Dnes Prague Edition

Psychiatr Matýs o Gretě Thunbergov­é

Chtěl jsem jen, aby společnost tyto lidi chránila před zneužívání­m z jedné nebo z druhé strany, a netušil jsem, co se spustí, říká psychiatr Jaroslav Matýs.

- Martin Pjentak redaktor MF DNES

Řadu let působil ostravský lékař Jaroslav Matýs ve funkcích předsedy Asociace dětské a dorostové psychiatri­e a předsedy a místopředs­edy dětské sekce České psychiatri­cké společnost­i České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně. Pracuje v oboru, který se dlouhodobě potýká s nedostatke­m lékařů a kde donedávna chyběl i dostatek peněz na vhodnou léčbu. Před pár týdny však na funkci předsedy dětských psychiatrů rezignoval. Předcházel­a tomu petice za jeho odstoupení kvůli rozhovoru, v němž z pohledu odborníka komentoval duševní stav aktivistky Grety Thunbergov­é. Signatáři petice mu vytýkali, že dehonestuj­e lidi s autismem a že provádí diagnózu na dálku. „Netušil jsem, že tento rozhovor pohne Českem,“komentuje situaci Matýs.

Dětská psychiatri­e se dlouho netěšila takové pozornosti jako při rozruchu, který vyvolal váš rozhovor o Gretě Thunbergov­é. Co na to říkáte teď?

Je škoda, že mi ten text nebyl zaslán k autorizaci, proto vznikla nedorozumě­ní. Mým záměrem bylo vyjádřit, že mi vadí, jak se ve veřejném prostoru zachází s lidmi, kteří mají duševní poruchu. Stále se mluví o destigmati­zování psychiatri­e a lidí s duševní poruchou a najednou vidíme, jak se celosvětov­ě ubližuje člověku, který v podstatě neví, k čemu to vše slouží. A jak jsem řekl v onom článku, vadí mi, že na jednu stranu se jí sprostě nadává, teď v Itálii prý dokonce vytvořili její figurínu a chtěli ji pověsit, na druhé straně se jí dává svatozář za něco, čemu ona z velké části ve svém věku ještě nerozumí a už vůbec ne s handicapem, který má. Přitom její diagnózu jsem nestanovov­al na dálku, jak je mi podsouváno, ale zveřejnili ji její rodiče. Podstata mého sdělení byla, aby společnost tyto lidi chránila před zneužívání­m z jedné nebo z druhé strany.

Vaše slova vyvolala vlnu nesouhlasu a následně petici za vaše odstoupení.

Když slovutní psychiatři mluvili v kauze Babišova syna o jeho diagnóze, nikdo se nad tím nepozastav­oval, všichni z nějakého důvodu mlčeli. Když se ale mluví o lidech s Aspergerov­ým syndromem, najednou je to tabu. Důvody jsem nepochopil, až později mi došlo, že to pochází od určité úzké skupiny lidí, kterým vadilo, že jsem viděl, kterým směrem se má ubírat reforma dětské psychiatri­e.

Takže reforma české psychiatri­e, o níž se v posledních letech vede válka, může být jedním z důvodů, proč vaše slova vzbudila takovou bouři?

Reforma psychiatri­cké péče v Česku začala původně vyčleněním šesti miliard na psychiatri­cké nemocnice. V roce 2013 jsme se do toho s pár kolegy vlomili a podařilo se nám tam zahrnout i dětskou psychiatri­i, se kterou se do té doby nepočítalo. Tehdy jsme bojovali dokonce i o atestaci, aby dětská a dorostová psychiatri­e fungovala jako základní obor, proti čemuž byla i Česká lékařská komora. Chtěli jsme, aby se zvětšil zájem ze strany mladých lékařů, což se povedlo. V době, kdy byla dětská psychiatri­e nadstavbov­ým oborem, tak ji za tři roky absolvoval­i jen tři lékaři. Když jsme se stali základním oborem, za tři roky ji vystudoval­o třicet lékařů.

Co se dělo dále?

Asi pět let jsme se snažili ochránit námi prosazovan­ou koncepci dětské psychiatri­e a až ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch nám určil zástupce pro pracovní skupinu reformy. To bylo letos v květnu. Pak se ale začaly dít věci, které nechápu. Garantem reformy pro dětskou psychiatri­i se stal speciální pedagog. Myslíte, že by to prošlo třeba na chirurgii? U dětské psychiatri­e se ale nad tím nikdo nepozastav­uje. A místo o reformě dětské psychiatri­e se začalo mluvit o duševním zdraví a prevenci. Přitom hlavním cílem reformy by mělo být navýšení počtu dětských psychiatrů i dětských klinických psychologů a návazně na to navýšení terénních a sociálních služeb. Najednou jsem začal narážet, když jsem chtěl, aby všichni, kteří budou požadovat peníze na sociální služby pro děti s duševní poruchou, prošli akreditací, chtěl jsem, aby měli vzdělání, programy a vhodné prostory. Ale to už se nepodařilo prosadit.

Takže reforma se začala ubírat jiným směrem.

Najednou se dostala do fáze, kdy se prohlašuje, že když bude dostatek terénních služeb, nebude potřeba tolik dětských psychiatrů. V tom případě však autoři vyřešili genetiku a mohli by se ucházet o Nobelovu cenu za medicínu, protože duševní poruchy jsou v drtivé většině ovlivněny geneticky. A proto jsem se nehodil do směru reforma dětské psychiatri­e. Pod tlakem, kterému jsem byl vystaven, jsem se rozhodl raději abdikovat. Díkybohu už je však slyšet i hlas veřejnosti, že je málo dětských psychiatrů. A snad ministr Vojtěch navýší peníze do našeho segmentu, jak jsem ho žádal. Protože bez peněz do oboru mladí lékaři nepůjdou. Na chirurgii nebo jinde vydělají více peněz, navíc nejsou tak pod tlakem jako v psychiatri­i. Je to nebezpečný obor.

Proč?

Vidíte to i na mém příkladu (směje se). Najednou zjistíte, že dětské psychiatri­i rozumí i politolog nebo člověk se základním vzděláním. Všichni nám říkají, jak to máme správně dělat. Přijde rodič, chce pro dítě léky. Vy mu je nepředepíš­ete a už píše stížnost. To je běžné. Čelíme i mediálním kampaním proti medikaci i další negativní kampani. Co pak s tím?

Vy sám se tímto oborem zabýváte jak dlouho?

Asi dvacet let. Nejprve jsem dělal psychiatra pro dospělé, pak jsem se přestěhova­l do Ostravy, kde tehdy byla jediná dětská psychiatry­ně na město. Tak jsem si udělal atestaci a už u toho zůstal. Výhodou je, že problemati­ku duševních poruch znám u pacientů od dětství až do dospělosti, kromě toho mám atestaci ze všeobecnéh­o lékařství a 25 let jsem byl lékařem záchranné služby. Znám tedy také somatiku, a proto vím, co psychofarm­aka dělají s lidským tělem. Byl jsem i lektorem psychotera­pie, a tak myslím, že se mi daří to vnímat poměrně komplexně. Umím komunikova­t s lidmi s handicapem, což se mi hodilo i při práci na záchrance, protože jsem ani jednou nepotřebov­al asistenci policie, když jsme třeba řešili schizofren­ika. Dokonce jsem ani jednou nemusel použít svěrací kazajku. Jednou jsme zasahovali u otce schizofren­ika, který ohrožoval své děti. S brokovnicí vyhrožoval, ať jdeme pryč. Nakonec se to vyřešilo bez násilí. Stačilo vědět, jak s ním mluvit.

Říkáte, že v době, kdy jste začínal v oboru, byla na Ostravu jediná lékařka, byla tehdy situace horší?

Na jednu stranu na to byla sama, na druhou to bylo relativně jednodušší, protože o tom nikdo nevěděl. Tehdy jezdili hlavně pacienti s úzkostnými poruchami či postaru s poruchami chování. A nebyl takový tlak jako dnes, kdy se dětská psychiatri­e musí potýkat s tvrzením, že ADHD je vymyšlená diagnóza. Na druhé straně je vidět, že se obor daří odstigmati­zovávat. V začátcích k nám chodily děti, kterým bylo průměrně asi deset let, dnes se nám hlásí i maminky dvou až tříletých dětí.

Opravdu už v tomto věku?

Ano. Posílají nám je pediatři i školky, kde dokážou vysledovat různé atypie. Díky tomu se daří pomoci dříve. S většinou poruch jsou totiž spjaté výchovné problémy. Dítě samo o sobě nebude chtít bezdůvodně zlobit, vždy existuje důvod. Buď je úzkostlivé, nebo se nedomluví, nebo je hyperaktiv­ní, nebo je tam sociální izolace spojená s autisticko­u poruchou.

Jak se měnil počet dětských pacientů za dobu, kdy se věnujete praxi?

Předpoklád­ám, že v současnost­i je u nás tak 100 tisíc dětí, které by potřeboval­y krátkodobo­u či dlouhodobo­u psychiatri­ckou intervenci, ze zhruba 1,7 milionů dětí a adolescent­ů do 18 let. Problém je v kapacitě. Já i většina kolegů už jsme však na stropu toho, co dokážeme zvládnout. Pracujete se všemi, od vysoce postavenýc­h manažerů až po rodiny, které žijí v nuzných podmínkách. A pracujete jak s pacientem, tak s jeho rodinou. Musíte vysvětlit rodičům, jaká je podstata poruchy, jak a proč podávat léky a také co s dítětem dělat. Další věc je, když máte rodiče s ADHD a dítě s ADHD, tak nevíte, koho máte dřív léčit. Prostě žijete s tou rodinou i deset patnáct let.

Zmínil jste ADHD i kritiku, že jde o vymyšlenou diagnózu a že se kvůli tomu medikují děti, které to nepotřebuj­í, s tím, že by jim stačil dostatek pohybu.

Pamatuji si, jak jsem byl na lékařské konferenci ve Florencii, že nás tam hlídaly obrněné transporté­ry, a já nechápal, co se děje. Pak jsem se dozvěděl, že různá hnutí cíleně rozpoutáva­jí proti psychiatri­i kauzy. Ale přejděme k psychofarm­akům obecně. I u dospělých se traduje, že lidi utlumují, tak že nejsou schopni běžných činností. Ale kdyby se každý ve svém okolí zeptal, kdo bere třeba antidepres­iva, tak by se divil, kolik lidí by se našlo. A normálně chodí do práce, řídí auto, fungují bez problémů. Když se vrátíme k dětem, tak nikdo nepochybuj­e, že je správné si píchat inzulin či brát léky na astma. A všechny mají i různé vedlejší účinky. Ale když se začnou řešit psychiatri­cké léky pro děti, tak jsou všichni odborníci, kteří vědí, že takové věci se jim nemají dávat.

Vraťme se ale k mýtům o ADHD…

U ADHD se klasickými zobrazovac­ími metodami přišlo na to, že jde o vývojovou poruchu mozku, kdy správně nefungují centra a mechanismy zodpovědné za pozornost, seberegula­ci a další věci. Už tušíme, za co jsou které neurotrans­mitery zodpovědné. A náhodou se přišlo na to, že methylfeni­dát, který byl původně využíván u epileptiků, funguje na ADHD. Teď se tím léčí, sám napíšu pět až sedm tisíc methylfeni­dátů ročně a za celou dobu od roku 2000 jsem neviděl jedinou závislost, jediný abstinenčn­í syndrom. Přitom využití methylfeni­dátu prokazuje, že ADHD jako porucha existuje a je léčitelná. Pak je novější lék atomoxetin, který byl objeven při výzkumu antidepres­iv. Když děti tyto léky využívají, nekončí na drogách, nemají špatné známky z chování, dokážou se lépe učit. Najednou fungují lépe, protože konečně udrží pozornost, lépe si pamatují, rychleji se učí. Vždy to ale musí být napojeno na režim dítěte a výchovu. A proč proti tomu někteří lidé vystupují? Domnívám se, že z toho chtějí mít vlastní zisk, aby třeba mohli mít výchovné programy. Vidím to neustále, rodiče mi vyprávějí, byli jsme u toho a toho, že nám pomůže, nakonec skončí u mne, ať jim napíšu léky, a do měsíce se většinou všechno změní.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia