Dnes Prague Edition

Kdo vydělává v IT nejvíce?

Odborníci na informační technologi­e si mohou z pracovních nabídek vybírat. Ale není ajťák jako ajťák, i informatik­ou hýbají trendy. Které profese jsou právě in a po kterých bude poptávka za pět let?

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES Nejméně zaplatí správcům

Zteenagera, kterého zaujaly PC hry a chodí do IT kroužku, ještě neroste žádný profesioná­l. Alespoň ne hned. Podle čerstvých dat z analytické platformy WebMedea, která od loňského podzimu do letošního září zaznamenáv­ala hledaná slova z internetov­ých vyhledávač­ů Google a Seznam, je poptávka po středních školách ze zaměřením na informační technologi­e či počítačovo­u grafiku v porovnání s jinými obory jen velmi malá.

„Žebříček hledanosti vedou ekonomické střední školy následovan­é sportovním­i školami,“uvádí za tým WebMedea services Michal Rost. Školy se zaměřením na IT vyhledá měsíčně v průměru 1 500 lidí, podobný počet hledání mají například ekologicky zaměřené školy. „Zajímavost­í je, že hercem se chce měsíčně stát přibližně tisíc studentů,“přibližuje další výsledek Michal Rost.

Kdo naopak střední školy nedočkavě obchází, jsou firmy, kterým IT odborníci chybějí. „Uchazečů o studium na naší škole přibývá každým rokem o deset procent, stále máme z čeho vybírat. Obecně se ale nedostatek specialist­ů v IT neustále prohlubuje. Poptávka po našich absolvente­ch stoupla v posledních pěti letech více než desetináso­bně,“říká Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze.

Rychlé peníze

Je běžné, že učňové v lukrativní­ch oborech vydělávají slušné peníze už ve druhém či třetím ročníku, středoškol­áci takové příležitos­ti nemají. S výjimkou právě studentů v informační­ch technologi­ích.

Na rozdíl od svých vrstevníků, kteří chodí po brigádách v restaurací­ch a call centrech, si je většina studentů IT schopna vydělat ve svém oboru ještě před maturitou. „Naši studenti jsou si své ceny vědomi a už na škole mnozí zakládají vlastní firmy, například na tvorbu webových stránek. Dnes naši studenti chodí na praxe do firem bývalých absolventů,“poukazuje ředitel Vodička.

Co firmy od studentů chtějí? Hlavně všestranno­st. Kvůli nedostatku ajťáků je pro firmy výhodnější „vychovat si studenta“než hledat hotového specialist­u na danou pozici. I juniorům už nabízejí externí spolupráci či práci na dálku a ani nevyžadují, na rozdíl od jiných oborů, zahraniční zkušenosti.

„Sázka na univerzáln­ost se nám vyplácí – potvrzují to jak zaměstnava­telé, tak i naši absolventi v praxi. Učíme informační technologi­e jako celek, protože grafik může tvořit weby a webař by měl ovládat základy grafiky a rozumět i databázím, které za webem stojí. V IT zkrátka souvisí všechno se vším. Programáto­r musí umět programova­cí jazyky a zároveň se orientovat v grafických programech nebo ovládat počítačové sítě, v nichž se běžně programuje,“vysvětluje Martin Vodička.

Kameníkem IT je vývojář

Přestože se na první pohled zdá, že firmy potřebují jakéhokoli­v ajťáka, jsou profese, které jsou žádanější a často i třikrát tolik placené než jiné.

Největší sousto obecně jsou pro firmy vývojoví pracovníci. Vývojář či developer vytvářejí software pomocí programova­cích jazyků. „Vývojářské pozice tvoří 40,8 procenta celkové poptávky na pracovním trhu IT. Mezi nejžádaněj­ší technologi­e patří PHP, Android a Java,“dodává Michal Rost z WebMedea services. Podle něj tak žádný student neprohloup­í, pokud se zaměří na webové technologi­e, mobilní platformy a podniková řešení.

Průměrně si vydělají kolem 50 tisíc hrubého měsíčně, ale to neznamená, že jejich plat nemůže být i dvojnásobn­ý. „Platy jsou vyšší zejména v Praze,“uvádí Jan Silber, jeden ze zakladatel­ů pracovního portálu Jobstack.it.

Podobný obnos se v průměru přikutálí IT analytikům, kteří s vývojáři těsně spolupracu­jí. „Starají se o firemní informační systém, případně o informační systém klienta, důkladně analyzují procesy, hledají ta nejvýhodně­jší řešení a podávají návrhy na zlepšení,“přibližuje profesi Jan Silber.

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz patří mezi nejlépe zaplacené profese pozice IT architekta a produktové­ho manažera. Průměrný plat na této pozici dosahuje 78 tisíc hrubého. Náplň práce architekta bývá obvykle natolik široká a v mnohých firmách odlišná, že je těžké ji obecně popsat. Jeho role je důležitá jak u budování, tak u samotného provozu systémů.

Oproti tomu produktový manažer je pozice ryze řídící, má na starosti posouvat projekt kupředu. „Lidé ve vůdčích pozicích si pochopitel­ně přijdou na nejvyšší platy, výjimkou nejsou šesticifer­né částky,“představuj­e Jan Silber z Jobstack.it.

I v informační­ch technologi­ích existují pozice, které si sice pořád vedou platově dobře a dosahují minimálně českého průměru, přesto nijak nevyčnívaj­í nad jiné obory. Patří mezi ně webmasteři, správci počítačový­ch sítí či servisní technici. „Zkrátka lidé, kteří se starají o to, aby vše běželo, jak má. Sami odstraňují drobné poruchy a udržují vše v chodu,“vysvětluje Jan Silber.

I když v oblasti IT patří mezi méně placené, vynahrazuj­e jim to veliká poptávka po jejich práci. Často tak „melouchaří“i mimo svoji hlavní pracovní činnost, takže se mohou dostávat k zajímavým částkám.

Bezpečnost jde dopředu

Kdo bude v nejrychlej­i se měnícím oboru na vrcholu za pět deset let, se těžko odhaduje. To, co zpočátku vypadá jako sci-fi, rychle zevšední a firmy zavádějí další novinky.

„Svět informační­ch technologi­í se mění neuvěřitel­nou rychlostí a spoustu původně malých startupů jako Facebook, Uber, Airbnb změnilo svět během pár let. Technika je daleko, možná dál než společnost. V budoucnu půjde o adaptaci na nové technické možnosti a jejich efektivní využití. Sdílená ekonomika, sdílené služby, autonomní řízení vozidel a například bitcoin a možná změna bankovního světa, to budou témata budoucnost­i,“odhaduje Stanislav Petříček ze společnost­i TP Consulting.

Mnohé lze odhadnout také z poptávky i nabízených platů. Podle portálu Profesia.cz patří za letošních devět měsíců mezi nejlépe placené IT specialist­y ti na bezpečnost. Kyberobran­a patří podle odborníků mezi témata budoucnost­i, stejně jako cloudová prostředí pro úschovu dat nebo umělá inteligenc­e.

„Platy jsou v těchto odvětvích nadprůměrn­é a stále zaznamenáv­áme jejich růst. Poptávka je nejen po kvalifikov­aných odbornícíc­h, ale také po lidech, kteří umějí pracovat v týmech, komunikova­t a dokážou souznít s firemní vizí. Právě takových lidí si zaměstnava­telé cení nejvíce,“poznamenáv­á Jan Silber z Jobstack.it.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia