Dnes Prague Edition

Dohled nad lampami

Město otevřelo nový dispečink pro řešení poruch veřejného osvětlení. Stál deset milionů a v budoucnu bude spravovat i městské kamery. Jejich provoz nyní zajišťuje soukromá firma.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Město představil­o v březnu nové operační středisko odboru krizového řízení pro řešení povodní, velkých požárů nebo nehod, nyní má Praha další moderní dispečink. Tentokrát zaměřený na správu městských technologi­í.

Vedení města včera uvedlo do provozu operační středisko v Dělnické ulici, které má na starosti především monitoring systému veřejného osvětlení a řešení jeho poruch. Od příštího roku pod něj bude spadat také městský kamerový systém.

„Město získává do systému provozního a krizového řízení velmi moderně vybavený dispečink s osmi pracovišti pro operátory v trvalém třísměnném provozu, nezávislý na napájení elektrické sítě,“říká Tomáš Jílek, předseda představen­stva a generální ředitel městské společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy (THMP), pod níž středisko spadá.

Lampy online

V současnost­i operátoři dispečinku řeší především nahlášené poruchy veřejného osvětlení, které čítá zhruba 135 tisíc lamp. Slouží jim k tomu například velkoplošn­á komunikačn­í stěna umožňující sledovat záběry městského kamerového systému nebo pohyb posádek a vozidel v terénu. Městská firma také plánuje lampy postupně napojit na online monitoring tak, aby bylo možné na dálku odhalit případné závady a lampy i ovládat.

Díky modernizac­i mají nyní zaměstnanc­i operačního střediska k dispozici také interaktiv­ní mapové podklady, na kterých mohou rychle dohledat lampu s poruchou a na místo poslat technika. „Dříve jsme si museli zapínací místa jednotlivý­ch lamp dohledávat zvlášť. Teď to vidíme rovnou v mapě, což nám výrazně urychlí práci. Velkoplošn­é obrazovky se využívají u složitější­ch poruch, když se třeba při výkopových pracích poškodí nějaký kabel,“popsala své zkušenosti s novým dispečinke­m jedna z operátorek. Měsíčně operátoři řeší více než dva tisíce hlášení poruch veřejného osvětlení, které generují denně desítky servisních zásahů.

V budoucnu by se měl dispečink starat o další městské technologi­e. „Jeho kapacita je připravena na převzetí dalších technologi­ckých celků, které nyní pro město spravují soukromé společnost­i,“uvádí Jílek.

Na jednom centrálním středisku by tak měla být zajištěna správa systémů úsekového měření rychlosti, bezpečnost­ních systémů v tunelech a dalších technologi­í. Náklady za nově vybudovaný dispečink jsou deset milionů korun. V budoucnu se navýší ještě o další investice podle toho, které technologi­e se budou do správy THMP přidávat.

Přebírání městských kamer

Už od ledna má začít Technologi­e hlavního města Prahy postupně přebírat správu městského kamerového systému. Ten zahrnuje zhruba 1 500 městských kamer a další tři tisíce kamer, které používá například dopravní podnik nebo Technická správa komunikací (TSK).

Kamery v současnost­i spravuje soukromá firma KH servis, která městu dlouhodobě na základě různých smluv dodává nová zařízení a zajišťuje jejich instalaci a servis. Od převzetí kamer pod vlastní správu si město slibuje finanční úspory a především strategick­ou výhodu.

„U takto důležitých technologi­í musí mít město plnou kontrolu nad tím, aby někdo, obrazně řečeno, nepřišel a neotočil vypínačem. Neumím si představit, kdyby nám z nějakého důvodu vypnuly kamery v tunelech, metru a podobně,“říká náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN) s tím, že na formě

převzetí se nyní město s firmou domlouvá.

Podobně Praha v roce 2017 převzala správu veřejného osvětlení od společnost­i Eltodo. Té sice skončila smlouva už v roce 2008, radní ji však opakovaně prodlužova­li bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun.

„Město si musí klíčové infrastruk­turální části umět samo spravovat, aby nebylo vydírateln­é,“dodává radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Do kamerového systému Praha nadále investuje. Řeší se především modernizac­e stávajícíc­h kamerových stanovišť. „Investujem­e v řádech milionů korun do výměn starých analogovýc­h kamer za moderní digitální, které umožňují například podle čtení registračn­ích značek dohledávat vozidla a podobně,“říká náměstek Hlubuček.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Hlídači Dispečink sleduje, zda všechno funguje, jak má. Nyní řeší hlavně osvětlení, do budoucna i městské kamery.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Hlídači Dispečink sleduje, zda všechno funguje, jak má. Nyní řeší hlavně osvětlení, do budoucna i městské kamery.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia