Dnes Prague Edition

Lidí s alzheimere­m dramaticky přibývá

Demencí je postiženo přes 160 tisíc Čechů. Nemocných rychle přibývá a péče o ně přesahuje možnosti sociálních zařízení. Stát se snaží najít řešení.

- Eva Zahradnick­á Linda Veselá

PRAHA Když si Petr K. loni na dovolené zapnul telefon, měl několik nepřijatýc­h hovorů od své matky. Okamžitě volal zpátky. Ukázalo se, že žena upadla a dva dny ležela doma. „Volal jsem záchranku. Vylomili dveře a dovezli ji do nemocnice,“popisuje mladý muž. Seniorka tam strávila několik měsíců, během kterých u ní propukla středně těžká demence.

Nemoc projevujíc­í se zapomnětli­vostí, obtížemi s řečí a orientací postihuje jednoho z pěti lidí starších 80 let a každého druhého nad devadesát. U nás jí trpí 102 tisíc lidí a asi 60 tisíc o ní neví. Jenže situace se má zhoršovat a dle odhadů by se počet nemocných mohl do roku 2050 zdvojnásob­it.

Sociální zařízení na to však nejsou připravená. „Podle mého názoru chybějí zejména terénní služby a v některých oblastech včetně Prahy i služby ústavní a další,“říká předsedkyn­ě České gerontolog­ické společnost­i Iva Holmerová.

Domácí péče

Aby bylo nemocné později kam umístit, musel by se podle Asociace poskytovat­elů sociálních služeb ČR počet lůžek v domovech se zvláštním režimem zvýšit na 38 tisíc a v domovech pro seniory na 90 tisíc. Teď jich je sotva polovina a na místo se čeká i roky, a starat se tak musí rodina a příbuzní.

Řešením se už zabývá ministerst­vo zdravotnic­tví, jež vidí východisko v péči v domácím prostředí. Posílit by tak měla i ambulantní a komunitní péče.

Testování nového systému by mohlo začít už příští rok. Terénní týmy složené z různých odborníků by za pacienty dojížděly domů v závislosti na fázi nemoci a možnosti rodiny. „Osobně si myslím, že vytvoření sítě terénních služeb je jediná cesta, jak situaci řešit. Ukazuje se, že doma je to co do kvality života lepší a méně nákladné,“říká předseda výboru pro reformu psychiatri­cké péče na ministerst­vu zdravotnic­tví Ivan Duškov.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia