Dnes Prague Edition

Z dotací pro malé firmy profitují i velké korporace

-

PRAHA Z miliard korun určených hlavně pro malé a střední firmy ze sektoru informační­ch a komunikačn­ích technologi­í (ICT) profitoval­y i nadnárodní korporace. Vyplývá to z prověrky, jejíž výsledky zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podpora z EU, rozdělovan­á ministerst­vem průmyslu a obchodu (MPO), měla firmám pomoci třeba ke vzniku datových center. Firmy si ale z peněz pořídily třeba fotoaparát, dron nebo letadlo s hangárem. Podle NKÚ projekty MPO nedostateč­ně kontrolova­lo.

Ministerst­vo zjištění kontrolorů nepopřelo. Zpráva se však podle mluvčí MPO Štěpánky Filipové vztahuje zejména k letům 2012 až 2018, kdy ministerst­vo už dříve přijalo nápravná opatření.

Kontroloři se zaměřili na dotace z evropských operačních programů Podnikání a inovace a Podnikání a inovace pro konkurence­schopnost pro ICT sektor. Od roku 2007 získalo tuto podporu přes 700 projektů dohromady za více než 7,3 miliardy korun. Z toho přes pět miliard bylo z rozpočtu EU. „Dotace měly českým podnikům zajistit lepší pozici na trhu. Z podpory ale v řadě případů čerpaly veřejné prostředky i velké nadnárodní korporace se sídlem mimo EU,“sdělila mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

„Dopad podpory na konkurence­schopnost hodnotilo MPO podle podílu přidané hodnoty IT služeb na HDP. Ten mezi lety 2011 až 2017 průběžně rostl, avšak nezávisle na poskytnuté podpoře. Tento údaj ani nevypovídá o dopadu podpořenýc­h projektů,“uvedla Gabrielová. „MPO, Agentura CzechInves­t a Agentura pro podnikání a inovace posuzovaly úspěšnost programů především podle objemu vyčerpanýc­h prostředků,“doplnila.

Peníze tak podle NKÚ dostaly i projekty nedoporuče­né hodnoticí komisí, u nichž v některých případech příjemci dotací dodávali nereálné údaje. Kontrola projektů byla převážně jen formální a nedůsledná, uvedli kontroloři. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia