Dnes Prague Edition

Radikální řez: Berlín na pět let zmrazí nájmy

- — Filip Horáček

BERLÍN Vládnoucí koalice v německé metropoli se dohodla na radikálním plánu, který počítá se zmrazením nájmů na pět let. Omezení, které poškodí developery a majitele bytů, by mělo začít platit v prvním čtvrtletí roku 2020.

V poslední dekádě se ceny nájmů v Berlíně zdvojnásob­ily. V minulých měsících se kvůli situaci na trhu objevily i radikální návrhy, jako je vyvlastněn­í části realit od developerů nebo převedení bytů z portfolia největších realitních firem do společného vlastnictv­í.

Vedení města, složené ze Sociálních demokratů (SPD), Zelených a postkomuni­stické Levice nakonec schválilo jiné, jen o něco méně radikální řešení. Nájmy se dočasně na pět let od roku 2020 zastropují. Má to ochránit 1,5 milionu domácností, které využívají nájemní bydlení.

Podle plánu ani investice do modernizac­e nebudou argumentem pro automatick­é navýšení cen nájmů, ale majitelé bytů budou muset požádat o úřední povolení kvůli jakémukoli­v zvýšení nad 50 eurocentů na metr čtvereční.

Akcie developerů padají

Sociální demokraté, kteří jsou koaličním partnerem ve vládě Angely Merkelové,

slibují, že podobné zastropová­ní nájmů budou prosazovat na celostátní úrovni. „Potřebujem­e horní hranici nájemného pro celé Německo,“vyjádřil se mluvčí SPD Thorsten Schäfer-Gümbel. Merkelová se k nápadu staví s jistou dávkou skepse, podle ní je potřeba ponechat prostor pro výstavbu.

Zmrazení nájmů pochopitel­ně nesou nelibě majitelé nemovitost­í. Například společnost Deutsche Wohnen, která je největším rentiérem v hlavním městě, ztratila od června, kdy bylo zastropová­ní nájemného oznámeno, na burze pětinu své tržní hodnoty. Ztrácejí i další firmy a nejen pouze ty, které mají byznys v Berlíně.

„Chystaná legislativ­a problém s nedostatke­m bytů v Berlíně ještě zhorší,“kritizuje návrh mluvčí společnost­i Vonovia Nina Henckelová. Akcie této největší realitní firmy v Německu oslabily o 1,9 procenta.

Německo není v pokusech o zastropová­ní nájmů osamoceno. Ve Španělsku začátkem letoška prosadila socialisti­cká vláda omezení růstu cen nájmů. Zákaz zvýšení nájmů u sociálně slabých skupin obyvatel platí také v Portugalsk­u a regulaci u části bytového fondu má i New York. Ve snaze krotit prudce rostoucí ceny zavedlo už v roce 2016 regulaci nájmů rovněž Irsko, kde je povoleno maximálně čtyřprocen­tní zdražení. Zpočátku se opatření týkalo jen Dublinu, ale postupně se rozšířilo na další města.

2+1 v Berlíně za 38 tisíc korun

Přestože nájmy v Berlíně značně stouply, v porovnání s Londýnem nebo Paříží jsou stále nízké. Dvoupokojo­vý byt v módní čtvrti Prenzlauer Berg přijde na asi 1 500 eur (přes 38 000 Kč) měsíčně, což je zhruba poloviční cena za obdobný byt v noblesní londýnské části Primrose Hill.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia