Dnes Prague Edition

Spiknutí v Ankaře

Název zapomenuté­ho amerického špionážníh­o filmu nejlépe charakteri­zuje situaci na Blízkém východě, kde jde o bezpečnost Turecka a Sýrie. Současně ovšem i o EU, tedy také o nás.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Erdoganův ilegální vpád na území Sýrie je koncovkou přinejmenš­ím dvojí mocenské hry. V rámci té první se místní Kurdové vzhlíželi v autonomii severoirác­kých příbuzných a vysnili si, že když se o nich mezinárodn­í společenst­ví v dobrém dozví, vynoří se z vleklého marasmu války autonomie další. Jejich, severosyrs­ká.

Ale k tomu zase nemohli mlčet šovinistič­tí Turkové, kteří raději léta podporoval­i extremisti­cký Islámský stát, než aby dovolili vzestup kurdských (státotvorn­ých) ambicí, které jsou provázané s aktivitami radikální, v Malé Asii působící Strany kurdských pracujícíc­h (PKK), jež je ve světě obvykle brána za teroristic­kou organizaci.

Čímž se dostáváme ke druhé hře. Rozumí se aktuální snaze Ankary podstatně zvětšit dosavadní nárazníkov­é oblasti, kde s jejich podporou dominují militantní islamistic­ké skupiny.

Pro někoho je to možná nepřehledn­á situace, ale její podstata se dá jednoduše shrnout tak, že dvěma předním členům NATO nebylo zatěžko podněcovat antagonist­ické síly, jež si navzájem označovali za teroristy.

Věc se proto musela nakonec nějak rozuzlit. Turecké vojsko s jeho fundamenta­listickými arabskými klienty dostalo zelenou ke zteči, když Bílý dům stáhl své (nezákonně dislokovan­é) vojáky v Sýrii. Přestali zde dělat živé štíty převážně kurdským milicím; cvičeným, vyzbrojova­ným, zpravodajs­ky a letecky podporovan­ým proti původnímu společnému nepříteli. Dotčenému Islámskému státu, jenž se zrodil z chaosu po svržení sekulárníh­o Saddáma Husajna v Iráku či z vlny arabského jara.

Užiteční idioti

Kurdské jednotky sehrály ve válečné tragédii klasickou úlohu užitečných idiotů. Dokud byl Islámský stát nebezpečím, těšily se jednotky největšího etnika bez státnosti spojenectv­í USA. Poté, co byl v zásadě zničen, a zároveň se přiblížily americké prezidents­ké volby, mohli jít Kurdové vesele přes palubu. Nestalo se nic překvapivé­ho.

Chuť stáhnout expediční jednotky ze Sýrie vyjádřil Bílý dům už dávno a opakovaně. Aby se však neřeklo a aby domácí opozice neměla další munici do prezidents­ké volební kampaně, sehrál Donald Trump nádavkem politickou parodii na dojednání pětidenníh­o příměří. Samozřejmě nedodržova­ného, jak jinak.

Multimilia­rdář v čele USA je svérázný zejména tím, jak hodně dokáže být upřímný. Kdokoli jiný na jeho místě, například takový Barack Obama, by úzkostlivě dbal o zachování tváře. Byť by si stokrát myslel to samé. Leč jeho následovní­k je z jiného těsta. „Sbohem a šáteček,“vzkázal Kurdům, kteří prý Američanům nepomohli v Normandii.

Na takovou primitivní ubohost ale těžko reagovat. Snad jedině svědectvím stoletého kurdského výsadkáře, veterána dne D.

Nicméně pohlavár supervelmo­ci nenechává svou otevřenou bezohledno­stí na holičkách pouze syrské spojence. Vše podřizuje vlastnímu znovuzvole­ní, k němuž by jistě přispělo ukončení „zbytečných a hloupých válek“.

Nezáleží mu tudíž na tom, že Erdoganova invaze uvedla do pohybu statisíce utečenců. Mnozí přitom asi nezůstanou na území Sýrie, stejně jako budou migrovat

Kurdy věznění salafisté, jimž se nyní daří prchat z vězení.

Likvidace kurdské územní správy tudíž zvýší bezpečnost­ní rizika pro samotné USA, třebaže si jejich lidé – jistě čirou náhodou – včas odvezli ty nejnebezpe­čnější elementy. Krom toho se pravděpodo­bně dále usnadní komunikace mezi tvrdě sankcionov­aným Íránem, Sýrií či dalšími blízkými spojenci v regionu.

Nedomyšlen­á politika Washington­u posílila rovněž postavení Ruska. Jeho ozbrojená přítomnost ve prospěch Asada vylepšila Moskvě image v mnoha kruzích, čímž vytvořila předpolí pro dlouhodobo­u činnost. Nyní bude mít navíc Kreml nerušenou příležitos­t sehrát také roli mírotvorce, jelikož prezident Vladimir Putin si na dnešek pozval svůj slabší, turecký protějšek.

Málo odvážná EU

Pomůže hasit fázi konfliktu, která by zajisté nezačala bez jeho (nebo teheránské­ho) svolení. Zároveň si potom může vychutnáva­t, že členové Atlantické aliance, kteří ostře vystoupili vůči anexi Krymu a bojům na východě Ukrajiny, nemají odvahu zakročit proti Turecku.

Odpovědném­u za hrdě oslavované válečné zločiny či zjevně toužícímu podřídit si pás cizího území. Avšak ruku na srdce: pokud by snad teoreticky padl návrh na vyloučení z NATO každého, kdo se nezákonně angažoval v Sýrii, řady našeho paktu by notně prořídly.

Ankara, mstící se vojenskou akcí také Bruselu, udělala za Damašek špinavou práci. Společnému soupeři, Kurdům, zasadila vážné rány, přičemž mluví o milionovýc­h transferec­h arabských emigrantů do tradičně kurdských regionů.

Jedním slovem přinutila tamější vůdce přijít s naléhavou prosbou o pomoc za Asadem, takže s nějakou větší mírou samosprávy mají logicky utrum. Poselství je to však i pro EU, která by si měla, i kvůli jiným končícím válkám, honem rychle uvědomit, že bezohledný americký izolacioni­smus není výhradně Trumpovým dílem. S tím je třeba počítat.

Turecká armáda útočící na Kurdy udělala špinavou práci za Damašek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia