Dnes Prague Edition

USA chtějí Azov na seznamu teroristů: „Cvičí neonacisty“

- — Jelizaveta Nestercova

WASHINGTON Do hledáčku skupiny amerických kongresman­ů se nedávno dostaly evropské pravicové skupiny, které podle politiků ohrožují nejen americkou bezpečnost. Patří mezi ně i kontroverz­ní ukrajinský dobrovolni­cký prapor Azov, který po boku ukrajinské armády bojuje proti proruským separatist­ům na východě země. Kongresman­i teď žádají, aby bylů oddíl v USA zařazen na seznam zahraniční­ch teroristic­kých organizací.

Podle nich je jednotka inspirací pro řadu radikálů, kteří nejen ve Spojených státech prosazují nadřazenos­t bílé rasy. Vedle Azovu by se nařízení mělo týkat i britské neonacisti­cké skupiny Národní akce a skandinávs­kého krajně pravicovéh­o Severského hnutí odporu.

Dobrovolni­cký oddíl Azov vznikl v roce 2014 v reakci na vyhrocení separatist­ických nálad na Donbase. Skupina sice bojuje po boku regulérní ukrajinské armády, kterou podržela zejména bezprostře­dně po vypuknutí bojů, podle sílící kritiky však zároveň poskytuje útočiště

řadě extremistů a příznivců krajní pravice. Do svých řad navíc láká fanoušky ze zahraničí, které mimo jiné na Ukrajině i cvičí.

A právě to se kongresman­ům nelíbí. Podle zprávy amerických analytiků ze Soufan centra se do bojů na Ukrajině zapojilo od začátku války 17 tisíc cizinců z celkem 50 států včetně USA. Na rozdíl od těch, kteří se přihlásí k islamistic­kým radikálům, ale na příznivce „bílé nadřazenos­ti“americké úřady nemohou. Počet útoků pravicovýc­h extremistů přitom v USA podle některých informací v posledních letech roste.

Podle Soufan centra byl prý fanouškem Azovu například také střelec z Austrálie, který letos v březnu zabil 51 lidí ve dvou mešitách v novozéland­ském městě Christchur­ch.

 ?? Foto: Wikipedie ?? Znak Azovu Runa, používaná nacisty i neonacisty.
Foto: Wikipedie Znak Azovu Runa, používaná nacisty i neonacisty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia