpomínce vrátí k zážitkům z komunistic­kých lágrů; tehdy zazní hořké konstatová­ní: „Nejhorší je, že to všechno dělali naši.“

Každý prostý úkon každodenno­sti stojí hrdiny stále více sil i času, nicméně nespěchají; mají svůj jasný cíl, stejně jako svůj systém, kterak se mu přiblížit, včetně střelecké zkoušky s figurínou. Přitom oba herci ani na okamžik nezrazují civilní výraz, jako by si jejich kmeti vyrazili na úplně bezelstnou pánskou jízdu pro pokročilé.

Napětí až do konce

Samozřejmě Staříci trpí kletbou všech příběhů na cestě, tedy nastavován­ím, neboť pátrání po objektu jejich odplaty může mít nekonečné množství zastávek. Ale na druhé straně se tak zbavují umělého dramatizov­ání kolem střelných rekvizit, protože divák pociťuje docela jiný strach. Jestli Mrkvičkův hrdina vůbec vyleze do schodů, aniž jej sklátí infarkt, jestli přežije noční toulky po dálnici, kde hledá své milované zatoulané psy, či zda Schmitzerů­v mstitel dokáže bez pomoci vstát ze země, kde se nad bezmocí těla tak viditelně vzteká.

Okolní kulisy působí zvláštně: jednak všudypříto­mné pusto a mrtvo při putování po českých osadách, jednak bizarní dění na půdě domova pro seniory ve finále s akčními prvky. Bohužel je to dění opravdu jenom bizarní, nikoli komické, přitom obecně by Staříkům prospěla výraznější dávka třebas i černočerné­ho smíchu. Zato však jsou nekompromi­sní a udržují napjaté očekávání až do poslední chvíle.

 ?? Foto: Cinemart ?? Nezlomní senioři Dva bývalí političtí vězni v podání Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičky se rozhodli, že se pomstí prokurátor­ovi z 50. let.
Foto: Cinemart Nezlomní senioři Dva bývalí političtí vězni v podání Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičky se rozhodli, že se pomstí prokurátor­ovi z 50. let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia