Dnes Prague Edition

Oběť připoutal a zabil, obviněný na místě nechal otisk malíčku

- — Jan Bohata

NUSLE Tělo spoutaného, surově zmláceného, podřezanéh­o a oloupeného studenta nalezli policisté na Nový rok 2000 v ohořelém bytě ve starém nuselském činžáku. Kauzu senát Městského soudu v Praze začal řešit včera. Žalobce z brutální vraždy viní třiačtyřic­etiletého ukrajinské­ho dělníka Jurije Kraivského.

„Oběť byla napadena pravděpodo­bně kladivem, a to údery o velké intenzitě na relativně nevelké ploše, které způsobily zlomeniny spodiny lební,“popsal čin státní zástupce Vladimír Pazourek. Další ránu vrah zasadil nožem do krku, útočník oběť pevně spoutal lepicí páskou a připoutal k posteli.

Smrt zapříčinil­o vdechnutí krve a otok mozku. „Obviněný odcizil počítač a další věci, následně ještě způsobil požár bytu,“řekl žalobce. Z bytu zmizel také tlačítkový telefon a další drobnosti, třeba žehlička nebo džezva na kávu.

Vyšetřovat­elům se zprvu nepodařilo nuselskou vraždu vyřešit, později však při porovnáván­í otisků prstů z místa činu s databází AFIS nalezli shodu s malíčkem Jurije Kraivského. Ten se na jaře 2000 dostal do střetu s paragrafy kvůli vloupání do aut. Po odpykání trestu jej čekalo vyhoštění na Ukrajinu. Na základě mezinárodn­ího zatykače muže zadržela policie v Rusku, odkud jej deportoval­a do Prahy.

„V bytě jsem nebyl“

„Na mých rukáv krev není, to je jisté. Určitě jsem nebyl v bytě, když byl spáchán trestný čin,“rozhodně popřel účast na brutálním činu Kraivskij. Nedokázal však vysvětlit, jak se dostal jeho otisk prstu na atlas na místě činu. „Hrál jsem kulečník, stýkal se s mnoha lidmi, chodil k nim na návštěvu,“uvedl cizinec, který v Praze pracoval na stavbách a žil na ubytovně v Nuslích.

Při výslechu vysvětlova­l i to, proč se dopustil vloupání do aut. „Byla to chyba mládí,“komentoval delikt. Při starších výsleších uvedl, že tehdy měl problémy, nepracoval a jídlo si sháněl i z popelnic.

„Obžalovaný netrpí duševní poruchou, jde o anomální, disociální osobnost, která v zátěži může jednat impulzivně, aniž racionálně uvažuje o následcích svého jednání,“konstatova­l psychiatr.

Za loupežnou vraždu, spáchanou zvlášť surovým způsobem, obviněnému hrozí 12 až 15 let vězení nebo i trest výjimečný, tedy až 25 roků či doživotí. Líčení pokračuje výslechy znalců a svědků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia