Dnes Prague Edition

Nekonečný příběh

Devět dní před plánovaným datem brexitu se Británie stále potácí v nepřehledn­ém chaosu.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN V Británii i v Evropě už jsme na to za poslední roky zvyklí. Brexit je jako seriál, jehož tvůrci v poslední minutě finálového dílu oznámí, že vydávají další sérii. Bylo to tu už několikrát – a naposledy tuto sobotu.

Pořád nikdo neví, kdy tahle absurdní reality show s nečekanými zvraty konečně skončí. Může to být za devět dní 31. října, pokud tento týden britský parlament schválí odchodovou dohodu, kterou mu předkládá Boris Johnson. Nebo také o několik měsíců později, pakliže dojde na odklad, o nějž Johnson Evropskou unii formálně požádal.

Po sobotním odloženém hlasování Johnson usiloval o to, aby parlament o odchodové dohodě znovu hlasoval včera.

Jenže předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow nový pokus vlády předložit poslancům ke schválení dohodu o brexitu zablokoval. Vláda podle něj navrhovala v zásadě stejné usnesení jako v sobotu, přičemž se nezměnily vnější okolnosti, nové projednává­ní této otázky by tudíž porušovalo procedurál­ní pravidla.

Poslanci ale měli včera i tak řadu možností, jak postupovat. Znovu například mohli přijmout takzvaný Letwinnův dodatek a hlasování o dohodě odložit, stejně jako v sobotu. O dohodě také mohli hlasovat s dalšími dodatky: opozice se snaží o vypsání druhého referenda, nebo o změnu budoucí podoby celní unie.

S novým hlasováním o dohodě Johnson spěchá i proto, aby případně svou žádost o odklad, kterou v sobotu odeslal do Bruselu, mohl zase stáhnout.

Johnson do vězení?

Takzvaný Bennův dodatek, který britští poslanci přijali těsně před nařízenou parlamentn­í pauzou, ukládá Johnsonovi požádat Evropskou unii o odklad data brexitu, pokud by Británii hrozil odchod natvrdo neboli tvrdý brexit.

To Johnson po sobotním hlasování, kdy poslanci schválili jen to, že hlasování o odchodové dohodě odloží na jindy, také udělal. I když ne úplně čistě. Do Bruselu přišly celkem tři dopisy. V tom prvním Johnson skutečně žádá o odklad, nicméně bez svého podpisu a se zdůvodnění­m, že jde jen o přání parlamentu. Ve druhém dopise britský vyslanec při EU Tim Barrow také zdůrazňuje, že jde o přání parlamentu. A třetí, tentokrát už podepsaný dopis, adresoval Johnson předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi s tím, že přijetí britské žádosti považuje za chybu.

Došlo tak na scénář, který Johnson už dříve naznačoval a minulý týden vyvrátil – tedy že žádost o odklad sice pošle, ale vzápětí ji dalším dopisem popře. Což udělal.

Právě tím se měl včera zabývat nejvyšší skotský soud. Johnsonovi hrozí v krajním případě až vězení za to, že nepostupov­al striktně v souladu s tím, jak mu ukládá zákon.

Ovšem stejně jako poslanci o víkendu odložili hlasování o odchodové dohodě, skotský soud včera odložil projednává­ní otázky, zda Johnson porušil zákon. Prý bude nadále sledovat, zda Johnson „zcela“splní požadavky zákona. Tím může být například skutečnost, zda odklad, který EU pravděpodo­bně nabídne, Johnson nakonec také přijme. Datum dalšího soudního slyšení zatím nebylo určeno.

Jak dlouhý bude odklad?

Současné, v pořadí už třetí datum brexitu bylo stanoveno na 31. října, na den, kdy měla končit Evropská komise Jeana-Clauda Junckera a nastupovat nová pod vedením Ursuly von der Leyenové. Vzhledem k tomu, že stále chybějí komisaři zastupujíc­í Francii, Maďarsko a Rumunsko, byl odložen start nastupujíc­í Komise o měsíc, tedy na 1. prosince. Stejně tak by se o měsíc mohla prodloužit lhůta brexitu, pokud tedy bude alespoň nějaká šance, že přepracova­ná odchodová dohoda britským parlamente­m nakonec projde.

Johnson ve svém dopise formálně požádal o tříměsíční odklad, tedy do konce ledna příštího roku. Rozhodnutí je nicméně na EU. Pokud se zvýší pravděpodo­bnost, že nastanou předčasné volby nebo druhé referendum, může být odklad i půlroční.

Brexit je jako seriál, jehož tvůrci v poslední minutě oznámí, že vydávají další sérii.

 ?? Foto: ČTK ?? Zmatek Snad jediná věc, na které se shodnou zastánci i odpůrci brexitu, je, že v tom, co se děje nyní v Británii, se už vůbec nikdo nevyzná.
Foto: ČTK Zmatek Snad jediná věc, na které se shodnou zastánci i odpůrci brexitu, je, že v tom, co se děje nyní v Británii, se už vůbec nikdo nevyzná.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia