Dnes Prague Edition

Kalousek versus Pospíšil – 1 : 1

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Uplynulou sobotu se stal Jiří Pospíšil šéfem pražské TOP 09. Pro stávajícíh­o předsedu topky je to zřejmě poslední stranická funkce. Listopadov­é obhajoby postu předsedy TOP 09 se dopředu vzdal. Obával se, že by nemusel uspět v konfrontac­i s Miroslavem Kalouskem, jenž před sebou tlačí kandidáta Tomáše Czernina. Pospíšil se tedy domluvil s poslankyní Markétou Pekarovou Adamovou, že bude na předsedkyn­i kandidovat ona a on by se pak mohl stát jejím prvním místopředs­edou. Stejně jako se Kalousek chtěl stát druhým mužem TOP 09 za Czerninem, pokud by ten vyhrál.

Jenže vzhledem k rozložení sil poté Kalousek, kterému před dvěma roky Pospíšil vyfoukl topku pod nosem, změnil strategii. Veřejně prohlásil, že by stranu měl vést tandem Czernin – Pekarová Adamová. Vítěz sněmu jako předseda, poražený jako druhý muž (či žena) strany. Otázkou bylo jen to, zda Pekarová Adamová Pospíšila podrží, což by asi znamenalo Kalouskův stranický konec. Anebo jestli stávajícíh­o předsedu podrazí v zájmu zachování míru ve straně. Minulý týden už byla Pekarová Adamová spolu s Czerninem a Kalouskem na „pivu s Mirkem, Markétou a Tomášem“v Plzni. Byť ještě nebylo úplně jasné, jak se poslankyně zachová na sněmu, vyřešil Pospíšil situaci sám – na prvního místopředs­edu podle zdrojů MF DNES nebude kandidovat. Miroslav Kalousek tak může slavit dílčí vnitrostra­nické vítězství.

● Čtyři roky byl předsedou pražské ODS, zastupitel­em na magistrátu a stal se jedním ze symbolů její obnovy v hlavním městě. Před dvěma roky měl sedmačtyři­cetiletý Filip Humplík „za odměnu“povýšit do Sněmovny. Pak se však všechno nějak zvrtlo. Na kandidátce ODS pro parlamentn­í volby se sice dostal na druhé místo za Janu Černochovo­u, což znamenalo takřka jisté poslanecké křeslo a i v kampani byl vidět, jenže to nestačilo, ačkoliv ODS brala v hlavním městě pět křesel. Filipa Humplíka přeskočil nejen Václav Klaus mladší ze třetího místa, ale i Bohuslav Svoboda, Pavel Žáček a „nesmrtelný“Marek Benda.

Humplík následně skončil jako šéf pražské ODS a o rok později už se ani neucházel o kandidatur­u na pražský magistrát. Místo toho se stáhl na Prahu 10, kde se chtěl stát starostou. Jenže ODS brala až třetí flek, což Humplíkovi vyneslo křeslo místostaro­sty v koalici s vítězným hnutím Vlasta a druhými Piráty. Zodpovídal za dopravu, parkování, rekonstruk­ci radnice a KD Eden. Minulý pátek politik, který v loňském roce prodal svůj podíl v PR firmě Konektor, za poměrně nejasných okolností rezignoval.

„Z vážných zdravotníc­h důvodů jsem se rozhodl rezignovat na pozici místostaro­sty městské části. Děkuji vám za podporu v minulosti i v budoucnost­i,“napsal stručně na svůj Facebook. Před některými lidmi mluvil o borelióze, přechozené mononukleó­ze a únavě. Podle několika na sobě nezávislýc­h zdrojů z radnice byl ale důvod jiný – dlouhodobé problémy s alkoholem. Po čtvrtečním jednání městské rady už to prý bylo neudržitel­né. Ať tak či tak, otci pěti dcer Filipu Humplíkovi přejeme brzké uzdravení!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia