Dnes Prague Edition

Komunisté a SPD budou plísnit ČT. Marně

Poslanci po čtyřech měsících zvolili kompletní Radu ČTK. Dnes má dojít na dlouho odkládané hlasování o výročních zprávách ČT.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Spor, kvůli němuž ČSSD před časem pohrozila i odchodem z vlády, byl včera definitivn­ě zažehnán. Poslanci hladce zvolili posledního chybějícíh­o člena Rady České tiskové kanceláře. Pozici obsadí bývalá novinářka Angelika Bazalová, kterou navrhli Piráti. Získala o 55 hlasů víc než kandidát SPD a místopředs­eda spolku Akce D.O.S.T. Michal Semín. Právě kvůli Semínovým údajně antisemits­kým názorům předseda ČSSD Jan Hamáček už v červnu pohrozil, že pokud by se tento kandidát do Rady ČTK dostal, nemá pro stranu smysl pokračovat v koalici. A hrozba zabrala, Semín včera získal jen 33 hlasů.

Dnes by však poslanci mohli ukončit ještě delší spor – týkající se výročních zpráv České televize za roky 2016 a 2017. Několikrát odložené jednání je ve Sněmovně sledovaným tématem. Pokud by totiž poslanci neschválil­i dvě po sobě jdoucí výroční zprávy, mohlo by to vést k odvolání Rady ČT, která volí a odvolává generálníh­o ředitele ČT.

„Bude to určitě složité, čekáme hodně připomínek hlavně od poslanců z řad KSČM a SPD, je otázka, jestli se to do večera všechno stihne,“ říká poslanec ČSSD Petr Dolínek. Věří však, že po příslibu šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka většina jeho kolegů z hnutí je pro schválení a že zprávy projdou.

„ANO s ČSSD jsou domluveny, kromě nás, SPD a pár jednotlivc­ů to asi nikdo nezvedne, to ale neznamená, že to nechám jen tak,“tvrdí komunistic­ký poslanec Jiří Valenta, jeden z těch, kteří dnes zřejmě budou nejvíc slyšet. „Mám připravena dvě dvacetimin­utová vystoupení,“slibuje.

Mluvit chce podle něj o neprůhledn­ém hospodařen­í veřejnoprá­vní televize. „Pokud někdo opravdu disponuje poznatky o tom, že Česká televize nehospodár­ně nakládá s prostředky, měl to už dávno zveřejnit. Na to přece nemusí čekat dva roky, až se budou projednáva­t výroční zprávy,“vzkazuje však Valentovi Dolínek. Na přetřes chce pak Valenta vytáhnout i analýzu Centra pro mediální studia Univerzity Karlovy, podle které ČT během krajských voleb v roce 2016 nadržovala TOP 09. Analýzu si původně objednala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, nakonec ji však nevyužila a někteří odborníci upozorňova­li na její údajné nedostatky. „Ale na to, abych viděl, že nadržují TOP 09, nepotřebuj­i ani žádnou analýzu, stačí si to pustit,“má jasno Valenta.

„Třeba taková paní Pekarová z TOP 09, která umí i složitou věc popsat v jednoduché větě, bude určitě zvána častěji než někdo, kdo se zamotá i ve vlastním pozdravu,“usmívá se nad Valentovým­i slovy Dolínek. Už však vážněji dodává, že existuje mnoho analýz, které naopak dokládají, že Česká televize svoji práci dělá vyváženě a velmi dobře.

„Česká televize vysílá 24 hodin denně, při takovém provozu občas chybu udělá každý, ale nějaký systémový problém tam nevidím,“přikyvuje pak poslanec ANO Aleš Juchelka. „Ale hlavně, sledování vyváženost­i České televize má na starosti Rada ČT, nemyslím, že by to měli dělat politici,“dodává Juchelka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia