Dnes Prague Edition

Dvojí metr: Barcelona a Hongkong

Bouřit se je správné? Různý pohled na podobné protesty pomáhá jejich exportu do světa

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Představte si situaci: nejvýchodn­ější maďarská župa Szabolcs-Szatmár-Bereg se chce víceméně demokratic­ky odtrhnout od Maďarska, ale budapešťsk­á vláda pošle devět vůdců separatist­ů, kteří uspořádali referendum, dohromady na sto let do žaláře. Dostali tresty, jako by někoho zabili.

Obyvatelé Nyíregyház­y, hlavního města župy Szabolcs-Szatmár-Bereg, na protest vyjdou masově do ulic, maďarská vláda tam převelí silné policejní jednotky z Madridu, pardon, Budapešti, použije vodní děla, slzný plyn a střílí do lidí gumovými projektily.

Demonstran­ti po policii hážou dlažební kostky a zápalné láhve, obkličují policejní strážnice a kasárna, v ulicích Barcelo..., pardon, Nyíregyház­y, rostou barikády a hoří ohně ve velkých popelnicíc­h. Policie hlásí stovky zatčených a nemocnice stovky zraněných. Evropská média plní obrázky z Nyíregyház­y doprovázen­é odsouzením maďarské vlády. Brusel, Paříž, Berlín, Madrid a další vzorné evropské metropole už otevřeně hovoří o brutálním režimu a policejní diktatuře, která nepatří do Evropy.

Nemluvě o svatém zděšení, jež by zavládlo, kdyby se něco podobného odehrálo třeba v ruském Burjatsku, které by zatoužilo po odtržení.

Když se to však opravdu děje ve Španělsku, Evropa dává jasně najevo své obavy – jenže ne o dění ve Španělsku, ale například o právní stát v Polsku, osud demokracie v Maďarsku či svobodu Hongkongu.

Když francouzšt­í policisté střílí po žlutých vestách gumovými střelami a snaží se je rozehnat vodními děly i plynem, přejde se to taktním mlčením, protože to je Francie, opora Evropy, a tak je to jistě civilizova­né. Ne třeba jako rozhánění demonstran­tů v Hongkongu, které je líčeno jako velmi totalitní.

Mediální i politický popis bitev v ulicích určuje fakt, kde se to děje a jaký vztah mají hlavní evropské metropole k tamní vládě.

Komu se to hodí, může potom vykládat, že Evropa používá dvojí metr a hodnotí události, jak se jí hodí.

A tak například když demonstran­ti v Barceloně obsadí letiště a přístupové cesty k němu, jsou to jen separatist­é vytvářejíc­í chaos, zatímco když je stejná taktika použita v Hongkongu, je to prodemokra­tický protest.

Čínská média nyní na tento dvojí metr poukazují, čímž se jim snadno zpochybňuj­e západní hodnocení Hongkongu. Dokonce se objevily názory, že černobílým zpravodajs­tvím z Hongkongu si Evropané pěstují problém, protože pomáhají exportovat „Hongkong“do světa.

Když teď skupiny Katalánců táhly obsadit barcelonsk­é letiště El Prat, skandovaly „Uděláme Hongkong“.

Ale nejde jen o kopírování taktiky (rychlé přesuny, blokování silnic, metra a letiště) a vybavení (respirátor­y, deštníky jako štíty a podobně), které svět přebírá z Hongkongu.

Vývoz lze rozklíčova­t i takto: když jste na „správné straně“, projde vám cokoliv.

Takže zakladatel radikálníh­o zeleného hnutí Extinction Rebellion, které se teď mimochodem v Londýně také snažilo okopírovat taktiku zablokován­í letiště, v interview klidně řekne, že je třeba svrhávat vlády, přičemž prý mohou umírat lidé, a nikdo nezvedne ani obočí.

Export protestů do světa je možná přitažený za vlasy, ale možná taky může vysvětlova­t jednu z příčin, proč se teď velké demonstrac­e, jež přerostou v klasické městské bitvy, staly po světě tak cool.

Libanon, Chile: jen náhoda?

Chile je sice Švýcarsko Latinské Ameriky, ale příkop mezi chudými a bohatými je stále hlubší a nespokojen­ost taky. Nicméně zvenčí vypadá trochu přehnaně, když zvýšení ceny jízdného na městskou dopravu v přepočtu o korunu (z 25,7 Kč na 26,6 Kč) vede ke zničení dvou třetin metra v Santiagu, rabování a žhářství, při němž sami drancující umírají v plamenech.

V Libanonu, který kdysi býval Švýcarskem Blízkého východu, nefunguje skoro nic kromě korupce, ekonomika je vydrancova­ná, týdny se neodváží odpadky. Pokus nechat to opět zaplatit lidi zvýšením daní za kuřivo, benzin a uvalením poplatků za používání aplikací jako je WhatsApp, byl klasicky orientální­m ždímáním a skončil výbuchem hněvu, bitvami, hořícími barikádami a zraněnými.

Epidemie?

V Hongkongu se demonstruj­e a bojuje už přes čtyři měsíce, v Barceloně demonstrov­alo půl milionu lidí, v Libanonu to připomínal­o doby, kdy se tam rozjížděla občanská válka, a v Chile časy Pinocheta. Metody z Hongkongu prý studují i studenti v Indonésii. Doma si vyrobili výbušnou situaci, know-how převzali z dovozu a pocit, že když jsou v právu, je vše správné, taky.

Skutečně to vypadá jako epidemie.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Co by bylo, kdyby... Některé scény v Barceloně - jakožto i na jiných místech světa - připomínaj­í bitvu.
Foto: ČTK Co by bylo, kdyby... Některé scény v Barceloně - jakožto i na jiných místech světa - připomínaj­í bitvu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia