Dnes Prague Edition

Čínští hoši zpět v akci

Z tropů do babího léta. Pět členů slavné basketbalo­vé jízdy na MS válí za Nymburk v Lize mistrů

- Miroslav Němý basketbalo­vý reportér MF DNES

První útok, první koš a za potlesku českých fanoušků se raduje Jaromír Bohačík, nepřipomín­á vám to něco? Některé věci se nemění, ale opravdu jen některé.

Místo čínských megaměst klidné zákoutí pražské Bubenče. Místo obřích arén útulná hala Královka. A hlavně: místo reprezenta­čního dresu ten klubový, nymburský.

Životní zážitky střídá každodenní práce – i pro pět členů basketbalo­vého národního týmu, který na přelomu srpna a září naučil nečekaně velké množství krajanů vášni pro dvojtakty, šestky a smeče. Společně vydřeli 6. místo na mistrovstv­í světa a pětice z nich teď zase válčí bok po boku v Lize mistrů.

„Myslím, že si sebedůvěru získanou díky pozitivním momentům určitě do sezony přenesou,“hodnotil Jakub Kudláček, jediný český skaut pracující pro klub NBA Charlotte Hornets. I on sledoval, jak Nymburk v Lize mistrů drtí silný německý Bamberg úvodní šňůrou 16:0 (Nymburk nakonec vyhrál 91:71). Spolu s ním byli na tribuně třeba trenér reprezenta­ce Ronen Ginzburg nebo třináct fotbalistů Slavie. Proč? „Tažení basketbali­stů na mistrovstv­í světa jsme sledovali hodně, kluci se na zápasy často dívali i v kabině,“líčil trenér Jindřich Trpišovský. „I když jsou fotbal a basketbal na první pohled vzdálené sporty, tak pojetí, jakým se česká reprezenta­ce prezentova­la, je něco, co nám je velmi blízké. Touha po vítězství a týmový duch byly z týmu obrovsky cítit.“

A taky euforie a nadšení z průkopnick­é mise pro basketbal.

Obojí stále ještě doznívá.

Vy Bamberg, my Barcelonu

Nymburský kvintet dostal po návratu z Číny čtyři dny volna, pak se hráči po nečekaném zájmu – mediálním i fanouškovs­kém – ve větším klidu připravova­li ve Slovinsku.

„Do domácího evropského šampionátu 2021 se to bude do lidí v dobrém slova smyslu masírovat. Snad se z toho podaří vytěžit maximum,“říkal třeba Pavel Pumprla.

I jeho jméno aspoň na pár týdnů zastínilo jiné, daleko slovutnějš­í české sportovce.

Loučící se kapitán Pumprla, který svým adieu donutil kouče k slzám.

Pivot Martin Kříž, jenž po těžkém zranění achilovky zvládl zdánlivě nezvládnut­elné a v Číně byl tak ceněným obranářem.

Jiný podkošový talent, Martin Peterka, udivující přesnými trojkami.

A hlavně křídelníci Bohačík s Vojtěchem Hrubanem, svými střeleckým­i výkony rovnocenní mnoha hvězdám NBA či Euroligy.

Při jisté fantazii by je šlo sešikovat na hřiště do společné pětky, ale Nymburk má velké ambice i velmi dobré cizince, proto byli v základu právě jen Bohačík a Hruban.

To, že první z nich v úvodní čtvrtině nastřílel Bamberku 13 bodů, jen potvrzuje, jak si lze formu přenášet z kontinentu na kontinent.

„Máme dobře poskládaný tým, kombinujem­e mladé i zkušené. Určitě chceme v Lize mistrů postoupit ze skupiny. Věříme, že nám to vyjde a že můžeme dojít ještě někam dál,“říká pivot Peterka.

Pro další úspěšné „masírování“sportovní veřejnosti by se to velmi hodilo. I přítomní slávisté uznale zatleskali střídající­mu Bohačíkovi; klubový šéf Jaroslav Tvrdík zase v tiskové zprávě připomněl, že i on basketbal hrával v mládí...

Reprezenta­nti z Nymburka i z dalších českých klubů si zase v rámci mezioborov­é reciproce příští týden s chutí zajdou na slávistick­ý šlágr v Lize mistrů proti Barceloně.

„Nejlepší český fotbalový klub a proti němu nejlepší hráč na světě Lionel Messi, něco takového se u nás nevidí každý den. Barcelona v posledních letech patří k nejlepším týmům planety, takže slávisty čeká velká fuška,“říká Hruban. „Myslím, že do toho zápasu půjdou s podobným cílem jako my proti USA. Tedy neudělat si ostudu.“

Zpátky na domácí půdě

Nebýt tak zdařilého asijského dobrodružs­tví, nic z toho by se nedělo. Češi se na šampionátu nelekli amerických borců z NBA, porazili Turecko a Brazílii, postoupili do čtvrtfinál­e... Vzpomínky zůstanou, ale přítomnost volá hlasitěji.

Už u toho nebyly štáby zahraniční­ch novinářů jako v Šanghaji, Šen-čenu či v Pekingu. Cestou do haly nikdo nemusel studovat komplikova­né plány mnoha linek metra ani se obávat monstrózní­ch dopravních záseků.

„Hoši z Číny“jsou definitivn­ě zpátky v akci na domácí půdě.

 ?? Foto: ČTK ?? Denní realita Po velkých zážitcích z mistrovstv­í světa přichází basketbalo­vá realita. Liga mistrů proti Bambergu ve skromné hale na Královce. Jaromír Bohačík s míčem umí velké věci.
Foto: ČTK Denní realita Po velkých zážitcích z mistrovstv­í světa přichází basketbalo­vá realita. Liga mistrů proti Bambergu ve skromné hale na Královce. Jaromír Bohačík s míčem umí velké věci.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Svátek Národní tým (v bílém) mistrovstv­í světa začal bitvou se Spojenými státy. Porážce se nevyhnul, ale ostudu před zaplněnými ochozy haly v Šanghaji neudělal.
Foto: Profimedia.cz Svátek Národní tým (v bílém) mistrovstv­í světa začal bitvou se Spojenými státy. Porážce se nevyhnul, ale ostudu před zaplněnými ochozy haly v Šanghaji neudělal.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia