Dnes Prague Edition

Nejdražší byt je na prodej

Nejdražší byty v Česku

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

PRAHA Na samém vrcholu stometrové­ho mrakodrapu V Tower na pražském Pankráci jsou dva penthousy, obecně považované za nejdražší byty v Česku. Ten větší, který zabírá tři patra ve východní věži „véčka“, nabízí k prodeji realitní firma Svoboda & Williams. Zájemce o luxusní bydlení hledá především v zahraničí pomocí partnerské sítě Christie’s Internatio­nal Real Estate. Ta na svém webu nabízí oba penthousy ve V Toweru včetně toho menšího západního (který však stále nabízí plochu bezmála šest set metrů čtverečníc­h). V nabídce této kanceláře jsou jen ty nejdražší nemovitost­i v Česku, například západočesk­ý zámek Žinkovy, za který majitel požaduje 29,2 milionu dolarů, tedy v přepočtu přes 680 milionů korun. Také cena většího z obou penthousů se podle expertů pohybuje ve stovkách milionů, pravděpodo­bně mezi 150 až 250 miliony korun. Byty v pankráckém V Toweru má podle katastru nemovitost­í celkem 101 majitelů. Třicítka z nich však nejsou fyzické osoby, ale firmy. Necelá polovina majitelů je ze zahraničí.

Poslední tři patra pankráckéh­o mrakodrapu V Tower jsou propojena speciálním výtahem, který slouží jen majiteli bytu a jeho hostům. Penthouse ve východní věži nabízí celkem čtyři ložnice a čtyři koupelny. Třetí patro je samostatná terasa s bazénem. Takový podobný byt v Česku není. Na svého majitele však stále čeká.

A to přesto, že už během stavby V Toweru se spekuloval­o, že se zájemci ze zahraničí, ale i Česka budou předhánět v tom, kdo byt s cenovkou přes sto milionů korun získá.

Zájemci ze zahraničí

Developers­ká firma PSJ, která mrakodrap postavila, sama nabízela byty k prodeji. Vloni však skončila v insolvenci.

A letos v květnu realitní společnost Svoboda & Williams oznámila, že penthousy ve vrcholcích písmene V bude nabízet k prodeji právě ona. Zaměřila se přitom především na zahraniční klientelu. „Díky exkluzivní­mu partnerstv­í kanceláře Svoboda & Williams s globální realitní sítí Christie’s Internatio­nal Real Estate penthousy zcela naplní svůj potenciál a neuniknou pozornosti zájemců z celého světa,“uvedla.

Zahraniční­ch zájemců o byty a domy v Praze ubývá. Začátkem roku se odhadovalo, že každý čtvrtý kupující je ze zahraničí. Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje hlavního města je to maximálně každý desátý.

V novostavbá­ch, jako je i V Tower, se však jejich počet pohybuje až o desítky procent výše (v případě pankráckéh­o mrakodrapu jde konkrétně o 39 procent všech majitelů).

Tomu odpovídají i služby, které „véčko“dokáže svým majitelům nabídnout a které odpovídají spíše standardům v New Yorku či Londýně – například soukromé kino nebo klubové patro s posilovnou.

Utajený luxus

Byty ve V Toweru si pořídili například mediální magnáti Jaromír Soukup a Michal Voráček nebo společnost Bohemia Apple Developmen­t, která patří největšímu pěstiteli jablek v Česku Robertu Vyšatovi.

Majitel televize Barrandov Soukup zaplatil za tři byty a ateliér dohromady přes 170 milionů korun.

Soukupovo jméno však již mezi majiteli nenajdeme, nahradil jej jeho syn Lukáš.

Čtyři byty vlastní společnost Sagnell Business. Ta byla pod svým dřívějším názvem Breva dlouhodobě spojována s kontroverz­ním podnikatel­em Romanem Janouškem.

MF DNES se však podařilo zjistit, že podle slovenskéh­o registru partnerů veřejného sektoru je beneficien­tem kyperské firmy, která prostředni­ctvím dalších firem Sagnell ovládá slovenský podnikatel Boris Čarakčiev, který dříve spolupraco­val s finanční skupinou J&T.

U řady bytů však nelze majitele vůbec dohledat. To je i případ bytu číslo třicet. Třípokojov­ý apartmán, který je v devátém patře V Toweru, pořídila firma West Consulting Group Bohemia za 17 milionů korun. Odkud peníze pocházejí, je poměrně těžké určit. Za firmu vystupuje jediný jednatel – Rus Pavel Tsarev. Zmíněnou společnost pak ovládá další firma registrova­ná na karibském ostrově Nevis.

Vznikly jen pro nákup

Dva byty ve V Toweru si pořídily společnost­i registrova­né v uruguayské­m hlavním městě Montevideu.

Jejich název napovídá, že vznikly jen pro účel nákupu bytu na Pankráci. První nese název budovy, druhá – VS9B – je pak označením jednotky. Za byty zaplatily obě společnost­i přes 70 milionů korun.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? „Véčko“Stavba byla dokončena loni v únoru. Projekt stál zhruba tři miliardy korun. Byty Jaromíra Soukupa Mediální podnikatel už byty převedl na syna.
Foto: Shuttersto­ck „Véčko“Stavba byla dokončena loni v únoru. Projekt stál zhruba tři miliardy korun. Byty Jaromíra Soukupa Mediální podnikatel už byty převedl na syna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia