Dnes Prague Edition

BIS a policie odhalily síť ruských agentů

-

Bezpečnost­ní informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) loni odhalily a rozbily síť, kterou v Česku vytvářela ruská zpravodajs­ká služba FSB. Včera to uvedl ředitel BIS Michal Koudelka. Síť byla financován­a z Ruska a ruské ambasády a měla prostředni­ctvím sítě serverů útočit na cíle v Česku i na české zahraniční partnery.

„Síť byla totálně rozbita a zdecimován­a díky výborné práci NCOZ. Vyšetřován­í dále pokračuje. Zabránili

jsme této aktivitě z území České republiky, která byla součástí dalšího řetězce, který Rusové využívali a připravova­li k využití v jiných zemích Evropy,“řekl včera na konferenci ve Sněmovně šéf kontrarozv­ědky Koudelka s tím, že síť v Česku budovala ruská Federální bezpečnost­ní služba (FSB).

Ruské velvyslane­ctví v Praze včera popřelo, že má s touto agenturní sítí něco společného.

Podle týdeníku Respekt se operace začátkem loňského roku týkala skupiny ruských občanů a několika dalších Rusů, kteří získali české občanství. Skupina údajně fungovala pod krytím dvou soukromých firem v Praze, které běžným zákazníkům prodávaly počítačový hardware a software, ale současně údajně prováděly hackerské útoky.

BIS: Pozor na Rusko a Čínu

Koudelka včera označil zpravodajs­ké aktivity Ruska a Číny za nejpodstat­nější dlouhodobá rizika pro bezpečnost Česka. Ruští zpravodajc­i v Česku získávají řadu cenných informací z běžných rozhovorů s lidmi pohybující­mi se kolem diplomacie a politiky. Koudelka ocenil, že Česko v reakci na loňskou otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala vyhostilo z Prahy tři ruské zpravodajs­ké důstojníky působící na ambasádě.

Číňané podle Koudelky postupují jinak. Nejčastěji zvou vědce, politiky a další lidi do své země, kde se na ně snaží působit a získat od nich informace. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia