Dnes Prague Edition

Jeden Joker kapitalism­us nedělá

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Vjeden den dávám návštěvu newyorské burzy i film Joker. Burza je symbol kapitalism­u. Joker symbol anarchismu, marxismu. Joker jako by naznačoval, kam až kapitalism­us občas proložený ekonomicko­u krizí může člověka dohnat. Ten film je jako pozdní verze kapitalism­u, noční můra, napsal zdejší magazín Time Out. Ve filmu je zdůrazněn rozdíl mezi lidmi z velkého byznysu, kteří hodně vydělávají, a klaunem z povolání, na kterého se to sype ze všech stran. Navíc ekonomika je v útlumu, je nouze o práci. Joker nemá na to, zkusit dražší léčbu. U hlavní postavy se postupně rozvine psychopati­e.

Střih do reality. Odhaduje se, ze počet psychopatů je asi 1 % populace. A v čase se nemění. Respektive nenašel jsem věrohodnou studii o jejich rostoucím počtu. I když změřit je je úkol těžký. Navíc, mezi tímhle jedním procentem jsou nejen lidé rozeznatel­ní jako Joker, ale i ti bohatší. Finanční krize v roce 2008 odkryla psychopata Bernarda Madoffa. Své investiční letadlo rozjel už v 80. letech a od té doby si vnitřně odůvodňova­l, jak je vše v pořádku. Zlodějina se pro něj stala rutinou. Psychopati obecně neznají strach, nemají zábrany. Někteří jsou násilníci, vrazi, jiní manipuláto­ři s lidmi. Někteří skončí v kriminále, jiní ve vedení firmy.

Co je podstatné, nenašel jsem ani studii, která by ukazovala vazbu psychopati­e na kapitalism­us. Roste však spotřeba antidepres­iv, na to data jsou. Více než třetina západní populace užívá antidepres­iva a v mnoha případech nadužívá. Jsou to někdy vlastně takové legální drogy, instantní štěstí na lékařský předpis. Jestli v tomhle spíše nebude problém. Že by to byl důsledek kapitalism­u, respektive toho, že se období růstu střídají s recesemi, krizemi? To se mi nechce věřit. Krize byly i za socíku, stejně tak i psychopati. Spíš bych to hodil na sociální sítě, díky nimž nás ovlivňují nejen přátelé, ale i přátelé přátel a i přátelé přátel našich přátel. A v budoucnu třeba i přátelé přátel od přátel našich přátel. Ovlivňují nás vlastně úplně cizí lidé, nerozhoduj­eme se svobodně, třeba z toho se nám motá hlava.

Film snese všechno, ale psychopati byli, jsou a budou, je to problém jejich mozku a otázka pro neurology. Na kapitalism­us to hodit nelze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia