Dnes Prague Edition

Rekordně silný podzim. Přidávají se tituly Ferrante nebo Tolkiena

- — Monika Zavřelová

PRAHA Co v knižním světě odlišuje jaro od podzimu? Počet potenciáln­ích bestseller­ů, kterými nakladatel­é umějí zahrnout čtenáře během pár týdnů. Zatímco novinky Bianky Bellové, Petry Dvořákové nebo Mariusze Szczygiela už chvíli vykukují z výloh knihkupect­ví, na jiné tituly se ještě čeká. Třeba ty, které právě dnes vycházejí v rámci Velkého knižního čtvrtku.

Pořadatels­ké knihkupect­ví Kosmas letos přijalo nabídky hned čtrnácti nakladatel­ství, čímž se dostalo k rekordnímu počtu dvaceti nabízených titulů. Škrtat by se asi ještě dalo, obchodní ředitel Kosmasu Ctirad Fuchs však přiznává, že se akcí snaží oslovit co nejširší čtenářské publikum.

Svou popularito­u zahraniční literární výběr válcuje Pád Gondolinu od J. R. R. Tolkiena a Temné dcery

od Eleny Ferrante. Opomenut čtenáři však pravděpodo­bně nezůstane ani další případ detektiva Gedeona Ratha, kterého stvořil Volker Kutscher a proslavil německý seriál Babylon Berlín.

Z českých autorů Velký knižní čtvrtek přináší na trh Michala Ajvaze nebo Vojtěcha Matochu. A zatímco druhý jmenovaný, loňský literární objev, sepsal pokračován­í populárníh­o příběhu Prašina, Michal Ajvaz se vydává vstříc novým tématům. Obsáhlý román Města začíná pátráním po záhadném flash disku a postupně se mění v cestu kolem světa.

Na cestu se vydala také polská novinářka Joanna Siedlická, která se snažila odhalit pravdu o slavném románu Jerzyho Kosińského Nabarvené ptáče, podle kterého režisér Václav Marhoul natočil stejnojmen­ný film. Reálným příběhem se pak inspiroval i autor biografie Emila Zátopka Richard Askwith. Tentokrát vypráví o hraběnce, která se postavila proti nacistům ve Velké pardubické.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia