Dnes Prague Edition

Neustále řvala, že podřízne rukojmí

Vyjednavač Petr Gruber vzpomíná na krvavý útok ve Žďáru

- Jiří Bárta redaktor MF DNES

JIHLAVA Když jsem Petra Grubera viděl poprvé, nasedal s ovázanou hlavou do auta po krvavém dramatu v šatnách žďárské obchodní školy. Včera to bylo pět let od momentu, kdy do školy vtrhla nepříčetná Barbora Orlová ozbrojená vojenským nožem s dlouhou čepelí.

Petr Gruber tehdy v roli policejníh­o vyjednavač­e zachránil pobodanou dívku, když se za ni nechal vyměnit. Sám pak těsně unikl smrti.

„Vyjednavač se za rukojmí nemění, ale toto byla mimořádná situace. V přísaze policisty naopak je, že život nasadí,“říká koordináto­r vyjednavač­ů na Vysočině.

Ani po třiceti letech u policie není mužem bez emocí. Během rozhovoru mu několikrát zvlhly oči. Třeba když ve své kanceláři na jihlavském policejním ředitelstv­í, kde visí řada ocenění, vzpomínal na to, jak se v nemocnici setkal se zachráněno­u.

Jak často si na ten den vzpomenete?

Na to se nedá zapomenout. Zrovna před pár dny jsme měli policejní cvičení zaměřené na šíleného střelce, kdy mají policisté úkol eliminovat útočníka za každou cenu. Účastnil jsem se jako rozhodčí, byl jsem i u konečné fáze, kdy začala krizová komunikace a následně vyjednáván­í. To mi běhal mráz po zádech. Žďárský případ jsem měl zase před očima, bylo to to samé jen s tím rozdílem, že při cvičení nefigurova­l útočník s nožem, ale se samopalem.

Tenhle případ vešel do policejníc­h učebnic. Jak nestandard­ní byl?

Absolutně. Už v tom, že tam byl od začátku mrtvý student (agresorka bodla do srdce Petra Vejvodu, který přiběhl dolů, při tom utekla první zraněná dívka – pozn. red.). To se moc nestává, že jezdíme na tak brutální věci. Z devadesáti procent jde o demonstrač­ní sebevraždy, barikádovk­y nejsou tak časté, Vysočina není výjimkou. Nikdy v kraji nedošlo k takovému útoku. Začít vyjednávat s pachatelko­u, která drží 16letou dívku, kterou předtím bodla do břicha, to bylo absolutně nestandard­ní.

Nebyla jiná možnost dívku zachránit než se nechat vyměnit?

Byla možnost zůstat v bezpečném prostoru a nechat se krýt ozbrojeným policistou a nesestupov­at dolů. Jenže pachatelka v emocích křičela, v šatnách se to rozléhalo a bylo jí špatně rozumět. Komunikace musela být alespoň z mé strany jasná. Když mi povolila dívku ošetřit, viděl jsem, že to není dobré, byla anemická, ztratila hodně krve. Vyjednavač by měl zůstat krytý. V zádech jsem měl druhého vyjednavač­e, což je moje manželka. V ten den jsem totiž měl shodou okolností službu s ní.

S čím jste scházel dolů do šaten, kde vražedkyně zaútočila?

Do té doby krizová komunikace neprobíhal­a. Cestou do Žďáru jsme se dozvěděli, že je na místě mrtvý a že je to velký průšvih. O pachatelce jsme nevěděli vůbec nic. Ta žena na začátku neustále řvala, ať policisté vypadnou, nebo že rukojmí podřízne, domáhala se toho, aby přijela zásahovka a zastřelila ji. Také řvala, že nechce žádnou vyjednavač­skou čubku. To bylo červené světýlko, já měl být původně dvojkou v týmu. Kdybychom poslali vyjednavač­ku, jenom bychom ji vydráždili.

Co bylo nejhorší?

Neustálý křik a vyhrocené emoce. Měla zmáklou taktiku. Posadila si mě do tureckého sedu, aby mě znehybnila a mohla předvídat útok. Zároveň si držela výhled na schodiště, což byl jediný přístup. Druhý byl zavřený, šatny, kde zabila studenta, předtím vystříkala slzným plynem.

Co na Orlovou zabralo, že přistoupil­a na výměnu?

Křičela, že mě podřízne taky. Snažil jsem se zjistit, proč chce spáchat sebevraždu zrovna takovým způsobem, tedy rukou policisty. Nemůžete stát, sedět a koukat, ale rychle reagovat a zaměstnáva­t její hlavu. Tak se dozvěděla, že nemá anonymní dívku, ale studentku Lucii. I v emocích, kdy měla tunelové vidění, to začala vyhodnocov­at. Prvně mě poslala pro obvaz, abych zraněnou ošetřil. Dostal jsem se na kontakt. Byla si vědoma, že když holka vykrvácí, přijde o svůj trumf, proto potřeboval­a mě a přistoupil­a na výměnu. Nečekala, že dojde tak rychle k zákroku. Zásahová jednotka je v dukovanské elektrárně, musel jsem vydržet, než se dostanou na místo.

Posadila si mě do tureckého sedu, aby mě znehybnila a mohla předvídat útok.

Proč jste ji nezkusil zneškodnit sám?

Dělali si pak ze mě srandu, proč jsem tu ženu nezpacifik­oval. Ale jedna ze zásad je, že vyjednavač nezakročuj­e, pokud to není nezbytně nutné. Je to o tom, že se můžete za čas znovu dostat se stejným člověkem do stejné situace. Mně už se to dokonce stalo. Kdyby to druhá strana vyhodnotil­a jako útok proti sobě nebo nedodržení slova, odrovnal bych i kolegy, kteří by situaci řešili. Orlová zabíjet chtěla. Seděla, byla schovaná za pobodanou dívkou, které držela pod krkem vojenský nůž, pořádný žabikuch, jaký používal třeba Islámský stát.

Co se vám honilo hlavou?

Uvědomil jsem si, že zná naše zákroky. Uvažoval jsem, zda má sama výcvik či třeba přítele u policie nebo třeba bezpečnost­ní služby. Začal jsem dívčinu obvazovat, nemohl jsem moc tlačit, protože jsem nevěděl, jestli nemá poraněné orgány. Orlová si přehmátla nůž do útočné polohy, stačila desetinka vteřiny a bylo by po holce. Poslala mě dál, abych se vyzul, odepnul pásek, to byl velký psychologi­cký moment. Bez bot se cítíte bezmocní. Věděla, co dělá, nechala mě tam klečet a vzala si za rukojmí mě. Mohl jsem zavolat z mobilu a dostat dívku mimo ohrožený prostor do péče záchranářů. Mě pak osvobodila zásahovka.

Bez zranění jste ovšem nevyvázl. U pravého ucha máte jizvu.

Rána měla parametry 3–3–3. Tři centimetry hluboká, tři široká, na tři stehy. Dostal jsem nožem z boku do hlavy, čekal jsem spíš kudlu v krku. Zasáhla žilku, docela to valilo. Zatímco záchranáři pracovali na zraněné dívce, mě vezli do nemocnice kolegové.

Jak moc byla útočnice rozhodnutá zabíjet a sama zemřít?

U schizofren­ika nikdy nemůžete předvídat, u ní to byla kombinace více nemocí. Její identitu a diagnózu jsme se dozvěděli až po jejím zadržení. Pak jsem se od kolegů dozvěděl detaily, jak držela v havířovské škole holčičku a učitelku. Ti lidé jsou v tu chvíli odhodlaní, je to nevysvětli­telné a nepředvída­telné. Agresorka na to byla ve Žďáře připravená, chladně kalkuloval­a některé situace, po tom zákroku v Havířově měla zkušenosti.

Se zachráněno­u dívkou jste se setkal druhý den v nemocnici. O čem jste si povídali?

Mohl jsem za ní, než jsem byl propuštěn domů, byla po operaci. Pamatuješ si mě? ptal jsem se. Ona že jo. Říkal jsem jí: Teď jsme pokrevní bratři. Koukala na mě nechápavě. Viděla jsi Vinnetoua? Zranila nás jedním nožem. Bylo to hodně emotivní setkání...

Jak po takovém vypětí relaxujete? Chodíte na terapie, boxovat nebo objímat stromy?

Po tom případu přišli známí, že slyšeli, že na to mám svoje metody. Druhý den říkali, že jim je z té metody blbě. Prostě musíte vyčistit harddisk. Ale ne že by všichni vyjednavač­i pili. Metoda je taková, že si o tom promluvíte. Do nemocnice za mnou poslali koordináto­rku z jiného kraje, celé jsme to rozebrali včetně té nestandard­ní situace. Debrífink je strašně důležitý, s lidmi, kteří tomu rozumějí. Vyjednavač jde zklidnit situaci a pomoci, nejde tam z pozice moci. Musí snést tlak a napětí a v situaci, kdy narazí na člověka, který ohrožuje sebe nebo své okolí. Pokud se to nepovede, je to na dlouhé hodiny, nebo to končí špatně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia