Dnes Prague Edition

Zajistěte stopy. Jak se nastavuje seriálový šlágr

-

Závěrečný díl premiérové třetí řady Policie Modrava se přehoupl přes 2,1 milionů diváků, čímž potvrdil její pozici nejsledova­nějšího domácího krimiseriá­lu současnost­i.

A to přesto – nebo možná právě proto, že scenáristi­cky připomínal­a žánrový kolovrátek slovních vycpávek, nekonečně se opakující přehlídku bezobsažný­ch sdělení, která pouze nastavoval­a vysílací čas.

Jistě, policejní hantýrka prostupuje většinu kriminálek, ovšem v Policii Modrava dostala až krystalick­y čistou podobu dokonale zbytečných vět. Paradoxně jejich výskyt, řetězení a obměňování vlastně poskytly napínavějš­í hru než případy samy.

Je libo příklad? Tak třeba opotřebova­ný povel „Odvezte ho na patologii“– kam jinam by taky měli jet s mrtvolou.

Nebo „Zajistěte stopy“– natolik nečekaný úkol se musí opakovat týmu pořád dokola, aby netápal a nezvlčil.

Podobně jako pokyny „Prověřte to“, „Zaměřte se tím směrem“či „Vezměte si to na starost“, bez kterých by ani podřízení, ani diváci zjevně nepochopil­i, kdo tomu tady vlastně velí.

Vůbec k nejmilejší­m okamžikům patří scény, ve kterých strážci zákona uvažují nahlas. Sem spadají perly typu „Je to nějaké divné“, případně „Nějak se mi to nezdá“.

Za vrchol policejníh­o mudrování pak lze považovat myšlenkové objevy jako „To by mohlo souviset“, ne-li dokonce jasnozřivé „To nevypadá jako náhoda“. Zpravidla se k nim dospěje ve chvíli, kdy divák už dávno vraha zná, takže si jde v klidu do lednice pro další pivo.

Samostatno­u kapitolu představuj­í řečnické otázky, jejichž úmorná smyčka probudí i v nejmírnějš­ím člověku neodbytnou chuť na ně odpovědět – a pořádně od plic.

Například když se vyšetřovat­el co chvíli táže: „Co s tím uděláme?“Nebo žasne: „Jak je to možné?“A v rychlém sledu pokračuje: „Nějaké jiné verze? Někdo další ve hře? Co důkazy? “Vůbec nejoblíben­ější dotaz vhozený do všehomíra zní: „Co vlastně víme?“(Ne, nenapovíde­jte, taky to mám na jazyku.)

Badatelské úsilí osmi televizníc­h večerů má ovšem i svá trudnější zastavení. Zejména pokaždé, kdykoli přijdou na řadu holé věty oznamovací. Namátkou: „Něco pro vás mám.“Dále: „Promluvíme si s ním.“Anebo: „Pracujeme na tom.“

A v neposlední řadě nadějeplné: „Konečně jsme se pohnuli z místa.“Chválabohu, však po třech reklamních blocích už taky bylo načase.

Nicméně klíčové kouzlo Policie Modrava, místa, kde nikdo nespěchá, nic neuteče a z ničeho se nestřílí, spočívá ve výjevech, ve kterých hrdinové přijedou za případným stěžejním svědkem, neřkuli pachatelem, chvíli zvoní, buší, přešlapují u dveří, načež vytasí své kouzelné zaklínadlo: „Tak nic, zajedeme sem jindy.“

A odjedou; však ono se to nezblázní. Za pět minut televizníh­o času to mohou zkusit znovu; a znovu; a znovu; jednou přece musí být někdo doma.

Podobný amatérský výzkum vyústí nutně v podezření, že veškerá autorská práce obnáší mrtvolu na začátku a pachatele na konci, kdežto celé zbylé dění „mezi tím“dodá nepříliš výkonný počítač, do něhož stačí naprogramo­vat dvanáct variant otázky „Tak co mi povíte, doktore?“a deset variant odpovědí „Víc budu vědět po pitvě“.

Závěrem studie budiž zdůrazněno, že veškeré citované výroky jsou autentické. Místopříse­žné prohlášení snad nebude potřeba. Jednak mi na vymýšlení podobných skvostů chybí fantazie, jednak mám na jejich pravost dva miliony svědků.

Co s tím uděláme? Pracujeme na tom.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia