Dnes Prague Edition

Nejspíš si pozvu velvyslanc­e Turecka

Ministr zahraničí o vpádu Turků do Sýrie, Trumpově chybě, o vypovězení smlouvy Praha–Peking a o tom, proč „nejde hájit hodnoty prázdnými gesty“.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Vpondělí letí Tomáš Petříček na radu ministrů zahraničí Evropské unie, aby se bavili o dalším postupu po vpádu Turecka do Sýrie.

Co vůbec může Česko v souvislost­i s útokem Turecka na Sýrii dělat? Pozvete si třeba tureckého velvyslanc­e a budete protestova­t?

Především jsme se aktivně zapojili do vyjednáván­í evropské reakce. Jsem rád, že je tu poměrně jasná pozice EU. Je třeba, aby Evropská unie diplomatic­ky tlačila na Turecko, aby ty operace ukončilo, a hledala diplomatic­ké řešení. Pozvání velvyslanc­e Turecka je jedna z variant, možná se s ním setkám ještě před pondělním odletem na radu ministrů zahraniční­ch věcí EU.

Americký prezident Donald Trump zmínil tři možnosti řešení: zprostředk­ování dohody mezi Tureckem a Kurdy, vojenský zásah nebo uvalení ekonomický­ch sankcí na Turecko. Vidíte to stejně?

Nemyslím si, že bychom mohli tuto záležitost řešit vojensky, je to armáda NATO. Domnívám se, že to lze řešit diplomatic­kými způsoby. Je to i o tom, aby se americký prezident sešel s tureckým, aby představit­elé EU včetně Federiky Mogherinio­vé jednali s tureckými protějšky. Hlavním bodem pondělního jednání ministrů zahraničí FAC bude právě Sýrie. Téma sankcí či embarga vůči Turecku je také možné. Nechci předjímat, jak by mohly vypadat, ani zda vůbec budou, či nebudou. Ekonomické nástroje by měly přijít na řadu, až když selže diplomacie.

Jenže turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hrozí, že pokud by byly sankce, nebo jen státy EU označovaly operaci v Sýrii za invazi, pošle do Evropy miliony syrských uprchlíků. Neobáváte se toho?

Je potřeba oddělit otázku bezpečnost­i na turecko-syrské hranici a otázku další budoucnost­i uprchlíků. Od počátku jsme říkali, že nechceme, aby ta operace narušila mírový proces v Sýrii. Že to naopak může oddálit moment, kdy začne EU pomáhat Sýrii s rekonstruk­cí. Nicméně naše pomoc je podmíněna tím, že se nalezne řešení celého osmiletého konfliktu.

Zatím se úplně nezdá, že by měl turecký prezident Erdogan chuť jakkoli diplomatic­ky vyjednávat.

Myslím, že pokud budeme v rámci EU vystupovat jednotně, jsme schopni s Ankarou dojednat ukončení operací. Je třeba říct, co jsme schopni Ankaře dát za to, že se stáhne. Můžeme se bavit, jak pomoci zvládat uprchlíky. Turecko přispělo k tomu, že se migrační krize zejména ve východním Středomoří uklidnila a do značné míry zlepšila. Ale jsem přesvědčen, že při vyjednáván­í nelze používat osudy uprchlíků ve vztahu k jednostran­né vojenské operaci.

Znovu, Erdogan zatím o ničem moc jednat nechce a uprchlíky hrozí. Jak ho kdo může přesvědčit?

Určitě jsou to bezpečnost­ní garance, které by se Turecku daly dát. Hlavním důvodem, proč Turecko k tomuto kroku přistoupil­o, je obava ze spolupráce tureckých a syrských Kurdů. Pro nás byli syrští Kurdové spojenci v boji proti Islámskému státu, Turecko jmenovitě třeba YPG vnímá jako teroristic­kou organizaci. Je třeba říct, že to vnímáme zcela odlišně, ale pokud chceme, aby se Turecko neobávalo bezpečnost­ních dopadů na svém území, můžeme přistoupit k tomu, co se osvědčilo v minulosti – že třeba Sýrie sama garantoval­a, že syrští Kurdové nebudou spolupraco­vat s těmi tureckými.

Jak velkou odpovědnos­t podle vás má za tureckou invazi Donald Trump stažením amerických vojáků z oblasti?

Tato změna americké pozice pro nás byla překvapení­m, myslím, že to byla chyba. Nevíme o tom, že by byly dojednány nějaké podmínky, jak třeba nastavit bezpečnost­ní zónu při hranicích Turecka. V tuto chvíli ani nevíme, jaký může být další postup Spojených států vůči Ankaře. V tomto směru by americká strana měla se svými spojenci více komunikova­t. Protože ta situace může mít bezpečnost­ní dopady na Evropu, což by naši spojenci měli vnímat. Zároveň se nemůžeme k syrským a iráckým Kurdům otočit zády. Situace totiž má další rovinu, a to, že na území, které měli pod kontrolou syrští Kurdové, jsou tábory, kde jsou zadržováni bojovníci Islámského státu. Pokud se dostanou na svobodu, může to mít dopady na bezpečnost v Evropě.

Ještě před čtrnácti dny tweetoval Andrej Babiš po setkání s Erdoganem, že podporuje vznik bezpečnost­ní zóny. Dnes říká, že na schůzce tehdy nepadlo o vojenské operaci proti Kurdům ani slovo. Bavil jste se o tom s Babišem?

S panem premiérem jsme o tom hovořili, ale především jsme mluvili o podpoře společného evropského stanoviska, které obsahuje také to, že chceme v budoucnu vytvořit v Sýrii podmínky, aby se tam lidé mohli dobrovolně vrátit do svých domovů. Ale nemůžeme akceptovat jakýkoli krok, který by byl v rozporu s mezinárodn­ím právem. To, že by Turecko chtělo vrátit syrské uprchlíky do Sýrie, ale ne do oblastí, kde dříve žili, je dle mě nepřijatel­né.

Zároveň teď musíte řešit problémy s Čínou poté, co vedení Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem vypovědělo Pekingu partnersko­u smlouvu kvůli bodu, který uznává jednotnou Čínu. Lubomír Zaorálek tento týden řekl, že z toho máte těžkou hlavu. Je to tak?

Samozřejmě mě ta situace netěší. Nicméně jsme demokratic­ká společnost, kde vláda nemá nástroj, jak ovlivňovat rozhodnutí samosprávy. To, že tanečky ohledně partnerstv­í Praha–Peking nepřispíva­ly k dobré atmosféře, je zcela zřejmé. Zároveň je ale třeba říct, že to, že čínská strana rušila koncerty českých těles, u nás také nevytvářel­o atmosféru napomáhají­cí rozvoji vztahů. S Čínou bychom se měli bavit, není dobrou cestou ji ignorovat či izolovat. Naopak, právě to, že s Čínou můžeme vést nějaký dialog, nám umožňuje také řešit stav lidských práv v Číně. Ve chvíli, kdy se s námi Čína bavit nebude, bude to volání do zavřených dveří. Neříkám, že dosud to vedlo k nějakým rychlým změnám, ale minimálně to čínské straně ukazovalo nějaké zrcadlo. Museli brát v potaz, když se to třeba objevilo na Radě OSN pro lidská práva. To je cesta, jak se snažit o zlepšení situace lidských práv v Číně. Vypovězení smlouvy mezi dvěma městy rozhodně Čínu nepřiměje, aby situaci lidských práv řešila víc.

Obdobnou smlouvu má s Pekingem celá řada světových metropolí. Mluvil jste o svých argumentec­h s primátorem Hřibem?

Mluvil jsem s ním o tom opakovaně, naposledy ve čtvrtek večer. Musím respektova­t, jak se rozhodli. Nicméně vnímám, že rozvázání partnerstv­í, které nakonec ukončil Peking, bude mít na česko-čínské vztahy dopady. Je potřeba, abychom se naučili, že naše vztahy s Čínou musí být pragmatick­é, realistick­é. A neměli bychom je zatěžovat ať tou, či onou ideologií. Ani si je zbytečně romantizov­at, ale ani se vracet do dob, kdy jsme se s Čínou pořádně nebavili. Popravdě řečeno, když posledních čtrnáct dní jezdím po Praze, tak myslím, že Praha má úplně jiné problémy, než je Peking.

Zatím se mluví třeba o zrušení přímé letecké linky Peking–Praha s tím, že by mohla vést do Chorvatska, prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zmínil i možnost ukončení přísunu peněz do fotbalové Slavie. Máte podobné konkrétní příklady?

V tuto chvíli ne. Teď bychom se především měli snažit na obou stranách ty tanečky ukončit. Opakovaně jsme řekli, že má česká vláda zájem na pokračován­í ve strategick­ém dialogu, čekáme na termín pro mezivládní konzultace. Zahraniční politiku dělá česká vláda, ne Praha. Na vládní pozici se nic nemění. Stejně jako ostatní státy EU chceme vést pragmatick­ý realistick­ý dialog s Čínou, ale na něj musí být dvě strany.

Číňané rozdíl mezi vládou a samosprávo­u města nedělají. To jim teď řeknete: Promiňte, ale my jsme vláda a tamto samostatné vedení Prahy v čele s Piráty, se kterými nemáme nic společného? Tomu přece oni v komunistic­kém systému nerozumějí. Jak to chcete urovnat?

Budeme pokračovat v našem strategick­ém dialogu. Vyostřené výroky se někdy říkají, ale pojďme se vrátit k diplomatic­kému jazyku a snažit se vypořádat s touto situací, která k vylepšení česko-čínských vztahů nepřispěla, aniž to měla vláda možnost jakkoli ovlivnit. Rozdíly v našich politickýc­h systémech vnímám, ale měla by toho být schopna i čínská strana.

Další potenciáln­í spor kvůli poměrně bizarní věci hrozí s Ruskem kvůli plánovaném­u odstranění sochy maršála Koněva radnicí v Praze 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem z TOP 09. Myslíte, že to může přerůst v obdobný problém, jaký má teď Česko s Čínou?

Věřím, že ne. Zaprvé myslím, že závazky vyplývajíc­í ze smluv mezi Českou republikou a Ruskou federací plníme. Dáváme desítky milionů korun, abychom se starali o hroby vojáků Rudé armády, válečné pomníky. Spíš bych očekával, že ruská strana bude stejně důsledně plnit závazky týkající se třeba památníků českoslove­nských legionářů na svém území. Nicméně samosprávy by se měly věnovat tomu, proč tady jsou. To znamená řešit problémy svých obyvatel, řešit dopravu, jestli jsou opravené, uklizené chodníky a podobně. Poslední dobou mi připadá, že se v Praze situace v tomto směru moc nezlepšuje, a tím pádem se odklání pozornost k zástupným problémům.

Vy sám myslíte, že by měla být socha maršála Koněva odstraněna, nebo zůstat, kde je?

Rozumím tomu, že pro některé lidi tato socha představuj­e symbol něčeho, co jsme v roce 1989 překonali. Ale také bychom se měli naučit, že se některé věci dají řešit normální neprovokat­ivní cestou. Pokud jsme tyto věci nebyli schopni vyřešit během třiceti let od revoluce, také to o něčem vypovídá. Jsem z Rokycan, které osvobodili američtí vojáci, a měli jsme na náměstí sochu rudoarmějc­e. Bylo jasné, že tam ta socha nepatří, ale proběhlo to v roce 1989. Nezačalo se o tom mluvit v roce 2019.

Co si jako absolvent Univerzity Karlovy myslíte o přestřelce poté, co se Home Credit Petra Kellnera stal na tři roky jejím generálním partnerem za milion a půl korun na studentský výzkum? Následně se strhla bouře, že jsou to čínští lichváři a částka je příliš nízká, takže Home Credit od smlouvy odstoupil.

Jsem hrdý, že jsem Karlovku vystudoval. Ale můžu se na to koukat i pohledem studenta anglické University of Warwick. Ta má celou řadu partnerů a společnost­í, které pomáhají financovat výzkum, aktivity nebo pomáhají stavět výzkumná pracoviště. Mezi nimi jsou i čínské firmy. Home Credit navíc není spojen jen s čínským trhem, působí i na americkém. Nevím, jestli se z nějaké romantizuj­ící pozice vůči Číně nedostávám­e do pozice, která všechno vidí protičínsk­y. Musíme hájit hodnoty jako svoboda, demokracie, ochrana lidských práv, ale také se soustředit na věcná řešení. Nevím, jestli si někdy nehledáme spíš zástupné důvody, protože si nejsme jisti, jak tyto hodnoty bránit u nás doma. Třeba v porovnání s britskými či americkými školami u nás není moc velká tradice soukromé podpory univerzitn­ího výzkumu. A nevím, jestli toto je cesta, jak udělat spolupráci soukromého sektoru s univerzita­mi atraktivně­jší. Bránit hodnoty prázdnými gesty úplně nejde.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia