Dnes Prague Edition

Ruští vojáci na severu Sýrie překročili řeku Eufrat

-

DAMAŠEK Ruské jednotky, které nyní tvoří mezi tureckými a syrskými jednotkami nárazník, včera překročily řeku Eufrat a směřovaly na východ. O den dříve se syrská armáda dostala do Manbidže a Rusové zaujali pozice mezi ní a Turky a proturecký­mi milicemi.

Exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR) oznámila, že nyní se Rusové dostali k pohraniční­mu městu Kobani. Postupují společně s arabsko-kurdskou koalicí SDF, která pomohla porazit islámské radikály. Nyní však koalice čelí turecké vojenské mašinérii a jejím spojencům z řad syrských povstalců.

Americký prezident Donald Trump včera řekl, že dobře, že Rusové pomáhají Sýrii.

Členové koalice se v neděli dohodli s Damaškem a syrská armáda se pak začala přesunovat na sever do oblastí, v nichž Turecko 9. října zahájilo ofenzivu s cílem vybudovat podél hranice zónu pro bezpečný návrat uprchlíků. USA usnadnily Ankaře rozhodován­í tím, že stáhly své vojáky z oblastí, kde Američané do té doby hlídkovali po boku Kurdů.

Erdogan: Přijmu jen Trumpa

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan včera řekl, že odmítne přijmout amerického viceprezid­enta a ministra zahraničí, které k němu vyslal Trump, aby jednali o zastavení invaze. Erdogan oznámil, že se mohou setkat s jeho lidmi na stejné úrovni, on že je připraven přijmout Trumpa.

Turecko včera rovněž uvedlo, že provede vůči USA odvetu za uvalené sankce.

Erdogan vstup armády syrského prezidenta Bašára Asada do klíčového města Manbidže nepovažuje za negativní, ale v oblasti podle něj nesmějí působit kurdští bojovníci, které Erdogan označuje slovem „teroristé“. Prezident dodal, že většina obyvatelst­va v Manbidži jsou Arabové a mnozí z nich žádali Turecko, aby je chránilo.

Manbidž bylo místem, kde nejvíc hrozil střet turecké a syrské armády. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia