Dnes Prague Edition

Anglii uštkla Kobra. Tak vypadá americký sen

- — David Čermák

Ještě před dvěma měsíci byl pro fotbalové Česko ztracený. Zapomenutý kdesi daleko za oceánem, v americkém Dallasu. Vysedával na lavičce nebo na tribuně, trápil se a uvažoval: Měl jsem se z Polska trmácet zrovna sem?

Nakonec se z toho pro Zdeňka Ondráška vyklubal americký sen.

Když včera po půl jedenácté se spoluhráči z reprezenta­ce obcházel pulzující stadion v Edenu, hlasatel křičel jeho jméno a lidé na tribunách nadšeně odpovídali.

Útočník, kterému kvůli hadímu tetování na zádech nikdo neřekne jinak než Kobra, se vítězným gólem pět minut před koncem postaral o senzační české vítězství nad Anglií, kterou národní tým porazil po více než čtyřiceti letech. Kýč? Šok? Pohádka! „Neuvěřitel­ná. Ještě mi všechno nedochází,“vyprávěl do televizníc­h kamer dojatým hlasem, s krvavou stopou na rtu. „Poprvé jsem viděl tátu se slzami v očích.“

Pozoruhodn­ý příběh o napraveném gamblerovi, který před sedmi lety od závislosti na automatech utekl z Českých Budějovic za fotbalem až do norského Tromsö, dostal zatím nejpůsobiv­ější kapitolu.

Málokoho by napadlo, že když už se Ondrášek ve třiceti dočkal první pozvánky do reprezenta­ce, podívá se ve šlágru proti Anglii aspoň na chvíli hřiště.

Spíš se čekalo, že si ho trenér Šilhavý otestuje příští týden v přáteláku proti Severnímu Irsku.

Jenže Šilhavý, většinou spíš konzervati­vní a opatrný, tentokrát překvapil. Už po pětašedesá­ti minutách přešlapova­l na půlicí čáře holohlavý pořízek s devítkou na zádech a potetovaný­ma rukama.

Naskočil místo technika Schicka a dlouho se zdálo, že jeho nejvýrazně­jším momentem bude komická situace: když mohl šest minut před koncem pádit sám na branku a zakončit, ujely mu nohy a míč trefoval ve skluzu.

Fanoušci ani nestačili lomit rukama, protože už za minutu je Ondrášek rozjásal. Zblízka uklidil k tyči centr Masopusta, roztáhl ruce a běžel se radovat s náhradníky.

S užaslým výrazem ve tváři posílal polibky na tribunu a možná mu blesklo hlavou, jak se mu během pár týdnů zase otočil život. Jako už tolikrát!

Když jako závislák opouštěl Česko, netušil, že v Norsku fotbalově vyletí. Po čtyřech povedených sezonách ho koupila polská Wisla Krakov, kde gólů ještě přibylo. Už před rokem Šilhavý zvažoval, že ho vyzkouší, ale když se reprezenta­ční zvědi přijeli podívat, nepřesvědč­il. Zaujal až v Americe, kde za dva měsíce nastřílel sedm gólů.

Teď přidal další, nejdůležit­ější v životě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia