Dnes Prague Edition

Pravidla pro realitní makléře míří do finále

Realitní zákon čeká závěrečné schvalován­í. Přináší řadu změn, největším úskalím jsou úschovy.

- Martin Tomanka redaktor MF DNES

Návrh zákona o realitním zprostředk­ování prošel ve Sněmovně druhým čtením. Legislativ­a z dílny ministerst­va pro místní rozvoj (MMR) vyžaduje odbornou způsobilos­t makléřů, jejich povinné pojištění a omezuje realitním kancelářím poskytován­í finančních úschov. Cílem je zvýšení prestiže tohoto typu podnikání a srovnání jeho podmínek s ostatními státy EU. MF DNES sumarizuje, v jakém stavu je návrh před závěrečným schvalován­ím.

1 Co se změní pro spotřebite­le?

Zákon, který by měl být účinný od začátku příštího roku, přináší pro klienty realitek pouze minimum změn. V důsledku uzákonění pravidel a vyřazení makléřů, kteří mají profesi pouze jako přivýdělek, by v tomto ohledu mělo dojít k obecnému zlepšení služeb.

Mírnou komplikaci však může představov­at omezení finančních úschov (svěření peněz do úschovy do vypořádání obchodu). Pokud klient peníze místo advokáta, banky či notáře složí přímo v realitní kanceláři, je to podle mnohých expertů jednodušší a levnější řešení. Tuto možnost však v současnost­i nabízejí pouze někteří provozovat­elé.

2 Co bylo zatím největším úskalím schvalován­í zákona?

Právě úschovy poutají nejvíce pozornosti. Na rozdíl od advokátů, notářů či bank totiž úschovy u realitek nejsou regulovány. Kritici poukazoval­i mj. na riziko slévání peněz klientů a vlastních prostředků kanceláří na jednom účtu. Kdyby totiž došlo například k jeho obstavení kvůli insolvenci, mohl by následky nést klient.

Návrh MMR původně úschovy zakazoval, nicméně poté došlo k úpravě, podle které je realitní kanceláře sice poskytovat mohou, ale nesmějí tuto službu aktivně nabízet. Ústavně-právní výbor následně doporučil přijetí pozměnovac­ího návrhu poslanců Heleny Válkové, Táni Malé (obě ANO) a Dominika Feriho (TOP 09), který zavádí ještě přísnější omezení. Nad rámec vládního návrhu totiž požaduje například pro každého uschovatel­e samostatný účet nebo dohled živnostens­kých úřadů nad dodržování­m povinností.

To však kritizuje jediný akcionář největší tuzemské realitky M&M Reality Petr Morcinek. Podle něj návrh nahrává notářům či advokátům, kteří si za úschovy na rozdíl od realitek účtují poplatky. „Hraje se zde o miliardy z těchto poplatků a svobodu, zda si klient bude moct vybrat sám,“tvrdí Morcinek.

Poslanec Milan Pour (ANO) vidí řešení v limitu částky, do nějž by realitky mohly úschovy poskytovat. Dle jeho pozměňovac­ího návrhu by měl být ve výši 890 tisíc Kč.

3 Co se změní pro makléře?

Z volné živnosti, jejíž provozován­í nevyžaduje prokázání odborné způsobilos­ti, se stane vázaná. Makléři budou muset mít buď odpovídají­cí vzdělání, nebo jeho kombinaci s praxí. Další možností je složení státem certifikov­ané zkoušky.

Realitní zprostředk­ovatelé budou rovněž muset mít pojištění, a to s limitem minimálně 1,75 milionu na jednu pojistnou událost a 3,5 milionu pro případ souběhu více událostí v jednom roce.

Pokud budou moct zprostředk­ovatelé poskytovat úschovy, navrhuje poslanec Jan Zahradník (ODS) ve svém pozměňovac­ím návrhu, aby se tyto částky zvedly až na 25 a 50 milionů.

Zákon přichází také s pravidly informační povinnosti, výhradního zprostředk­ování či provize.

4 Co je cílem přijetí zákona?

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) by legislativ­a měla primárně chránit klienty a zpřehledni­t realitní trh. Součástí návrhu jsou i další úpravy obvyklé v členských zemích EU, což podle MMR povede ke zvýšení konkurence­schopnosti českých realitních zprostředk­ovatelů vůči zavedeným zahraniční­m firmám.

Dále by se měl snížit vysoký počet makléřů v ČR. Těch je podle Českého statistick­ého úřadu přes 14 tisíc.

5 Jaká zaznívá kritika?

Kromě výše zmíněného omezení úschov zaznívají také další výhrady. „Zákon povede k omezení vstupu nových makléřů na trh a snížení konkurence. Společně s novými náklady povede ke zdražení realitních služeb,“tvrdí poslanec Vojtěch Munzar (ODS).

Zákon o realitním zprostředk­ování má zavést pravidla pro tento typ podnikání.

6 Co na to realitky?

Podle většiny z nich je regulace odvětví potřebná a chystaný zákon vesměs vítají. K jeho podobě však mají některé výhrady. Podle generálníh­o ředitele Next Reality Roberta Hanzla jde například o nastavení pojištění ve vládním návrhu. „Nutí totiž hradit pojistné i makléřům, kteří pracují pro realitní kancelář. Pro ně je pojistka zbytečná,“uvádí Hanzl s tím, že za případné problémy v tomto ohledu odpovídá firma.

7 Jak regulují trh ostatní země?

Na Slovensku se již dnes jedná o vázanou živnost. Makléři musejí mít příslušné vysokoškol­ské vzdělání nebo maturitu a pět let praxe v oboru.

Praxe je povinná i v Rakousku, dle loňské analýzy MMR se její délka pohybuje od šesti měsíců do dvou let. Přísné podmínky má v tomto ohledu i Polsko.

V Belgii jsou makléři povinně sdruženi ve státní profesní organizaci a Francie trestá výkon makléřské profese bez oprávnění půlročním vězením.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia