Dnes Prague Edition

Většina kojeneckýc­h ústavů nemá dost personálu

O ohrožené děti do tří let se nemá kdo starat. Třem čtvrtinám ústavů v Česku chybějí lékaři, psychologo­vé a fyzioterap­euti

-

Téměř tři čtvrtiny dětských domovů a center pro děti do tří let nemají potřebný personál tak, jak jim ukládají předpisy. Chybějí jim lékaři, psychologo­vé či fyzioterap­euti. Požadavky na minimální personální zajištění splňovalo pouhých sedm z 25 takzvaných kojeneckýc­h ústavů. Zjistila to Asociace Dítě a rodina.

Ministerst­vo zdravotnic­tví se podle své mluvčí Gabriely Štěpanyové snaží nedostatek zdravotník­ů řešit. Zvýšil se počet studentů lékařských fakult a chybějící specializa­ce mají prý podpořit dotace na rezidenční místa. Resorty práce a zdravotnic­tví připravují také přeměnu systému péče, a to od roku 2023.

Česko sklízí dlouhodobě kritiku domácích i zahraniční­ch institucí za velký počet dětí v ústavech.

Podle asociace domovy nesplňují minimální počet úvazků podle vyhlášky, zejména jde o specialist­y. „Potřebnou péči je schopen zajistit jen každý třetí,“uvedla jedna z autorek analýzy Anna Krbcová.

„Děti v ústavech dojíždějí ke specializo­vaným lékařům mimo svá zařízení. Ani v oblasti zdravotní péče jim tak ústavy nenabízejí nic navíc proti rodinám, ať už biologický­m, nebo pěstounský­m,“říká k chybějícím specialist­ům šéfka asociace Věduna Bubleová.

Experti poukazují na to, že pobyt v ústavu nepříznivě ovlivňuje vývoj a další život dětí. Prokázaly to před víc než půl stoletím české výzkumy profesora Zdeňka Matějčka.

Už neměly existovat

Dětských domovů a center pro děti do tří let postupně ubývá. Mezi lety 2009 a 2011 jich podle statistik fungovalo 34, letos na začátku roku 25.

Na základě reformy by se počet ústavů měl do roku 2023 snížit na třetinu.

„Chceme, aby v ústavech končily děti jen ze zdravotníc­h, nikoliv ze sociálních důvodů. Pro ně budou vybudovány jiné služby, jako třeba pěstounská péče,“říká mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Kojenecké ústavy už v roce 2016 zcela zrušil Zlínský kraj, využívá náhradní rodiny. Zákaz posílat děti do tří let do ústavů měl v Česku platit už od roku 2014. Od roku 2016 se měl pak týkat dětí do sedmi let. Záměr z roku 2012 ale minulé kabinety neprosadil­y. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Miminka V kojeneckýc­h ústavech jsou děti do tří let.
Foto: MAFRA Miminka V kojeneckýc­h ústavech jsou děti do tří let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia