Dnes Prague Edition

Zlatý chlapec

Jak Martin Nečas dobývá NHL V Česku a USA získal tři tituly za tři roky. Přidá Martin Nečas hned čtvrtý v NHL za Carolinu?

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Trvalo dva roky, než Martin Nečas naplno zapadl do sestavy hokejistů Carolina Hurricanes. Trpělivý klub nespěchal, dal mu čas vyzrát. On sám možná propadal skepsi. Možná naopak věřil, že cesta mezi elitu musí být trnitá, že se z jinochamus­í proměnit v muže. Vyplatilo se, teď dvacetilet­ý útočník Nečas může říct, že patří do NHL a vítěznými góly rozhoduje o (ne)úspěchu týmu.

V noci na středu prožil náramný zápas. Zatímco parťák v bráně Petr Mrázek vychytal nulu, on ve druhé třetině gólem rozhodl. Hurricanes porazili Los Angeles Kings 2:0.

„Bavíme se,“přiznal bezelstně zámořským reportérům v šatně.

Přitom ještě nedávno to zas taková zábava nebyla. Před dvěma lety vedení Caroliny rozhodlo, že Nečasovi stačí v NHL jediný zápas. Aby nemusel zápolit na farmě v nižší lize mezi brousky, zvolil návrat do brněnské Komety. Oslavil s ní druhý extraligov­ý titul, probil se na mistrovstv­í světa do Paříže a doufal, že flek mezi elitou už vyjde.

Kdeže, i když loni na podzim v sedmi zápasech vstřelil premiérovo­u branku, na pevné místo si musel počkat. Neunikl náročnému cestování autobusy a zocelování ve ztížených podmínkách nižší ligy. „Není to nic hrozného. Jen si vybavuju, jak mi hodně starších kluků říkalo, že se na NHL snadno zvyká. Až když jdete dolů, uvědomíte si ten přepych,“vyprávěl Nečas loni v listopadu.

Dřel. V 64 zápasech za Charlotte Checkers posbíral 52 bodů. Pokračoval parádním play off, až nad hlavu zdvihl pohár pro vítěze AHL.

Zlatý hoch, ten Nečas.

Dva tituly v extralize, další v zámoří a teď se s Carolinou vyhoupl na čelo tabulky nejlepší ligy světa. A rozhodně nepaběrkuj­e, vždyť proti LA strávil na ledě přes šestnáct minut. Oslabení, přesilovky... „Jsem za Martina moc rád, zařídil pro nás dva body,“chválil brankář Mrázek kamaráda, který nastupuje na pravém křídle třetí útočné řady s Ryanem Dzingelem a Erikem Haulou.

Druhý den po sobě tak ze zámoří přiletěla do Česka z NHL výtečná zpráva. Nejdřív Pastrňákov­y čtyři branky, pak Nečasův úspěch. Oba jsou v čele produktivi­ty našinců a vlévají naději, že bídné hokejové časy by se zase mohly proměnit v lesk. Jenže… Zatím se v této sezoně objevilo v NHL 25 Čechů, což je jasný ústup. A nezdá se moc nadějné, že by se podařilo alespoň dorovnat 40 „kousků“z minulé sezony.

I proto Nečasova forma tak září. Proti Kings si vylepšil bilanci na pět bodů (2+3), byl zvolen třetím nejlepším hráčem utkání. Daří se celému týmu. Carolina ještě nikdy v historii neměla tak povedený vstup do sezony. Jedna porážka, šest výher.

Nečas i Mrázek se tak nyní stali součástí klubové historie. A brankář po úterním duelu vyprávěl: „Bylo to trochu české představen­í, skvěle jsme ubránili soupeřovy přesilovky, to je kluci snad nenechali vystřelit na bránu. Vychytaná nula je pro mě bonus.“Potřeboval na ni 31 zákroků.

Třeba spoluhráč Jordan Staal českému gólmanovi věří mnohem víc. „První nula z mnoha dalších v sezoně, tím jsem si jistý. Raz (Mrázek, pozn. red.) je jistota, kluci před ním si věří,“upozornil útočník. Mrázek v sezoně ještě neprohrál, úspěšnost zákroků drží u 92 procent a spolu s Nečasem plánují ještě víc podobných českých zápasů.

Kéž by. Dobrých zpráv se zámoří bude totiž přicházet pomálu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Rozhodl Útočník Martin Nečas rozhodl vítěznou brankou o výhře Caroliny 2:0 v Los Angeles. Spolu s ním zazářil v dresu Hurricanes také brankář Petr Mrázek, který si připsal první čisté konto v sezoně.
Foto: Profimedia.cz Rozhodl Útočník Martin Nečas rozhodl vítěznou brankou o výhře Caroliny 2:0 v Los Angeles. Spolu s ním zazářil v dresu Hurricanes také brankář Petr Mrázek, který si připsal první čisté konto v sezoně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia