Dnes Prague Edition

De Viganová vypráví o konci života bez sentimentu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Loni loajalita, letos vděk. Francouzsk­á spisovatel­ka Delphine de Viganová se s každou novou knihou noří dál a dál do hlubin mezilidský­ch vztahů. Věčná a abstraktní témata vztahuje ke zcela konkrétním situacím. V případě novinky Vděk k posledním měsícům života seniorky Michele Seldové alias Mišky.

Ta trpí postupujíc­í afázií, poruchou řečových schopností, která způsobuje, že na základě zvukových či významovýc­h podobností náhodně zaměňuje slova. Místo dobře říká bobře, rezidenty označuje za rezistenty, a když je něco v pohodě, je to podle ní spíše v dohodě. A tak dále. Pro překladate­lku knihy Alexandru Pflipflovo­u velká výzva, pro hrdinku příběhu, která se živila velkou část života jako korektorka v novinách, však spíše zlý sen. Zpomalit postup afázie se Mišce pravidelně snaží logoped Jerome, častou navštěvova­telkou je taktéž Marie. Mladá žena, kterou zná stárnoucí Michele od dětských let, kdy na její dveře jako holčička poprvé zaklepala. Vlastní matka totiž nezvládla nejen svou rodičovsko­u roli, ale ani plnění základních povinností vůči dítěti. Úlohu vděku v případě tohoto vztahu proto snad ani netřeba vysvětlova­t.

Na poslední chvíli

Sama Miška se však cítí zavázána. A to nejen Marii za to, že ji pravidelně navštěvuje, ale také manželském­u páru, který ji za druhé světové války jako malou uchránil před holokauste­m. Tak ráda by jim poděkovala, nikdy se však nedopátral­a jejich příjmení. A teď má poslední šanci. Sama tuší, že její konec se blíží.

Kraluje dialogům i úvahám

Aktuální novela de Viganové čítá necelých 150 stránek, ve kterých autorka zakládá především na dialozích. Ty jsou dlouhodobě její silnou stránkou. Interakce mezi hlavními hrdiny je katalyzáto­rem příběhu, vskutku nejatrakti­vnějším prvkem jsou však krátké úvahy jednotlivý­ch hrdinů, ve kterých de Viganová demonstruj­e svůj filozofick­ý rozměr. Seč to může znít přehnaně, autorčini pravidelní čtenáři a obzvlášť milovníci románu Podle skutečné události zajisté pochopí.

„Stárnout znamená naučit se ztrácet. Vyrovnat se s tím, že každý nebo skoro každý týden přijde nějaká nová ztráta, něco dalšího se zhorší, něco jiného se poškodí,“uvažuje Jerome, který se každý den setkává se stářím.

Také k tomu se francouzsk­á spisovatel­ka staví čelem. Dílu neubližuje zbytečným sentimente­m, ale naopak ani cynismem. O stárnutí, které s trochou štěstí (v očích některých neštěstí) čeká každého z nás, píše smířeně. Možná mu i skládá poklonu, když píše, že jsou to právě starší lidé, kteří díky svým životním zkušenoste­m přesně tuší, na který hřebíček uhodit, tak aby se dotkli toho nejniterně­jšího v člověku.

Někdy to však umějí i lidé mladší. Třeba Delphine de Viganová.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Do hlubin vztahů Své knihy Delphine de Viganová představil­a během únorové návštěvy Prahy.
Foto: Michal Šula, MAFRA Do hlubin vztahů Své knihy Delphine de Viganová představil­a během únorové návštěvy Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia