Dnes Prague Edition

König si mezi odpornými muži zahraje terapeuta s komplexem

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Krátké rozhovory mezi odpornými muži. Docela nezvykle zní název první premiéry, kterou v sezoně chystá pražské Divadlo Na zábradlí. „Odpornými muži budou všichni muži na scéně. A možná i ženy,“uvažuje nad novinkou herec Miloslav König.

Zajeté tvůrčí duo Kristýna Jankovcová a Adam Svozil totiž zdramatizo­valo povídkový cyklus Davida Fostera Wallace, kde se americký autor zabýval světem terapeutic­kých sezení a kurzů. Nabízí se tedy otázka, zda si tvůrci z fenoménu dnešní doby nedělají tak trochu legraci. „Neřekl bych úplně legraci, ale ono je to v tom už samo o sobě obsažené. Když se člověk na skupinovou terapii dívá zvenku, může to působit komicky. Ovšem prvotně nám rozhodně nešlo o zesměšňová­ní,“upozorňuje König.

Sám si v novince zahraje terapeuta. „Každá postava má svoji dějovou linku, včetně té mé. Terapeut má dojem, že díky svým zkušenoste­m může ostatním zprostředk­ovat návod, jak být šťastný. Úplně se mu to ale nedaří,“naznačuje k roli. „Trochu bojuje s mesiášským komplexem. Má pocit, že svět může být lepší, a mermomocí se o to snaží,“dodává ještě k postavě.

Trochu jinak

Vedle Königa si v novince zahrají Václav Vašák, Barbora Bočková, Dita Kaplanová, Jiří Černý, Štěpán Lustyk a Vojtěch Vodochodsk­ý.

Současné Divadlo Na zábradlí se proslavilo režijním postupem, kdy tvůrci spolu s herci vrší asociace a vlastní zkušenosti, ze kterých nechávají vyplynout finální tvar inscenace.

Knižní předloha však novince dává pevnější rámec. „Terapeutic­ká sezení představen­í rozdělují, ale večer má celkově kontinuitu a vlastně i příběh,“uzavírá herec.

 ?? Foto: KIVA ?? Tvář Zábradlí Miloslav König je v divadle od roku 2013.
Foto: KIVA Tvář Zábradlí Miloslav König je v divadle od roku 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia