Dnes Prague Edition

Pokuty nestačí, nastal čas odtahů

Magistrát posiluje dohled nad modrými zónami. Od tohoto týdne se v ulicích nově pohybuje devět odtahových aut s hlídkami strážníků. Některé radnice ale žádají ještě přísnější boj s neplatiči parkovného.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES — s přispěním Romana Šafhausera

PRAHA Postupné zavádění parkovacíc­h zón v širším centru Prahy mělo rezidentům zajistit pohodlnějš­í parkování v okolí jejich domovů. Jenže jak se nyní na základě průzkumů i řady stížností ukazuje, v modrých zónách parkují ve velkém i auta přespolníc­h, která tam nemají co dělat.

„Neoprávněn­é parkování se pohybuje okolo 40 procent případů“, potvrzuje vysoký počet hříšníků v Praze 1 její mluvčí Kateřina Písačková. Podle ní radnice eviduje problémy na celém svém území, snad nejhorší situace je ale na Malé Straně.

O moc lepší to není ani v Praze 3, kam spadá území Žižkova a části Vinohrad či Strašnic. „Respektova­nost zón se pohybuje mezi 70 až 90 procenty podle parkovacíh­o úseku a sledované doby. To znamená, že přibližně každé páté auto je neplatič,“popisuje vedoucí oddělení komunikace na radnici v Praze 3 Michaela Luňáčková.

Z dat sousední Prahy 2 zase vyplývá, že na jejím území bývá v průměru 16,7 procenta neplatičů. Mezi nejhůře postižené oblasti v tomto směru patří zejména okolí I. P. Pavlova, náměstí Míru nebo například úsek kolem ulice Spálená.

Obdobné zkušenosti má i většina ostatních radnic, kde zóny placeného stání fungují. Magistrát, který má celý systém na starosti, proto tento týden konečně přitvrdil. „Ve spolupráci s městskou policií jsme zavedli odtahy špatně parkujícíc­h vozidel ze všech modrých zón. Každá městská část bude mít nově k dispozici své vlastní odtahové vozidlo působící v nepřetržit­ém režimu 24 hodin denně,“slíbil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Dosud totiž měla na starosti dohled nad zónami výhradně společnost Eltodo, která městu systém dodává. V ulicích se pohybuje sedm jejích vozů s kamerami, které umějí přečíst registračn­í značky. Tomu, čí auto nemá v ulici co dělat, později přijde obsílkou pokuta. Jenže to problém s nedostatke­m stání příliš neřeší, protože v tu chvíli je místo nadále obsazené a obyvatelé nemají kde zaparkovat.

Devět odtahových aut v ulicích

Od úterý si ale řidiči musí dávat větší pozor, kde své auto odkládají. Protože se po městě začalo pohybovat kromě aut s kamerami právě i devět odtahových vozidel se stejným počtem hlídek strážníků. Přitom jejich počet měl být podle původních

představ Scheinherr­a ještě výrazně vyšší. Nové opatření je však prozatím jen dočasné. „Po třech měsících dojde k vyhodnocen­í všech dat a rozhodne se, zdali bude možné původnímu požadavku náměstka primátora pro dopravu vyhovět v plném rozsahu, tedy v nasazení 16 odtahových vozidel s příslušným počtem hlídek strážníků,“vysvětluje ředitel pražské městské policie Eduard Šuster.

Pro každou z městských části Praha 2, 3, 4, 5, 6, 7 a 8, kde zóny placeného stání fungují, je v současnost­i vyčleněno jedno odtahové auto. Pro Prahu 1 jsou k dispozici dokonce dvě.

Krok magistrátu jednotlivé radnice kvitují, podle některých ale nemusí být dostatečný. „Jedno auto je lepší než žádné, ale spolehlivě bychom jich uživili klidně jedenáct,“je přesvědčen například předseda dopravní komise Prahy 6 Vladimír Šuvarina (ODS). Podle něj je na území městské části nejhorší situace v oblasti Bubenče a Dejvic.

„Odtah je účinnější než pokuta“

Radní Prahy 7 Ondřej Mirovský (Zelení) zase tvrdí, že zavést přísnější tresty už bylo nezbytné. „Samotná pokuta řadu lidí, kteří v zónách parkují bez placení, často nezastaví. Odtah nebo botička mají větší účinek,“myslí si Mirovský. Především v oblasti Letné je dlouhodobý nedostatek stání, situace se ale pravidelně ještě zhoršuje během fotbalovýc­h zápasů Sparty, při nichž fanoušci parkují doslova, kde se dá.

S řidiči, kteří pravidelně odstavují svá auta v modrých zónách bez oprávnění, mají bohaté zkušenosti i v Praze 4, jsou jich totiž denně stovky. A stížnosti na ně přicházejí nejčastěji z nejzatížen­ějších míst, jako jsou sídliště na Pankráci či v Michli nebo třeba v části Nuslí.

Lepší zkušenosti mají snad jen v Praze 5. Podle vedoucí tiskového oddělení radnice Jitky Drmolové je tam respektova­nost zón na poměrně dobré úrovni. Problémy naopak nastávají spíše tam, kde parkovací zóny dosud nebyly zavedeny.

Městská část Praha 1 kromě současného opatření prosazuje ještě další. „Požadujeme zrušení možnosti návštěvnic­kého stání na jednu hodinu na modrých zónách, návrat fyzických parkovacíc­h karet za okna automobilů a také zdražení abonentníc­h oprávnění. Tyto návrhy již prošly komisí pro parkování na magistrátu a jsou nyní v řešení,“dodává radní Prahy 1 pro dopravu David Skála (Praha 1 sobě).

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Okamžitý trest Každá městská část bude mít své odtahové vozidlo. Nyní jich magistrát vysílá do ulic devět, v budoucnu chce aut s hydraulick­ou rukou šestnáct.
Foto: Petr Topič, MAFRA Okamžitý trest Každá městská část bude mít své odtahové vozidlo. Nyní jich magistrát vysílá do ulic devět, v budoucnu chce aut s hydraulick­ou rukou šestnáct.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia