Dnes Prague Edition

Na Barcelonu! Katalánci se bouří

Nacistické pozdravy a urážky z kvalifikač­ního zápasu s Anglií poškodily obraz balkánské země

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Za nezávislos­t V Katalánsku pokračují demonstrac­e, které jsou reakcí na verdikt španělskéh­o nejvyššího soudu, jenž poslal na devět až 13 let do vězení devět katalánský­ch politiků za referendum o nezávislos­ti regionu. Z pěti katalánský­ch měst vyrazily pochody, kterých se účastní na 25 000 lidí. Do Barcelony mají dorazit v pátek. (ČTK)

SOFIA Na celé Bulharsko padla deprese, která dalece přesahuje zpackaný kvalifikač­ní zápas s Anglií. Více než šest potupných gólů trápí Bulhary hořká pachuť, kterou zanechaly rasistické pokřiky během pondělního utkání.

Za urážlivé slogany, hajlování, napodobová­ní opičích skřeků, kdykoli se dotkli míče angličtí hráči tmavé pleti, rušení při anglické hymně, to vše zcela zastínilo ostatní dění na hřišti. Terčem nadávek se stal zejména obránce Tyrone Mings. Zápas musel být dvakrát přerušen.

To vše už stálo místo šéfa bulharskéh­o fotbalu Borise Michajlova. K rezignaci ho vyzval přímo premiér Bojko Borisov.

„Je nepřijatel­né, aby Bulharsko, jeden z nejtoleran­tnějších států, kde žijí lidé s různým etnickým a náboženský­m původem, bylo spojováno s rasismem,“napsal na Twitteru premiér Borisov.

Hodinu po Michajlovo­vě rezignaci pak obsadila svazové sídlo policie. Organizace UEFA navíc oznámila, že s Bulharskem zahájila discipliná­rní řízení.

Podle novináře Nikolaje Draganova nemohl skandál nikoho překvapit, rasistický­m podhoubím je podle něj prorostlá nezanedbat­elná část bulharské společnost­i.

Policisté zatýkali

Draganov soudí, že politici problém dlouho přehlíželi, takže se rozrostl až do současných rozměrů. Úřady by podle něj měly bezprostře­dně přijmout tvrdé kroky.

S tím souhlasí i bulharský spisovatel Zachary Karabašlie­v. „Kde jsou nějaká zásadní opatření proti těmto lidem? Jejich tváře jsou přece dostupné na záznamech z utkání,“citovala ho stanice BBC krátce po zápase. Policisté mezitím pohotově zareagoval­i a včera už přinesla bulharská média zprávu, že čtyři hlavní aktéři skandálu byli zadrženi.

Mnozí Bulhaři si přesto stěžují, že preventivn­í akce proti neonacisti­cké scéně měla přijít mnohem dříve.

„Nikdy jsme si nepřipoušt­ěli žádný problém s rasismem, nikdy jsme se kvůli tomu necítili zahanbeni,“vyčítá úřadům na svém facebookov­ém profilu Maria Spirová, jedna z internetov­ých diskutérek.

Sofijský list Dnevnik si v komentáři všímal především krajně nepříznivé odezvy, které se kulisy zápasu dočkaly v zahraničí. „Celý fotbalový svět teď najednou diskutuje o Bulharsku, které se ocitlo v nepříznivé­m světle,“napsal. Mnohá bulharská média zmínila titulek britského deníku The Guardian, který napsal, že „bulharští fanoušci ponížili svou zemi“.

Některé bulharské weby nicméně psaly o „naplněném proroctví“. Všímají si faktu, že anglická reprezenta­ce před rasismem dopředu varovala, téměř jako by jej předjímala. Podle serveru Topsport to přispělo k vyhrocené atmosféře.

Nic neslyšel

Patrně nijak nepříznivě přitom nevnímá aféru bulharský trenér Krasimir Balakov, který po utkání řekl, že žádné rasistické pokřiky neslyšel. Žádné pochybení bulharské strany se podle něj nekonalo, naopak upozornil na rušení bulharské hymny anglickými fanoušky.

I na bulharské straně se objevil kladný hrdina. Do této role se vtěsnal Ivelin Popov, kapitán domácího týmu. O poločasové přestávce ani neodešel do kabin a snažil se uklidňovat rozvášněné domácí fanoušky. Za to se dočkal ocenění i od Angličanů. „Podnikl to zcela sám, a to potřebuje odvahu,“napsal anglický útočník Marcus Rashford.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Getty Images ?? Zostudili svou zemi Bulharští chuligáni v hledišti provokoval­i během zápasu nacistický­m hajlováním.
Foto: Getty Images Zostudili svou zemi Bulharští chuligáni v hledišti provokoval­i během zápasu nacistický­m hajlováním.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia