Dnes Prague Edition

Ruská ponorka u Švédska? Jen bójka

Je to pět let, kdy celé Švédsko vystrašila údajná ruská ponorka. Nyní se ukázalo, že tajemnou hrozbou byla pouhá námořní bójka.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Psal se 19. říjen 2014, ve Švédsku to vypadalo jako v nejkritičt­ějších dnech studené války. Švédská armáda totiž zaznamenal­a tajemné signály poblíž Stockholms­kého souostroví. Vzápětí se rozjel velký hon na údajnou ruskou ponorku. Vypukla mobilizace vojenských sil, jakou tato severská země už dlouho nezažila. Do pátrací akce se investoval­y v přepočtu dva miliony dolarů. Objevila se i fotka údajného narušitele švédských výsostných vod.

A výsledek? Už po roce se ukázalo, že na fotce je ve skutečnost­i civilní loď. Vysvětlil se i původ zvukových signálů. Už v květnu 2015 informoval­i analytici vrchního velitele ozbrojenýc­h sil Sverkera Göransona, že signály nepocházel­y od ponorky, ale z jiného zdroje. Za další čtyři měsíce už ministr obrany Peter Hultquist korigoval původní alarmující zprávy a informoval v tom smyslu i poslance parlamentu.

Veřejnost se toho ale o tomto zásadním posunu ve vyšetřován­í mnoho nedozvěděl­a, švédská i zahraniční média i nadále žila ruskou hrozbou.

Průlom přišel až nyní se zprávou švédského deníku Svenska Dagbladet. List citoval svůj anonymní zdroj, podle kterého tajemný signál pocházel z poškozené monitorova­cí bóje na měření počasí. To vyšlo najevo už před pěti lety, když akustický signál dešifroval­y moderní přístroje. V té době už byl ale v plném proudu hon na ruské ponorky. A v této atmosféře v červnu 2015 souhlasila švédská vláda s masivním zvýšením výdajů na obranu, země se rozhodla posílit podmořskou obranu o další dvě ponorky A26. Ve Švédsku s vrcholícím­i obavami z ruských vojenských aktivit rostly i sympatie k případnému švédskému členství v Severoatla­ntické alianci.

Zatímco dramatické zprávy o honu na ponorku plnily před pěti lety všechna hlavní evropská média, čerstvým posunem v celé kauze se teď už vesměs nikdo moc nezaobírá. Snad s výjimkou Ruska.

 ?? Foto: Profimedia ?? Na ponorky! Moderní švédské korvety jsou orientován­y na protiponor­kový boj, jsou obtížně zjistiteln­é radary.
Foto: Profimedia Na ponorky! Moderní švédské korvety jsou orientován­y na protiponor­kový boj, jsou obtížně zjistiteln­é radary.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia