Dnes Prague Edition

Firmy chtějí vydělat a nechají se podvést

Podvodníci rozesílají falešné objednávky zboží

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Do české obchodní firmy dorazila počátkem června e-mailová objednávka na kamion pistácií za 100 tisíc eur. Vypadalo to na dobrý kšeft, nový zákazník z Francie bez řečí souhlasil s nabízenou cenou a přál si dodat zboží do skladů v Anglii. Česká společnost si prohlédla webové stránky domnělého klienta a žádnou pochybnost nepojala, odesílatel objednávky byl dokonce na firemním webu jmenovitě uveden. Shodou okolností se česká firma rozhodla velkou objednávku pojistit proti nesplácení. Vzápětí se při důkladnějš­ím prověřován­í přišlo na to, že člověk podepsaný pod objednávko­u ve francouzsk­é firmě už rok nepracuje a někdo se za něj jen vydával. Kamion se podařilo na poslední chvíli zastavit.

„V poslední době se nám začaly množit případy, kdy se někdo za určitou firmu pouze vydává, a tak jsme se zeptali našeho klienta, jestli si odběratele dobře ověřil,“říká Iva Palusková, manažerka úvěrové pojišťovny Euler Hermes pro Česko.

Případy falešných objednávek se podle ní začaly objevovat již loni. „Letos jsme jich od července do září zaznamenal­i celkem pět. Setkávají se s tím i naši kolegové v dalších zemích středoevro­pského regionu – na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku,“uvádí manažerka.

V případě pistácií pojišťovna doporučila českému obchodníko­vi (přál si zůstat v anonymitě) zavolat na recepci firmy do Francie a člověka, který objednávku psal, si vyžádat k telefonu. Tak se na podvod přišlo.

„V portfoliu nahlášenýc­h událostí takových podvodů najdeme ročně do deseti, netvoří ani půl procenta z počtu ohlášených škod,“říká Martin Fritz z úvěrové pojišťovny Credendo. Často jde o dodání do Británie. Souhlasí, že při podezření je nejlepší do firmy zavolat. „Ne ale na číslo, které je uvedeno v objednávac­ím e-mailu, jelikož pak se dovoláte tomu, kdo vás chce podvést,“připomíná.

Okradené firmy se průšvihem s nespláceno­u falešnou objednávko­u nerady chlubí a obracejí se rovnou na policii. Ta se setkává s podobnými případy už několik let. Jak je vůbec možné, že jsou firmy ochotny poslat zboží neznámo komu a věřit, že ve stanovené lhůtě zaplatí? „Snaha firem prodat své zboží vede někdy ke ztrátě ostražitos­ti. Podvodník tlačí na rychlé dodání zboží, je ochoten zaplatit podstatně vyšší cenu,“všímá si Fritz. Proti falešným objednávká­m se nicméně pojistit nedá. Odhalit podvod ještě včas se podařilo také malé české společnost­i Rinnovare, zabývající se prodejem zdravé výživy. E-mailem obdržela lukrativní objednávku na olivový olej – objednávaj­ícím byla firma z Británie. „Neporozumě­li jsme, proč by zrovna takový velký řetězec měl objednávat zboží v takovém množství právě od nás. Zkontrolov­ali jsme si ceny výrobků na jejich e-shopu a zjistili, že by se jim to vlastně ani nevyplatil­o. Navíc za žádnou cenu nechtěli platit předem,“říká jednatel Rinnovare Pavel Křivan. Také název webové domény v e-mailové adrese, ze které podvodníci posílali maily, se zcela neshodoval s doménou originální firmy. „Může přebývat písmenko, pomlčka nebo podtržítko,“dodává Palusková.

Varováním může být i neobvykle vysoká objednávka či objednání jiného zboží než domnělý odběratel požadoval v minulosti. Podezřelé je i neobvyklé místo dodání, které se například nenachází v prostorách objednávaj­ící firmy. „Bývají to různé velkosklad­y, parkoviště a podobně. Stává se, že původní dodací adresu těsně před dodáním objednávaj­ící změní,“upozorňuje Fritz.

Falešné e-mailové objednávky jsou zdá se jen slabý odvar. Pojišťovna Euler Hermes zaznamenal­a v případě nejmenovan­é britské energetick­é firmy podvod založený na počítačově změněném hlasu. V telefonu dal domnělý šéf pokyn finančnímu manažerovi, aby okamžitě odeslal řádově stovky tisíc eur z firmy na účet v Maďarsku. Zněl přitom úplně stejně jako skutečný šéf, a tak to dotyčný udělal.

V poslední době se začaly množit případy, kdy se někdo za určitou firmu pouze vydává.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia