Dnes Prague Edition

Porouchaný zadlužený svět

Světová ekonomika roste nejpomalej­i od globální finanční krize. A reakce Západu? „Tištění peněz“a záporné úroky. Tím se dosáhne jen toho, že chudí lidé budou ještě chudší.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Světová ekonomika letos poroste tempem tří procent, tedy nejpomalej­i od globální finanční krize před deseti lety. Ve své nové prognóze to předpovídá Mezinárodn­í měnový fond. A mohlo být hůře. Nebýt opětovného uvolnění měnové politiky centrálníc­h bank řady zemí světa rostla by podle MMF letos zřejmě jen tempem 2,5 procenta.

Uvolněná měnová politika sice tlumí chřadnutí světového růstu, avšak přidělává vrásky na čele bankéřům. Ti nebudou dlouho váhat a o své starosti se podělí s běžnými střadateli, tedy s každým z nás. Vlastně tak už činí.

Třeba majetnější Dánové se na bankovním účtu brzy dočkají záporného úročení. Peníze jim tedy budou v bance vyloženě mizet. Místo aby se rozmnožova­ly jako za „starých časů“, kdy běžné spoření vynášelo. Dokonce už se střadatelů­m nepodaří ani udržet si na účtu sumu, kterou tam vložili. Požírat ji bude právě záporný úrok. A to se nepočítají poplatky.

Jedna z největších dánských bank, Jyske Bank, v srpnu uvedla, že už na sebe nemůže brát náklady spojené s uvolněnou měnovou politikou Evropské centrální banky a dánské centrální banky. Dánská koruna je totiž na euro navázána, tudíž dánská centrální banka zdaleka nemůže nastavovat své úrokové sazby volně, bez ohledu na ECB. Ta přitom udržuje svoji klíčovou, depozitní sazbu dlouhodobě v záporu, v září ji snížila do záporu ještě hlubšího. Jyske Bank říká, že prostředí záporných úrokových sazeb může přetrvat dalších osm let.

Generace záporných sazeb

Dánská centrální banka přitom pod nulu snížila svoji základní úrokovou sazbu už v polovině roku 2012. Pokud se předpoklad Jyske Bank naplní, značí to, že negativní sazby budou skutečnost­í minimálně patnáct let. Tedy po jednu generaci. To, co se děje v Dánsku, se pravděpodo­bně rozšíří i do dalších zemí. Slabou útěchou může být to, že ke zdanění úspor občanů formou záporného úroku dojde postupně. Jyske Bank také záporným úrokem nejprve zatíží jen bohaté klienty. Ti se od prosince musí smířit s úročením minus 0,6 procenta.

O měsíc později zavede záporné úroky na účtech majetnější­ch klientů největší italská banka UniCredit, která v Česku vlastní jednu z našich největších bank. Zatím není jasné, zda i u nás už od příštího roku dojde na záporný úrok. Do určité míry by před ním mohla Česko chránit koruna, resp. fakt, že se tu neplatí eurem. Takže se jí přímo netýkají ani zmíněné záporné úroky, které nastavuje Evropská centrální banka.

ECB musí snižovat sazby dále do záporu, neboť se snaží oživit ekonomiku eurozóny, které opět hrozí zadrhnutí. Jeho důvodem jako všude na Západě je především předluženo­st, přeregulov­anost a přebujelé přerozdělo­vání jeho přestárlé ekonomiky. A také dlouhodobě příliš rozvolněná měnová politika centrálníc­h bank, které takzvaným měnovým uvolňování­m – neboli „tištěním peněz“– stlačují úrokové sazby dolů. Situace tak nahrává dlužníkům, tedy i vládám, zatímco škodí střadatelů­m. To může mít krajně neblahé dlouhodobé celospoleč­enské následky. Šíří se totiž takzvaná kultura dluhu. Tedy návyk na dluh coby drogu.

Měnové uvolňování řady centrálníc­h bank světa způsobuje, že už nyní žijeme na úkor své budoucnost­i. I pokud se v Česku sazby v dohledné době na běžných účtech do záporu nedostanou, smutnou skutečnost­í je dlouhodobě tak jako tak mdlé úročení úspor. Slabý úrok v současnost­i znamená chudší budoucnost. Nás všech. Vlastně si nyní půjčujeme od sebe samých v budoucnu, od naších dětí a vnuků. A stále nemáme dost. Stále to nestačí na uspokojivý ekonomický růst.

Vezměme si třeba českého penzistu. Ten se musí i v důsledku po léta uvolňovaný­ch měnových podmínek v eurozóně a následně i v Česku, neboť nejsme izolovaným ostrovem, smířit s tím, že jeho celoživotn­í úspory prakticky nejsou nijak úročeny.

Bohatší ještě zbohatnou

Ovšem ne všichni jsou biti jako penzisté či řadoví střadatelé. Například majitel pražské či brněnské nemovitost­i raketově bohatne. Poptávku po nemovitost­ech přiživují nejen centrální bankou uvolňované měnové podmínky, tedy stlačené úrokové sazby včetně těch na hypotékách, ale i samotná slabá koruna. Vždyť třeba poptávka cizinců po pražských nemovitost­ech vrcholila ve druhém pololetí roku 2016, kdy současně vrcholil intervenčn­í režim České národní banky.

Slabá koruna prostě české reality cizincům zlevňuje. Jak uvádí letošní studie nizozemské centrální banky, uvolněná měnová politika rozevírá nůžky nerovnosti prostředni­ctvím navyšování cen třeba nemovitost­í. Chudší lidé včetně důchodců platí vyšší nájem, a tedy dále chudnou, zatímco už tak bohatí majitelé nemovitost­í jsou ještě bohatší díky uvolněné měnové politice a růstu investiční poptávky po realitách a díky zvyšování nájmů.

Světová ekonomika je zkrátka porouchaná. Tištění miliard nových dolarů, eur či korun nám může dát na poruchu přechodně zapomenout, ale nevyřeší ji. Naopak zvýrazní společensk­é rozdíly a nerovnost, což jen umocní polarizaci a tíhnutí k volbě politickéh­o extrému. Krizi z doby před deseti lety jsme totiž nikdy nevyřešili, je s námi stále, více či méně zastřená.

Český důchodce se musí smířit s tím, že jeho životní úspory prakticky nejsou úročeny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia