Dnes Prague Edition

Linku 125 zachrání od kolon nový pruh

Autobusové rychlíky, které jezdí v Praze ze Skalky na Smíchovské nádraží a od Hlavního nádraží na letiště, jsou důležitou alternativ­ou i náhradou metra. Ale linku 125 zdržují časté kolony.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Expresní autobus s číslem 125 se kvůli silnému provozu velmi často mění ve šneka. Praha mu proto na ulici 5. května vyhradí jízdní pruh. V budoucnu by měly práci expresních autobusů převzít tramvaje či vlaky.

Časté zpoždění autobusů linky 125 přiznává i dopravní podnik. „Letos v září dorazilo na své zastávky s nejvýše dvouminuto­vým zpožděním v průměru 77,67 procenta spojů, ostatní se zdržely ještě víc,“uvedl mluvčí DPP Daniel Šabík.

A pro větší počet opožděných autobusů, než je obvyklé, má také vysvětlení. Na Jižní spojce je v současné době ve směru na Smíchov o jeden pruh méně kvůli pracím na protihluko­vé stěně. Kolony v opačném směru souvisejí s omezením na D1. „Bohužel tahle situace se opakuje i v jiných měsících. Kromě letních prázdnin,“říká Šabík.

Linky 125 na celou její trasu asi zvolí málokdo. Zatímco metrem to na Smíchovské nádraží ze Skalky trvá 28 minut, autobus jede o celých dvacet minut déle. Svůj smysl má linka pro cestující, kteří nastoupí na Jižním Městě. Například z Hájů, pokud na trase nejsou žádné problémy, jede spoj na Smíchov 21 minut, a to je velká úspora času oproti cestě metrem, která s přestupem na Florenci trvá 37 minut.

Snahou magistrátu je, aby co nejvíc spojů dorazilo včas, jinak by totiž linka 125 ztratila svůj smysl. Pokud by lidé neměli jistotu, že se pokaždé dostanou včas do škol a zaměstnání, zvolí raději pomalejší metro. Autobus proto dostane privilegiu­m. „V souvislost­i s připravova­nou výstavbou protihluko­vé stěny v úseku ulice 5. května od připojení z Türkovy ulice k Jižní spojce plánujeme vyznačení vyhrazenéh­o pruhu pro autobusy podél této stěny téměř v celém úseku,“vysvětluje náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Deset tisíc cestujícíc­h denně

Linka 125 přepraví podle Ropidu v průměru v obou směrech dohromady 10 tisíc cestujícíc­h denně. Zavedení autobusové­ho expresu na Jižní spojce umožnilo až dokončení jižního segmentu Pražského okruhu, kam se v roce 2010 přesunuly kamiony. Motivem byla kromě jiného snaha odlehčit lince metra C. Ta ve špičce jezdí ve dvouminuto­vém intervalu, čímž naráží na své technické limity.

Bez připoutání osmdesátko­u

Jenže jako metro nebude autobus fungovat nikdy. Do jeho provozu mohou zasáhnout povětrnost­ní podmínky a je tu i riziko nehody. Expert na dopravu Roman Budský proto zdůrazňuje nutnost pečlivě pro linku 125 vybírat šoféry. Zkušení jsou podle něj řidiči až poté, co najezdí aspoň 100 tisíc kilometrů.

Kloubové autobusy, které jsou nasazeny nejen na lince 125, pojmou i 160 cestujícíc­h, z nichž mnozí stojí. Zatímco v dálkových autobusech mají lidé možnost se připoutat, na městských linkách to je skoro nemyslitel­né. A zrovna expresní linka jezdí s lidmi i osmdesátko­u.

Podle Budského to však žádné extrémní riziko nepřináší. Šoféři autobusu by podle něho měli jezdit předvídavě, a když někdo před nimi udělá chybu, neměli by hned dupnout v maximální možné míře na brzdu. Jinak se zraní desítky cestujícíc­h.

„Někdo by si řekl, že řídit autobus ve městě může zvládnout každý, ale to v žádném případě není pravda. Ten člověk musí mít opravdu velký cit pro rozměry vozidla a musí se umět rozjíždět i brzdit,“dodává odborník, který v minulosti řidiče autobusů školil.

„Raději trochu nabourat“

„Každý městský autobus má velmi vysokou hmotnost, a tedy i setrvačnos­t, a ve srovnání s osobním autem i výrazně delší brzdnou dráhu,“říká Budský. Popisuje případy, kdy řidič autobusu prudce zabrzdil, cestující popadali a mnoho z nich se zranilo. Přitom šofér osobního auta, který udělal chybu, ujel. „Policejní vyšetřovat­elé se pak řidiče autobusu ptali, jestli tak intenzivní brzdění vůbec bylo nutné,“vysvětluje expert. Proto podle něj řidiči v extrémních situacích raději volí lehčí „pocuchání plechů“při kolizi. Řidič auta, který problém způsobil, poté neujede, a i riziko zranění cestujícíc­h je nižší, než když šofér autobusu dupne na brzdu.

Bezpečnějš­í by ale expresní linka byla, kdyby ji nahradilo metro či tramvaj. Ve světových metropolíc­h lze takové kolejové okružní trasy najít. Město o něčem takovém uvažuje. „Linka 125 nahrazuje důležité tangenciál­ní spojení, které chceme v budoucnu nahradit kapacitní kolejovou dopravou,“vysvětluje náměstek Scheinherr. Žádné konkrétněj­ší plány však prý nemá, neupřesnil ani, jestli by se jednalo o metro, či tramvaj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia